|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tudi samozaposlenim staršem pripada delno povračilo izgubljenega dohodka v primeru karantene ali varstva otrok

Uredništvo Ringaraja.net, 17.12.2020
Če ste samozaposlen starš lahko prejmete določeno denarno nadomestilo ob izgubi dohodka zaradi predpisane karantene ali varstva otrok, če je otroku predpisana karantena oziroma mora biti doma zaradi zaprtih vrtec in šol. Kako to uveljaviti?

image
POZOR: Pravica do povračila izgubljenega dohodka in pravica do temeljnega mesečnega dohodka se izključujeta! V primeru varstva otrok ali karantene se morate kot samoposleni odločiti le za eno od obeh pravic. (Foto: Pexels.com)
/11


Na spletni strani Finančne uprave Republike Slovenije smo preverili nekaj najpogostejših vprašanj glede delnega povračila dohodka za samozaposlene v primeru karantene ali varstva otrok, ki je bilo odobreno v okviru petega paketa protikorona ukrepov.

 

Kdo je upravičen do delnega povračila izgubljenega dohodka (v nadaljevanju: povračilo izgubljenega dohodka)?

Upravičenec do povračila izgubljenega dohodka je:

1) samozaposleni, ki je na dan 28. 11. 2020 v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen na podlagi 15. člena ZPIZ-2,

2) družbenik ali delničar gospodarskih družb oziroma ustanovitelj zadruge ali zavoda, ki je poslovodna oseba ter je na dan 28. 11. 2020 v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen na podlagi 16. člena ZPIZ-2, in

3) kmet, ki je na dan 28. 11. 2020 v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje vključen na podlagi 17. člena ali petega odstavka 25. člena ZPIZ-2.

 

Ali sem upravičen do povračila izgubljenega dohodka, če sem popoldanski s. p.?

Ne, ker niste zavarovani kot samozaposlena oseba v skladu s 15. členom ZPIZ-2.

 

PREBERITE TUDI: Višje nadomestilo za starše otrok v karanteni

 

V katerih primerih sem upravičen do povračila izgubljenega dohodka?

Do povračila izgubljenega dohodka sem upravičen, če ne morem opravljati dejavnosti in organizirati opravljanja dejavnosti na domu zaradi:

1) odrejene karantene (z odločbo o karanteni ali s potrdilom o napotitvi v karanteno) ali

2) obveznosti varstva otroka zaradi a) odrejene karantene otroku (z odločbo o karanteni ali s potrdilom o napotitvi v karanteno) ali b) druge zunanje objektivne okoliščine nemožnosti obiskovanja vrtca ali šole (npr. zaprtje šole ali vrtca).

 

Kakšni so kriteriji za povračilo izgubljenega dohodka?

1) Če uveljavljate povračilo izgubljenega dohodka zaradi odrejene karantene, ste upravičeni do povračila izgubljenega dohodka, če vam je karantena odrejena z odločbo ali potrdilom zaradi naslednjih razlogov: a) odpravili ste v drugo državo in ste bili ob povratku ob prehodu meje v Republiki Sloveniji napoteni v karanteno na domu zaradi prihoda iz območja z visokim tveganjem za okužbo ali b) zaradi stika z okuženo osebo.

2) Če uveljavljate povračilo izgubljenega dohodka zaradi obveznosti varstva otroka, ste upravičeni do povračila izgubljenega dohodka, če: a) je otroku odrejena karantena z odločbo o karanteni ali ali potrdilom o napotitvi v karanteno ali b) če predložite ustrezno dokazilo, da je nastopila druga zunanja objektivna okoliščina nezmožnosti obiskovanja vrtca ali šole (npr. potrdilo vrtca ali šole, da je oddelek, vrtec ali šola zaprta, razen v primeru splošno znanih dejstev, kot na primer šolanje na daljavo).

Kot zunanje objektivne okoliščine se upoštevajo okoliščine, povezane s  COVID-19, če povzročijo, da otrok ne more ali ne sme obiskovati vrtca ali šole. Torej gre običajno za primere, ko vrtec ali šola zapre oddelek ali celoten vrtec ali šolo zaradi okužbe enega ali več zaposlenih ali učencev ali otrok, ki obiskujejo vrtec s COVID-19. Ne pride torej v poštev v primeru drugih bolezni, ki niso povezane s COVID-19 (na primer gripa).

Pomembno: Velja za otroke do vključno 5. razreda osnovne šole, otroke v prilagojenih in posebnih programih v osnovnih šolah s prilagojenim programom ter v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter otroke, ki imajo v odločbi o usmeritvi določeno pomoč spremljevalca. 

 

PREBERITE TUDI: Temeljni mesečni dohodek za samozaposlene

 

Kakšen je postopek pridobitve potrdila o napotitvi v karanteno, s katerim se lahko uveljavlja pravico do delno povrnjenega izgubljenega dohodka v skladu z 93. členom ZZUOOP?

Za namen uveljavljanja pravice do delno povrnjenega izgubljenega dohodka po 93. členu ZZUOOP za samozaposlene, družbenike in delničarje gospodarske družbe oziroma ustanovitelje zadruge ali zavoda ter kmete mora oseba, ki je imela visoko tvegan stik ali je o tem dobila obvestilo preko aplikacije #OstaniZdrav in ne more opravljati dela na domu, ostati v karanteni na domu in upoštevati Navodila o karanteni na domu in Navodila osebam, ki so bile izpostavljene okužbi s SARS-CoV-2, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Na spletni strani NIJZ in na portalu eUprave je objavljen obrazec za pridobitev potrdila o karanteni na domu, ki ga oseba izpolni in po njegovi izpolnitvi na elektronski naslov ali v predal Moja eUprava dobi Potrdilo o karanteni na domu. Potrdilo služi kot dokazilo za uveljavljanje pravice do delno povrnjenega izgubljenega dohodka preko informacijskega sistema FURS, kot določa 95. člen ZZUOOP.

Dodajamo, da lahko karanteno na domu odredi tudi policija na meji. V tem primeru se delno povračilo izgubljenega dohodka uveljavlja s potrdilom, ki ga izda policija.  

 

Kakšna je višina povračila izgubljenega dohodka?

Višina povračila izgubljenega dohodka znaša 250 evrov za vsako odrejeno karanteno ali za čas, ko ni zmožen opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka zaradi odrejene karantene ali druge zunanje objektivne okoliščine nemožnosti obiskovanja vrtca ali šole, vendar ne več kot 250 evrov za 10 dni, 500 evrov za 20 dni in 750 evrov v enem mesecu. 

 

Kaj moram narediti, da se mi nakaže povračilo izgubljenega dohodka?

Zavezanec mora prek eDavkov predloži vlogo (NF-Karantena). Obrazec bo v eDavkih na voljo od 26. 10. 2020 dalje. Vloge ni mogoče vložiti v papirnati obliki.

 

Do kdaj moram vložiti vlogo in kdaj bom prejel nakazan znesek?

Vloga se mora vložiti v roku 30 dni od a) vročitve odločbe ali potrdila o napotitvi v karanteni oziroma b) pridobitve drugega ustreznega dokazila, da je nastopila druga zunanja objektivna okoliščina nezmožnosti obiskovanja vrtca ali šole, vendar najkasneje do 31. decembra 2020.

Ustrezen znesek bo nakazan na TRR a) 10. 11. 2020, če bo vloga vložena do 31. 10. 2020 za oktober, b) 10. 12. 2020, če bo vloga vložena od 1. 11. do 30. 11. 2020 za november ali za oktober in november skupaj, in c) 10. 1. 2021, če bo vloga vložena od 1. 12. do 31. 12. 2020 za december, za december in november, za december in oktober ali za vse tri mesece skupaj. 

 

PREBERITE TUDI: Delo od doma z majhnimi otroki

 

Delo opravljam od doma. Ali sem v tem primeru upravičen do povračila izgubljenega dohodka (na primer zaradi varstva otroka)?

Ne. Eden izmed pogojev za izplačilo je, da zaradi odrejene karantene ali varstva otroka ne morete opravljati dejavnosti in organizirati opravljanja dejavnosti na domu (1. odst. 93. člena ZZUOOP).

 

Ali lahko uveljavljam povračilo izgubljenega dohodka zaradi varstva otroka v času šolskih počitnic?

Ne. Šolske počitnice so bile vnaprej načrtovane v šolskem koledarju za leto 2019/20, kar pomeni, da ne gre za obveznost varstva otroka zaradi višje sile oz. za zunanjo objektivno okoliščino nezmožnosti obiskovanja šole, ki je povezana s  COVID-19 in povzroči, da otrok ne more ali ne sme obiskovati vrtca ali šole.

 

Ali lahko uveljavljam delno povračilo izgubljenega dohodka zaradi varstva otroka v času podaljšanih šolskih počitnic?

Da. Podaljšanje počitnic ima elemente višje sile oziroma gre za zunanjo objektivno okoliščino nezmožnosti obiskovanja šole, ki je povezana s  COVID-19 in povzroči, da otrok ne more ali ne sme obiskovati vrtca ali šole. Vloži se torej vloga, v kateri uveljavljate povračilo izgubljenega dohodka zaradi varstva otroka zaradi zunanje objektivne okoliščine.

 

Imam potrjeno okužbo z virusom SARS-CoV-2, zato sem na bolniški. Ali sem v tem primeru upravičen do povračila izgubljenega dohodka?

Ne. V tem primeru ni odrejena karantena, ampak izolacija, nadomestilo plače pa se obračuna od prvega dne v breme ZZZS. 

 

PREBERITE TUDI: Družinska karantena - Na to bodite pozorni!

 

Vložil sem vlogo zaradi obveznosti varstva otroka, s katero sem uveljavljal delno povračilo izgubljenega dohodka v višini 250 evrov. Ali moram vložiti novo vlogo, če obveznost varstva otrok traja več kot deset dni (npr. vrtec bo zaprt več kot deset dni)?  

Da. Ko varstvo otroka traja več kot deset dni, se vloži nova vloga, v kateri mora biti razvidno obdobje trajanja varstva.

 

Dejavnosti ne opravljam zaradi varstva 3 otrok. Ali je treba v tem primeru vložiti 3 vloge (za vsakega otroka posebej)?

Ne, vloži se ena vloga. Višina povračila ni odvisna od števila otrok, temveč od trajanja oziroma obdobja varstva. 

 

Ali sem upravičen do delnega povračila izgubljenega dohodka, če mi je karantena odrejena v septembru?

Upošteva se karantena, ki vsaj deloma traja v mesecih, ki jih opredeljuje ZZUOOP: oktober, november in december 2020, ne glede na to, ali del karantene časovno pade izven tega obdobja npr. september 2020. Torej v poštev za izplačilo pride karantena, odrejena (vsaj delno) v oktobru, ne pa tudi karantena, ki je odrejena samo v septembru.

 

Ali je med kriteriji za dodelitev delnega povračila izgubljenega dohodka tudi to, da imam na dan vloge poravnane vse davčne obveznosti, kot to velja za mesečni temeljni dohodek?

Ne. 

 

Ali je povračilo izgubljenega dohodka obdavčeno?

Ne, povrnjeni izgubljeni dohodek je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov.

 

Ali je pogoj za dodelitev povračila izgubljenega dohodka tudi upad prihodkov, kot to velja za mesečni temeljni dohodek (na primer upad prihodkov za več kot 20 % glede na leto 2019)?

Ne. Pogoj je, da ne morem opravljati dejavnosti in organizirati opravljanja dejavnosti na domu zaradi odrejene karantene ali varstva otrok (podrobneje zgoraj).

 

Pripada mi tudi temeljni mesečni dohodek v času od oktobra do decembra. Ali to vpliva na pravico do povračila izgubljenega dohodka?

Da, obe pravici se izključujeta. Če vam za določeno obdobje (npr. november) pripada mesečni temeljni dohodek, za to obdobje (npr. november) niste upravičeni do povračila izgubljenega dohodka.

V primeru, da je bilo povračilo izgubljenega dohodka že izplačano, se mesečni temeljni dohodek za posamezen mesec zmanjša za višino že izplačanega povračila izgubljenega dohodka.

Če sta bila za isto obdobje izplačana izredna pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka in povrnjeni izgubljeni dohodek, ste dolžni vrniti povrnjen izgubljeni dohodek.

 

POZOR!

Pravica do povračila izgubljenega dohodka in pravica do temeljnega mesečnega dohodka se izključujeta. Vsak samozaposlen, ki je doma zaradi varstva otrok, se mora odločiti, katero pravico bo uveljavljal. Lahko je doma zaradi varstva otrok in je upravičen do temeljnega dohodka, toda v tem primeru izgubi pravico do povrnitve izgubljenega dohodka.

 

Prejel sem mesečni temeljni dohodek, vendar sem ga vrnil. Ali sem upravičen do povračila izgubljenega dohodka?

Da. Če upravičenec vrne izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka in je za isto obdobje, za katerega je prejel izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka, izpolnjeval pogoje za delno povrnjeni izgubljeni dohodek, lahko v 30 dneh od vračila izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka vloži vlogo preko informacijskega sistema FURS.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
4
VIDEO: Ogrevanje le za nekaj centov na dan
Bi radi privarčevali pri ogrevanju? Potem si poglejte zanimiv video o tem, kako si lahko doma naredite izjemno preprosto...
3
Varstvo osebnih podatkov pri plačilnih in ...
Ali zakon predvideva varstvo osebnih podatkov v zvezi s plačevanjem s kreditnimi karticami? Ali lahko upravljalec osebni...
3
Kanček previdnosti stane nekaj evrov
Kako malo je potrebno, da smo brezskrbni in zavarovani tudi na dopusti. Tega se zaveda tudi vedno več Slovencev, ki pose...
3



Znižano plačilo vrtca
Stroški plačila vrtca so lahko zelo visoki in marsikateri starš si jih ne more privoščiti, zato je še kako dobrodošla po...
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?