|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ideje za piknik

Nika Dolenc, 1.6.2023
Kako si olajšati priprave na družinski piknik? Kaj pripraviti in kako? Preverite nekaj idej, ki so vam lahko v pomoč za sproščeno piknikiranje z družino.

image
Topli dnevi in sončni konci tedna so kot nalašč za družinski piknik. (Freepik.com)
/51


Topli dnevi in sončni konci tedna so kot nalašč za malo drugačen način prehranjevanja, saj so naši obroki prestavljeni v naravo, na zrak, v senco, kjer se tudi peče na žaru. To pa je tudi priložnost, da presenetite svojo družino in pripravite raznovrstno hrano, tako bo vsak našel sebi najljubšo.


Da boste čim bolj brezskrbni in da boste imeli čim manj dela in čim več časa za zabavo in druženje ter igro z otroki, vam predlagamo, da si le eno popoldne pred piknikom vzamete čas za pripravo hrane, tako boste naslednji dan imeli res malo dela.


Kupite sveže meso

Pri svojem mesarju kupite sveže meso za peko na žaru. Kupujte po načelu »manj in raznovrstno«: nekaj nemastnih kotletov, različnih nabodal, čevapčičev, pikantnih klobasic, pleskavic.

Če vam čas dopušča, nabodala naredite kar sami. Piščančje ali puranje meso ali katero drugo narežite na večje kocke in jih izmenično z zelenjavo (najboljša je paprika), listi bazilike in malo okroglo mocarelo nabadajte na leseno palčko. Nato nabodala še nasolite, dodajte začimbe (poper, paprika, kari) in pokapajte z oljem ter jih hermetično zaprite v posodo do naslednjega dne.

Enako naredite s svinjskimi kotleti in drugimi zrezki. Meso vedno solite in dodajte, če je le možno, sveže začimbe z vrta ter pokapajte z oljem, saj bo tako meso mehkejše.

 

PREBERITE TUDI: Varna priprava hrane na piknikih


Zelenjava in solate

Ker pa ne bomo jedli le mesnih dobrot, moramo mesu obvezno dodati tudi zelenjavo, solate, klobuke gob (šampinjoni, šitake, ostrigarji) na žaru. Če se odločite za zelenjavo na žaru, je možnosti veliko, pomembno je le, da jo narežete, tik preden jo spečete. Bučke, jajčevci, paradižnik z mocarelo, ki ga pravzaprav le pogrejemo na žaru in posujemo s sesekljano svežo baziliko.


Dan pred piknikom kupite tudi zelenjavo oz. jo naberite na domačem vrtu. Paradižnik, paprika, mlada čebula, da boste pripravili solate, ki jih zaprite v posode z dobrim tesnenjem in tako bodo počakale v hladilniku do piknika.


  • Šobska solata

Sestavine:

4 paradižniki

2 zeleni papriki

2 mladi čebuli

10 malih okroglih mocarelic (ali sir feta)

sveža bazilika (pribl. deset listkov)

sol, poper

1 žlica gorčice

olivno olje in kis


Zelenjavo operemo, očistimo in narežemo na kocke. Pri paradižniku uporabimo le meso, torej osrednji del s semeni zavržemo, saj daje preveč vode in tako solata naslednji dan ne bo preveč vodena. Narezano zelenjavo in mocarelo posujemo s sesekljano baziliko, solimo, malo popramo, dodamo gorčico, olivno olje in kis po okusu. Solato dobro premešamo, posodo zapremo in damo v hladilnik, tako se bodo okusi do naslednjega dneva prepojili.

 

šopska solata

Šobska oziroma grška solata je na piknikih nepogrešljiva. (FOTO: Freepik.com)

 

NASVET

Ko pripravljate šobsko solato, pri količinah upoštevajte število odraslih ljudi. Tako na osebo vzamemo en paradižnik in pol paprike. Ker pa je na pikniku običajno še več drugih jedi, lahko količino tudi prilagodimo. Če pa nam solata ostane, je dobra še naslednji dan.

 

  • Svetla piknik solata

Sestavine:

1 poljubna sveža salama (šunka, poli piščančja ipd.)

1 velika konzerva koruze (400 g)

1 majoneza (200 g)

1 kisla smetana (120 g)

4 kuhana jajca

1 žlica gorčice


Salamo naribamo ali narežemo na poljubne oblike. Koruzo stresemo na cedilo in jo dobro operemo, jajca trdo skuhamo in jih ohladimo, nato pa naribamo ali narežemo na kocke. Nato vse sestavine v posodi zmešamo, zapremo s pokrovom in postavimo v hladilnik.


Za ljubitelje fižola še prebranec

Prebranec je značilna priloga k žaru in prav lahko ga pripravite v naprej, saj je dober tako topel kot hladen.

Sestavine:

½ kg belega fižola tetovca

1 kg čebule

3 dl olivnega olja

sol

paprika

lovorovi listi

čili ali suh feferon

nekaj rezin slanine


Fižol skuhamo, dodali smo mu šetraj, en prerezan rdeč paradižnik, lovorov list in sol. Čebulo naribamo na liste ter jo rumeno prepražimo na celotni količini olja. Dodamo sol, lovorov list, posujemo z rdečo papriko in s čisto malo čilija (lahko dodate tudi zdrobljen suh feferon). Fižol še spečemo v pravi glineni posodi, če jo le imate, ki jo namažete z oljem. Nato pa po plasteh nalagate fižol in čebulo. Na vrhu naj bo fižol. Na koncu vse prelijete s preostankom olja od čebule in dodate še nekaj žlic vode, v kateri se je kuhal fižol. Na vrh fižola položite še slanino zaradi boljšega okusa. Postavite v pečico za 35 minut, pečete na 200 ºC.


Slasten čebulni kruh

 Še vedno je dobro pripraviti malo kruha, čeprav je veliko druge hrane, namreč okusi so res različni. K hrani na žaru se odlično prilega pravi čebulni kruh, ki ga pečemo z rženo moko.

Sestavine:

1 kg bele moke

300 g ržene moke

400 g čebule

2 dl olivnega olja

1 kocka kvasa

nekaj žlic toplega mleka in sladkor za kvas

4 dl mlačne vode

sol


Najprej pripravimo čebulo, ki jo olupimo in naribamo na liste. Prepražimo jo rumeno na nekaj žlicah olivnega olja ter pustimo, da se ohladi. Kvas zdrobimo v nekaj žlicah toplega mleka, dodamo žličko sladkorja ter pustimo, da vzhaja. V posodo presejemo obe moki, dodamo sol, olje, hladno čebulo in vzhajani kvas ter vodo. Vse dobro pregnetemo v gladko testo (pripravljeno je, ko odstopa od posode in rok). Pustimo vzhajati na toplem dobro uro. Nato ga še enkrat pregnetemo, oblikujemo v hlebček in ga damo na pekač s peki papirjem. Premažemo ga z vodo in pustimo vzhajati še približno 20 minut, nato pa ga postavimo v vročo pečico, ogreto na 200 ºC. Pečemo eno uro.

 

Prav tako ne sme manjkati še nekaj kajmaka, gorčice, ajvarja in mlade čebule.


Izbor jedi prilagodite svoji družini, tudi količinsko. Če boste uporabili še nekaj lastnih zamisli, boste zagotovo prav vsi zadovoljni. Pa prijeten piknik vam želimo!


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
5
Nasveti za shranjevanje živil v hladilniku
Koristno je poznati vsaj nekaj lastnosti in zakonitosti pravilnega shranjevanja, saj s pametnim shranjevanjem, in že pre...
4
Test čajev
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v tokratnem primerjalnem testu preverila metine in »zimske« čaje. Rezultati testa č...
4
RECEPT/IDEJA: Ustvarite pravljični krožnik
Poglejte si tole fotografijo! Takole družinske jedi v pravljične junake, živali, zgodbe spreminja mamica Barbara. Z nami...
4



Lovorjev sirup za boj proti kašlju
Po vremenu sodeč smo zakorakali v jesen - hladna jutra, deževni dnevi ... in zoprni jesenski prehladi. Pri nas se proti ...
Triki za peko brezglutenskega kruha
Za to, da kruh ni narastel dovolj, so lahko krive različne reči - testo za kruh je stalo na hladnem ali ni bilo pokrito,...