|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Destinacija: plaža

Sandra Kolenc, 24.1.2010
Plaža je raj za otroke, zabava in oddih za mamico ter počitek za očka.Pazite na škodljive vplive sonca! Preberite, kakšna je najboljša zaščita za vas in vaše otroke.

image
/11


Družine za svoje počitnikovanje pogosto izberejo obmorske kraje. Plaža je raj za otroke, zabava in oddih za mamico ter počitek za očka. Malčki z lopatkami in kanticami ustvarjajo čudovite peščene gradove, nasipe, čofotajo po vodi in se enkratno zabavajo. Mamica ima čas, da prebere knjigo, s katero je že dolgo odlašala, veseli jo pa tudi, da bo končno dobila malo tiste privlačne barve, da ji bo bela oblekica na večerni zabavi še bolje pristajala. Očka prebere časopis in zadovoljno godrnja v senci pod drevesom. Če postane prevroče, skočijo v vodo in dneva, pravzaprav kar tedna, namenjenega dopustu, je kaj hitro konec. Pri tem pa družina prepogosto pozabi, da so sonce, pesek, voda, veter in sol za telo, predvsem kožo in lase, zelo agresivni, zato je nujna zaščita.



Škodljivi vplivi izpostavljanja soncu

Sonce – pogosto prispodoba za lepe dni, vir toplote, veselja in dobrega počutja – ni vedno naš najboljši prijatelj, saj ima poleg pozitivnih (sončni žarki so npr. primarni vir vitamina D, ki telesu pomaga absorbirati kalcij) tudi številne negativne posledice. Naše navade na soncu pa pogosto tega ne odsevajo, saj se mu brez zadržkov, kljub temu, da nam strokovnjaki to vztrajno odsvetujejo, izpostavljamo.

Dokazano je, da UV-žarki povzročajo številne, tako kratkoročne kot dolgoročne poškodbe in bolezni kože, v najhujšem primeru celo kožnega raka. Število pojavov slednjega se je v zadnjem desetletju pri nas skorajda podvojilo. Poškodbe kože na izpostavljenih delih telesa, katerim pravimo tudi »alergije na sonce«, se lahko pojavijo zelo hitro po izpostavljanju soncu. Koža pordeči, pojavijo se srbeči izpuščaji, lahko tudi oteklina obraza in sklepov, včasih celo težje dihanje. V tem primeru moramo nujno poiskati zdravniško pomoč. Po daljšem izpostavljanju soncu se na malo pigmentirani lahko pojavijo tudi sončne opekline. Te nastanejo z zamikom, tako da se stanje po prenehanju izpostavljenosti soncu še nekaj časa slabša. Tiste blažje, ki se kažejo le z blažjo rdečico in blagim pekočim občutkom, pokrijemo z mrzlim obkladkom, kožo pa namažemo s hladilnim mazilom, lahko tudi kozmetičnim sredstvom za po sončenju. Ko opazimo opeklino, se z otrokom nemudoma umaknimo v senco, če to ni mogoče, pa njegovo kožo prekrijmo s svetlimi in ne pretankimi oblačili. Prekriti moramo tudi predele, kot so vrat, obraz,... Hujše opekline je treba prav tako pokriti s hladnim obkladkom in se z otrokom nemudoma odpraviti k zdravniku. Pogosta se na soncu izpostavljeni koži pojavijo tudi sončne pege. Te praviloma sicer niso nevarne, kljub temu pa je nenavadnejše priporočljivo pokazati zdravniku ali dermatologu.

V skupini, za katero so škodljivi vplivi sonca še posebej nevarni, so otroci, mladostniki in ženske do 35. leta starosti. Pomembno je torej, da družina spremeni svoje navade na soncu in se primerno zaščiti pred škodljivim sončnim sevanjem.



Otroci so še posebej občutljivi

Otroci so za škodljive vplive sonca še posebej občutljivi, saj imajo slabo razvit melaninski pigment, njihova koža pa je tanjša od kože odraslih. Pred soncem moramo kožo naših otrok ščititi vse leto, še posebej skrbno pa poleti. V enem samem dnevu na plaži je koža otrok namreč trikrat bolj izpostavljena UV-žarkom, poleg tega pa otroci na soncu ponavadi preživijo tudi več časa kot odrasli, zato ob pomanjkljivi zaščiti še hitreje utrpijo boleče sončne opekline, pa tudi dolgoročne poškodbe. Zaščita mora biti zato še posebej skrbna - popolna in odporna proti sončnim žarkom med igranjem na plaži in v vodi.

Pomembno je, da o nevarnostih in potrebi po zaščiti kože ozavestimo otroka samega že od malih nog naprej, ga naučimo, da se zaščiti sam, vendar leži v teh najzgodnejših letih največja skrb na nas starših in učiteljih.



Kako otroka pravilno zaščitimo pred soncem?

Koža je največji organ človeškega telesa, obenem pa njegovo zrcalo in ščit, zato jo moramo ob izpostavljanju škodljivim vplivom primerno zaščititi.

Za malčke do 3. leta in otroke, ki imajo veliko pigmentnih znamenj, strokovnjaki nasploh odsvetujejo izpostavljanje soncu. Tudi starejšega, zdravega otroka ne izpostavljajmo soncu med 11. in 16. uro. V najbolj vročih urah dneva naj se tako navihančki igrajo v senci, tudi izven teh ur pa omejimo čas, ki ga otroci prebijejo na soncu. Obleči jih moramo tako, da bo čim večja površina telesa pokrita, jim zaščititi obraz s klobukom ali kapo, oči pa s kvalitetnimi sončnimi očali, ki imajo filtre za UVA in UVB žarke. Pomembno je tudi, da otrok na plaži popije veliko tekočine, najbolje vode, saj s tem preprečimo morebitno pregretje, glavobole in slabost. Lahko mu ponudimo tudi sveže sadje, še posebej se v vročih dneh priležejo lubenice, melone ali drugo sadje, ki vsebuje veliko vode. Oblačila, ki jih bomo otroku nadeli, naj so svetla, zračna, vendar ne pretanka. Kapica in klobuček naj sta kljub očalom obvezni del oprave, saj sonce škodljivo vpliva tudi na otrokove lase, možno pa je tudi pregretje, kar ustrezno pokrivalo lahko vsaj delno prepreči.


Zelo pomembna je tudi uporaba zaščitnih krem z dovolj visokim faktorjem (vsaj 15) in filtrom za UVA ter UVB žarke. To velja tudi pri oblačnem vremenu ali ko so otroci v senci dreves, sončnika ali v vodi, saj oblaki prepuščajo UV žarke, voda in pesek jih pa odbijata. Ne pozabimo, da je nujno zaščititi tako obraz kot celo telo. Pri tem ne pozabimo niti na ušeska, veke, prstke na nogah in vse druge površine telesa, ki so izpostavljene soncu. Zaščitno sredstvo naj bo odporno proti vodi in pesku, pomembno je tudi, da nanesete zadostno količino zaščitnega sredstva, saj bo v nasprotnem primeru zaščitni faktor nižji in bomo morali otroka namazati še pogosteje. Izdelek za zaščito pred soncem nanesimo vsaj 30 minut pred izpostavljanjem soncu, nato pa ga obnavljajmo vsaki dve uri. Po vsakem kopanju otroka stuširajmo in obvezno ponovno namažimo z zaščitno kremo. Uporabimo tudi sredstva za zaščito ustnic.

Vedno imejmo s sabo v kraju našega počitnikovanja ali krajšega izleta tudi razne balzame, mleka in kremice za pomiritev kože po opeklinah, ki bodo ublažila bolečino in vroče žarenje. Otroke z vlažilnim losijonom namažimo po vsakem zadrževanju na soncu, tudi če niso nastale opekline ali bolečine.

Zaščititi pa se morata tudi mama in očka, čeprav imata že »lepo podlago« in četudi si želita, da bi drug teden v službi občudovali vajino čudovito polt.

 

Članek je bil objavljen v prilogi revije  Supermami in revije Otroci,  »Družinske počitnice in izleti".

 

Preberi še:

Ideje za družinski piknik

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
24
Aplikacija Gorski vodnik – pomoč na poti v...
Več kot 10.000 kilometrov je skupna dolžina planinskih poti, ki so jih posneli z GPS aparati. Podatke so zbirali več kot...
7
Z avtodomom po Sardiniji
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...
7
11 idej, v katere muzeje z otrokom
Ker smo radi družinsko aktivni tudi na kulturnem področju, vam v spodnjem članku predstavljamo nekaj muzejev, ki smo jih...
5



Čas za otroka: Šmarna gora
Šmarna gora, 669 m
Na izlet v Škratovo deželo
photo
Ste že kdaj videli škrate? Ne? Potem pa se le odpravite na obisk Škratove dežele, ki jo boste našli le streljaj od Kranj...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?