|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

MAMA IN DAMA: Česa mamice ne želimo slišati

Irena Pfundner Tkalec, 15.5.2022
Ko sem enkrat postala mamica, mi je bilo od vsega najbolj zanimivo to, kako so vsi okrog mene vse vedeli. Zato je nastal seznam vprašanj, ki so tako nepotrebna in neprimerna, da se bodo mame raje kot o tem pogovarjale o vremenu.

image
10 stvari, ki jih mamica z dojenčkom ne rabi slišati
/11


Ne recite, da niste bili opozorjeni ...

 

1. »Ooo, vi ste pa še enega naštimali!«

Ne, tole je še ostanek prvega. 

 Pa tako sem se trudila skriti tisto izboklino, ki sili ven iz edinih hlač, ki jih sploh uspem spraviti nase.

 

2. »Kdaj bo pa naslednji?«

Možnost prvega neugodnega odgovora: »Saj se trudiva, pa se ne prime več.«

Možnost drugega neugodnega odgovora: »Ne bo ga. Imava že z enim čisto preveč dela.«

Če se le da, se izognite tistega očitajočega kako-sta-sebična pogleda in vseh začudenih misli, kako je lahko eno malo luškano bitje za kogarkoli preveliko breme. Sploh, če še nimate otrok.

In če zgleda, da imajo sosedje s tremi otroci vse pod kontrolo, razčistimo enkrat za vselej: nimajo! Vsi imajo veliko dela, samo nihče ne govori o tem na glas, ker bo izpadel slab starš.

 

3. »Si vzameta kaj časa zase, menda je dobro?«

Opustite vsa vprašanja, kamor se vam zdi da bi vtaknili besede kot so menda, pravijo ipd.

Ne, ne najdeva veliko časa samo zase, ker nimava varstva za otroke, ker pri drugih ne marajo zaspati, ker nočeva obremenjevati drugih, ker drugi ne upoštevajo najinih navodil, ker sva itak oba utrujena na koncu dneva in si želiva samo spat, ne pa zmenkovat.

 

4. »Dojiš?”

Hvala. 3 mesece po porodu, ko se hormoni počasi umirjajo, ritem še ni čisto ujet, sem neprespana in razdražena, utrujena in obremenjena, me sprašujete vsi samo, če dojim in če spimo ponoči. Mislim, da mi prav zaradi teh vprašanj usiha mleko! Kakšen “dobro zgledaš” bo veliko bolj pasal, četudi ni res.

 

5. »Ga boš dojila do šole?”

Ne, dojila ga bom toliko časa, da bo razvil občutek zaupanja in se bo odstavil sam. S tem bo pokazal veliko mero samostojnosti, kar bo odlična popotnica za življenje.

 

6. »Kdaj ga pa mislita odvaditi od plenic?«

Ko bo za to sam pokazal interes. Zdaj res grozno uživava v kupovanju te drage plastike in umivanju pokakane rite. To da bi šel otrok sam na wc, se slekel, usedel na kahlico ali školjko, sam lulal in kakal, potegnil vodo za sabo, se oblekel in se šel naprej sam igrat, se nama zdi čisto preveč dolgočasno.

 

7. »A še ne hodi/govori/sam zaspi/…?«

Ne, imamo bolj počasnega doma. Žal ni ujel vseh krivulj in lestvic po katerih bi ga lahko umestili v kategorijo “normalen”.

 

8. »Sta ga cepila?«

Če vas to vprašanje zanima, verjetno vsaj malo spremljate polemike okrog cepljenja. In prav zato si lahko mislite, da vam nihče pri zdravi pameti ne bo šel razlagati ali je svojega otroka cepil ali ne. Sploh, ker glede na zastavljeno vprašanje, očitno še ne veste prav dosti o tej tematiki.

 

9. »Mislite kaj priti k nam na obisk?«

Če niste družina s sedmimi otroki res ne razumem, zakaj bi morali mi hoditi k vam. Če ste starši, stari starši ali drugi sorodniki z odraslimi otroci še toliko manj, zakaj vam je tako težko priti k nam. Vi se lahko spravite od doma v 15min, mi moramo to planirati že dva dni prej. Razen če imate pasirano hrano, plenice vseh velikosti in rezervna oblačila na voljo pri vas?

 

10. »Zakaj pa joka?«

Če bi vedela in bi ga znala umiriti, bi to že storila. Najbolje je, da takrat ko začne jokati, vsi silimo vanj in iščemo rešitve. To ga bo zagotovo pomirilo. Mogoče je pa lačen, mogoče je pa polulan, kaj če ga zebe, kaj če mu je vroče … Mogoče je samo razdražen in rabi malo miru?

 

In BONUS, favorit vseh favoritov: »Kaj pa sploh delaš cele dneve?«

Porodniški dopust je res neroden izraz, ker si vsi (vključno s partnerjem) predstavljajo, da si na dopustu eno leto. Počivaš, dolgo spiš, hodiš na sprehodke in kavice … Ahhhh …

 

Je pa res to, da se nobeno delo, noben odvečen kilogram, nobena neprespana ura zdi nesmiselno. Kajti vez med mamo in otrokom je resnično to, čemur bi jaz rekla brezpogojna ljubezen.

 

mama in dama

Irena Pfundner Tkalec je mama in žena, ki se uči biti podjetnica. Je v večnem iskanju ravnovesja med temi tremi vlogami. Močno verjame v moč človeškega uma in obenem v moč gibanja.

Zato, zlasti za mame, ki želijo ostati dame, ustvarja učinkovite programe, ki urijo oboje.

In piše brezplačne lekcije, ki jih uči življenje.

Vesela bo vašega pisma ali obiska v živo.

Pokukajte na: www.plesem-zase.si.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
7
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
6
BLOG: Kdo komu piše razglednice?
Ko sem bila jaz majhna deklica, ki je hodila v šolo v naravi ali na izlet v drug kraj, smo razglednice pošiljali tisti, ...
6
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?