|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Čas za regratovo solato

Nika Dolenc, 30.1.2010
Regrat spada med najbolj razširjen »plevel«. Cveti v glavnem aprila in maja. V vseh nadzemnih delih rastline in v koreninah je mlečni sok, ki je zelo zdravilen.
Ključne besede:

image
/11


Že je videti prvi regrat po travnikih in poljih. Če ste bili na sprehodu in opazili sklonjene postave, potem so to zagotovo nabiralci prvega regrata, ki ga lahko nabiramo od marca do aprila. V kuhinji najpogosteje srečamo solato iz regrata – zelenih nazobčanih listov z raznimi dodatki (jajca, krompir, slanina, ocvirki, popražene gobice).


Regrat je vsem dobro znana rastlina. Spada med najbolj razširjen »plevel«, ki pa je zelo zdravilen. Listi so šilasti ali obrnjeno jajčasti, rob je cel ali pogosto močno nazobčan. Enostavno okroglo, votlo steblo nosi po en cvetni košek z rumenimi cvetovi. Po cvetenju ostanejo na cvetišču številna semena, ki jih veter raznaša in se rastlina na ta način zelo razmnoži. Cveti v glavnem aprila in maja. V vseh nadzemnih delih rastline in v koreninah je mlečni sok, ki je zelo zdravilen, čeprav zanj mnogokrat velja napačno mnenje, da je strupen. Regrat nima značilnega vonja in je grenkega okusa, kar pa je tudi pogost vzrok, da ga kdo ne jé. A naj vam prišepnemo nasvet: vedno ga lahko malo blanširate in dodate sladko smetano, s katero boste prekrili grenkobo.


Regrat v kuhinji

Regrat raste po travnikih, pašnikih, po poteh, ob ograjah, na zelenicah, zapuščenih vrtovih in njivah. Nabiramo čim mlajše poganjke, ker so manj grenki, odrežemo jih tik nad korenino, tako da lističi ostanejo v šopku. In če je le mogoče, nabirajte regrat kar najdlje od prometnih cest. Pozorni bodite pa tudi na gnojenje travnikov v tem času, saj vsaj tri tedne od gnojenja naj ne bi nabirali regrata. Iz teh razlogov regrat operite vsaj v štirih vodah in če se le da, uporabite kar svežega. Če ga shranite za naslednji dan, ga osušite in zaprite v hermetično zaprto posodo.


Največkrat srečamo regrat v solatah, velja pa za pravo vitaminsko bombo, saj vsebuje veliko železa in celo več vitaminov kot korenje. Če ga pripravljamo v solati, bodo odlična priloga krompir, jajca, popečena slanina, ocvirki, razni siri. Dodatke dodajajte tople, saj se tako tudi regrat malo omehča. Prav tako je regrat dobra podlaga za posteljico, na katero položite ribe, meso z žara, popečene gobe. Regrat le vključite v svojo prehrano, pripravite tudi juho, razne narastke, uporabite ga podobno kot špinačo.


Regrat v klobuku šitake z naribanim jajcem

Sestavine za dve osebi:

2 večja klobuka šitake

1 pest regrata

1 jajce (trdo kuhano)

limonin sok

bel poper

sol

bučno olje


Priprava:

Regrat temeljito operemo in osušimo. Jajce skuhamo v trdo. Nato na vročem žaru na obeh straneh popečemo šitake, ne več kot minuto na vsaki strani. Klobuk šitake obrnemo in vanj položimo regrat ter nanj naribamo pol hladnega jajca. Pokapamo z bučnim oljem, limoninim sokom, malo posolimo in popramo.

Tako pripravljen regrat imamo lahko kot prilogo k mesu za kosilo, lahko pa je lahka večerja, ob kateri pojemo rezino polnozrnatega kruha.


Regrat v zdravilstvu

Za zdravljenje služi celotna rastlina, nadzemni in podzemni deli. Nadzemni del rastline in korenino nabiramo pred cvetenjem, cvetne koške pa v času cvetenja. Najbolj zdravilni del je korenina, ki jo izkopljemo pred cvetenjem ali v jeseni. Pri tem moramo biti previdni, da je ne ranimo, ker lahko odteče mlečni sok, njegova izguba pa zmanjša zdravilni učinek. Predvsem ima zdravilno moč korenina, ki raztaplja, osvežuje, čisti, odpira, pospešuje potenje in krepi. Brez bolečin pospešuje izločanje seča in ker odstranjuje iz telesa vse strupene snovi, učinkuje poživljajoče in krepilno. Zelo priporočljiv je tudi pri sladkorni bolezni. Nadzemni del odstranimo šele takrat, ko je korenina povsem suha, ker bi tudi tako lahko prišlo do izgube mlečnega soka. Sam nadzemni del rastline nabiramo v suhem in lepem vremenu.


Nabiranje regrata je lahko dober izkoristek časa, saj ste na svežem zraku in hkrati pripravljate še del kosila ali večerje. Kako boste regrat uporabili, pa prepuščamo kar vam, saj je možnosti res veliko, prilagodite se seveda svojemu okusu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
4
Lubenična bovla
Zdrava osvežitev in sladka rešitev za vroče poletne dni.
4
POZOR: Zdravju škodljivi otroški piškoti!
Iz Uprave RS za varno hrano so sporočili, da so priljubljeni otroški piškoti znamke Plazma neustrezni za uživanje zaradi...
3
Regratov med
Zdravilna rastlina regrat je poznana vsakemu. Zdravilni so listi, korenina in tudi cvetovi. Iz cvetov lahko pripravite ...
3



Živilo, ki preprečuje pojav alergij pri ot...
Znanstveniki iz Nove Zelandije so prišli do zanimivega odkritja, da lahko samo z enim samim živilom v prehrani otroka zm...
Kvas, soda ali vinski kamen?
Veliko je slišati, da je kvas v pekovski izdelkih slabši z vidika zdrave prehrane kot ostala sredstva za vzhajanje. Pa j...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?