|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dan slovenske hrane

Uredništvo Ringaraja.net, 12.10.2012
Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je bila v lanskem letu pobudnica projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je potekal po vseh slovenskih vrtcih in osnovnih šolah. Tretji petek v novembru je tako razglašen za DAN SLOVENSKE HRANE!

image
/21


 

Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) je bila v lanskem letu pobudnica projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je potekal po vseh slovenskih vrtcih in osnovnih šolah. Projekt so podprla tri ministrstva, in sicer Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter Ministrstvo za zdravje.

Projektu so se pridružile tudi organizacije slovenskih kmetov, slovenskih čebelarjev in slovenske živilske industrije – ČZS, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij – ob strokovni podpori in sodelovanju Inštituta za varovanje zdravja RS, Kmetijske svetovalne službe Slovenije ter Zavoda RS za šolstvo.

 

Slovenskim pridelovalcem in predelovalcem živil je v šole in vrtce uspelo podariti 18.000 kg kruha, 2.600 kg masla, 52.000 l mleka, 3.100 kg medu in 34.000 kg jabolk za tradicionalni slovenski zajtrk. Otroci in učenci so tudi prejeli izobraževalno gradivo, kjer smo poudarili pomen kmetijstva, čebelarstva, zdravja in samooskrbe z domačo, lokalno hrano. Organizirana pa sta bila tudi likovni in literarni natečaj, ki sta bila nadvse uspešna saj smo prejeli skupaj okoli 3.500 različni del.

 

Glavni pomen projekta je izobraževanje in osveščanje mladih o pomenu kmetijstva, čebelarstva, pravilne zdrave prehrane, pomenu gibanja ter pomenu ohranjanja čistega okolja. Pomembno je, da mladim vcepimo zavest, da sta slovensko kmetijstvo in lokalno pridelana hrana bistvenega pomena za naše življenje in življenje prihodnjih generacij.

 

Samooskrba države s hrano je v današnjem času stvar različnih diskusij in v Sloveniji je izredno nizka. Nemalokrat slišimo, da nas v prihodnosti čaka svetovna lakota. Pridelovalci slovenske hrane si zaslužijo prepoznavnost in spoštovanje, kar je potrebno tekom izobraževanja predstaviti tudi našim zanamcem.

Premalo se zavedamo, da je vsaka tretja žlica svetovne hrane odvisna od opraševanja čebel, zato je čebela nepogrešljiv člen v verigi pridelave hrane. Ne nazadnje informiranje o možnostih dela na podeželju lahko ustvarja tudi v prihodnosti možnosti zaposlitve za ljudi.

 

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil odlično sprejet tudi med splošno javnostjo, zato smo se vsi sodelujoči pri izvedbi projekta enotno odločili, da postane Tradicionalni slovenski zajtrk vsakoletni projekt, ki ga je potrebno nadgrajevati v smislu širjenja zavesti med prebivalci Slovenije o pomenu čebelarstva, kmetijstva in predvsem o pomenu lokalnih čebeljih pridelkov in lokalno pridelane hrane. Ministrstvo za kmetijstvo je v ta namen imenovalo delovno skupino, ki jo sestavljajo predstavniki zgoraj navedenih ministrstev in drugih inštitucij.

 

Predsednik ČZS g. Boštjan Noč je na sestanku delovne skupine predlagal, da vodstvu naše države predlagamo, da se nas v naših prizadevanjih še dodatno podpre in na nacionalnem nivoju razglasi teden oz. dan slovenske hrane. Pobudi ČZS so se takoj pridružili tudi Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ter Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije. Skupaj smo poslali pobudo na Urad predsednika vlade RS gospoda Janeza Janšo in na pristojna ministrstva. Veseli smo, da je bila pobuda pozitivno sprejeta tudi pri njih, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki je od vsega začetka podpiralo ta predlog, pa je pripravilo v sodelovanju s pobudniki Dneva slovenske hrane tudi vladno gradivo, ki je bilo obravnavano na odboru vlade in sprejeto brez pripomb.  

 

Tako je tudi vlada danes sprejela pobudo, in tretji petek v novembru razglasila za DAN SLOVENSKE HRANE!

 

Upamo, da se bomo Slovenci začeli zavedati pomena našega čebelarstva in kmetijstva za samooskrbo z domačo hrano in da se bo Dan slovenske hrane izvajal v letošnjem letu ne samo v vrtcih in osnovnih šolah ampak tudi v drugih inštitucijah. Želimo si da bi ta dan jedli vsi slovensko hrano, ne samo v šolah in vrtcih ampak tudi doma, predvsem pa da bi se tudi vodstvo naše države priključilo akciji in dajalo zgled ostalim prebivalcem Slovenije in ta dan uživalo samo hrano slovenskega izvora. Posebna želja slovenskih čebelarjev je, da Slovenci za sladkanje hrane zamenjamo beli sladkor z medom slovenskih čebelarjev, da uživamo več čebeljih pridelkov, ki so široko uporabni in jih lahko uporabljamo tudi za pripravo različnih jedi.

 

ČZS je v okviru delovne skupine predlagala, da se projekt razširi tudi z dogodki ob svetovnem Dnevu Zemlje, ki ga obeležujemo vsako leto na 22. aprila. Predlog je, da se spomladi ob Dnevu Zemlje posvetimo pomenu ohranjanja okolja za pridelavo varne hrane ter ohranjanju živih bitij, čebel … V tem času informiramo javnost z izdajo ekološkega časopisa, ki obravnava vsebine o pomenu skrbi za zemljo, ohranjanja biotske pestrosti, pridelave varne in kakovostne hrane in pomenu ohranjanja čebel, saj je čebela prvi indikator onesnaženosti okolja. V jesenskem času pa nadaljujemo z akcijo Tradicionalni slovenski zajtrk na DAN SLOVENSKE HRANE. Torej v smislu slogana spomladi SEJEMO, jeseni ŽANJEMO!

 

ČZS pa že kar nekaj časa daje pobudo Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, da se razglasi v osnovnih šolah naravoslovni dan na temo pomena kmetijstva, čebelarstva in slovenske hrane. Upamo in verjamemo, da bo ministrstvo temu predlogu prisluhnilo in da bo v letu 2013 na Dan slovenske hrane tudi v vseh OŠ naravoslovni dan, na zgoraj omenjene teme.

 

V imenu vodstva ČZS in zaposlenih na ČZS vse čebelarje prosim, da na dan SLOVENSKE HRANE, letos petek 16. novembra jemo izključno hrano slovenskega porekla. Bodimo za vzgled vsem!

 

Boštjan Noč

Čebelarska zveza Slovenije

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mladi so spoznavali ogrožene živalske vrste
Namen evropskih dni na poletnih taborih je bilo mlade seznaniti z Evropsko unijo in njenim delovanjem ter osvetliti priz...
4
Klepet: Dušan Mamut Badovinac Zupanjič
Na klepet smo povabili Duška Mamuta, ki se že vrsto let ukvarja s širjenjem zvoka, izvaja zvočne kopeli, zvočne masaže, ...
4
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2



Mladi so spoznavali ogrožene živalske vrste
Namen evropskih dni na poletnih taborih je bilo mlade seznaniti z Evropsko unijo in njenim delovanjem ter osvetliti priz...
Svetovni dan Zemlje
photo
Praznovanje tega prav posebnega praznika lahko približamo tudi našim otrokom. Skupaj lahko izdelamo zelo zanimive izdelk...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?