|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali so ta živila res nosečnici škodljiva?

Metka Troha, 20.3.2024
Marsikatero živilo naj bi bilo za nosečnico prepovedano oziroma je pri uživanju potrebna previdnost. Pri prehranski strokovnjakinji smo preverili, če vse te prepovedi in omejitve res držijo.

image
Kaj vse v hladilniku je nosečki prepovedano? (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Čeprav nosečnost ni bolezen, vseeno v tem občutljivem obdobju previdnost pri nekaterih vrstah hrane ni odveč. Na seznamu živil, ki so za nosečnice prepovedana, so predvsem tista, za katera je bolj verjetno, da lahko povzročijo zastrupitev in za živila, ki lahko škodijo razvoju otroka.

Kljub temu je ugotavljanje, kaj se lahko je in česa ne, prava nočna mora za bodoče mamice. Zdi se, kot da vsak dan pride na seznam prepovedane hrane nova najljubša hrana. Nekatere mamice tudi pravijo, da so same določeno živilo uživale tudi v času nosečnosti, popolnoma brez težav. Kaj je torej v nosečnosti res potrebno črtati z jedilnika? Katero hrano lahko uživate brez strahu za svoj mali zaklad pod srcem? Odgovore smo poiskali pri prehranski strokovnjakinji, Klavdiji Kosič, ki o nosečniški prehrani svetuje na blogu BoobeeFoodee.si.

 

1. Gobe

Gobe so praviloma že tako težje prebavljive, predvsem pa ne vemo, kje so nabrane in ali so onesnažene s težkimi kovinami, saj so precej dovzetne za vplive okolja.

 

2. Bezeg (bezgov sok, bezgov čaj)

Zelo se odsvetuje uživanje surovega bezga v nosečnosti, medtem ko je kuhan oziroma poparjen v zmernih količinah dovoljen. Torej, bezgov sirup, ki je pripravljen brez kuhanja v nosečnosti raje ne pijte. Bezgov čaj je manj problematičen, saj je bezeg prevret, vseeno pa se priporoča do največ tri skodelice dnevno. Še bolje ga je piti, v kombinaciji z drugimi zelišči.

 

3. Siri s plesnijo

Nosečnicam so odsvetovani siri iz surovega mleka, nepasterizirani in vsi siri z belo in modro plesnijo (kamamber, bri, romadur, limbuški sir, gorgonzola, rokfor ...). Načeloma se te sire sicer lahko uživa, če so toplotno obdelani (recimo kot polivka na gratiniranih testeninah), vendar ni dobro pretiravati.

 

PREBERITE TUDI: Sir s plesnijo v nosečnosti - da ali ne?

 

4. Mladi sir in skuta

Če gre za izdelke, ki niso toplotno obdelani in pasterizirani, potem se jih odsvetuje zaradi možnosti okužbe z listerio.

 

5. Surova jajca in surovo meso, salame, pršut

Tem izdelkom se je v nosečnosti bolje izogibati, saj obstaja možnost okužbe s salmonelo. Če je, recimo, pršut toplotno obdelan, je načeloma ok, vendar tudi previsoka vsebnost soli v nosečnosti ni dobra, saj povzroča otekanje in previsok krvni tlak.

 

RECEPT: Vegi tatarc, ki si ga lahko privošči tudi nosečka

 

6. Domač sladoled oz. sladoled iz slaščičarne

Domač sladoled je lahko pripravljen iz surovih jajc, zato ga vsekakor odsvetujemo v nosečnosti. Ne le zaradi tega, ker ne vemo, kako je pripravljen (ali je iz surovega mleka in iz surovih jajc), ampak tudi zato, ker ni vedno svež, saj so izložbe izpostavljene soncu ves dan, prav tako ne vemo, ali je bila hladna veriga izdelka od izdelave do prodaje res nepretrgana.

 

7. Paštete

Načeloma se jih nosečnicam odsvetuje, zaradi previsoke vsebnosti soli in dodatnih konzervansov, prav tako pa so kupljene paštete brez hranilne vrednosti. Raje pripravite domačo pašteto, ki je polnovredna in prav tako odlična oziroma še boljša, boste videli.

 

RECEPT: Domača piščančja pašteta (za recept kliknite TUKAJ ali na sliko)

piščančja pašteta, recept

 

NAMIG: Klavdija je na svojem blogu "zakuhala" še veliko slastnih namazov, ki si jih lahko brez slabe vesti privoščite. Poskusite še:

- Domačo turistično pašteto

- Ajdovo pašteto

- Fižolov namaz


8. Jetrca oziroma drobovina

Čeprav se povsod odsvetuje jetra, ker naj bi vsebovala preveliko količino vitamina A, bi morali pojesti resnično veliko količino jeter, da bi s tem lahko škodovali plodu. V manjših količinah ni s tovrstno hrano nič narobe, če nosečnici paše.

 

9. Ribe

Problematične so večje ribe roparice, ker vsebujejo težke kovine. Z manjšimi ribami, ki niso roparice, ni v resnici nič narobe. Mednje sodijo sardele, sardoni, girice, trske, vahnje, prav tako je primeren divji losos. Izogibati se je potrebno večjim ribam, kot so tuna v kosu, mečarice, morski pes ... Če vam je všeč si lahko občasno privoščite tuno iz konzerve, samo pretiravati se ne sme.

 

10. Školjke in surove ribe

Če se že ne morete upreti, jejte školke v manjših količinah in dobro skuhane. Vsekakor je potrebno, da smo pozorni na to, da so res sveže in primerno pripravljene. Surovih rib (na primer suši) se nikakor ne sme uživati!

 

11. Prava kava in pravi čaj

V prvem trimesečju vam pitje kave in pravega časaj odsvetujem, predvsem če spijete velike količine, lahko s tem škodite plodu.V kasnejšem obdobju nosečnosti pa ob zmernem uživanju s kavo in pravim čajem ni nič narobe.

 

PREBERITE TUDI: Nezdrava hrana za nosečnice

 

12. Zeliščni čaji

V resnici z nobenimi zelišči ne smemo pretiravati, v manjših količinah pa ni z njimi nič narobe.

 

Vsaj za devet mesecev opustite nezdrave navade

- Priporočljivo je, da se med nosečnostjo odrečete sladkarijam, predvsem tistim nezdravim sladkim izdelkom z veliko sladkorja. Sladkarije namreč najbolj pripomorejo h kopičenju odvečnih kilogramov, kar vodi k previsokemu krvnemu pritisku in nosečniškemu diabetesu.

-Opustite nezdrave navade, kot so pitje alkohola in kajenje.

- Uživajte čim bolj zdravo, uravnoteženo in raznoliko hrano. Posegajte po polnovrednih živilih in, če je le mogoče, po ekološko pridelani hrani.

- Pomembno je, da v nosečnosti ne jeste močno predelane hrane in tiste, kateri so dodani različni aditivi.

- Bodite zmerni pri uporabi soli, saj preveč te pripomore h kopičenju vode v telesu.

- Maščobe upočasnjujejo prebavo in v prevelikih količinah pripomorejo k prekomernemu kopičenju kilogramov, zato bodite tudi pri uživanju teh zmerni.

 

PREBERITE TUDI: Drugo trimesečje: Pravilna prehrana + recepti


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Recept: Domača čokolada za vse sladkosnede
Če bi si radi privoščili bolj zdravo različico čokolade, vam je ni treba iskati v trgovini. Lahko si jo pripravite kar d...
5
Zakaj imajo otroci radi sladkor in sol?
Starši in otroci nenehno bijejo prave male bitke glede hrane. Hrana, ki bi jo želeli starši za svoje otroke – sadje, zel...
4
RECEPT: Bananin kruh - zdrava sladica za m...
Moja sorodnica me je spodbudila, da sem preizkusila, eksperimentirala z receptom in nastal je moj prvi bananin kruh. Ni ...
4
Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...
3



Ali so ta živila res nosečnici škodljiva?
Marsikatero živilo naj bi bilo za nosečnico prepovedano oziroma je pri uživanju potrebna previdnost. Pri prehranski stro...
Si lahko nosečnica privošči gobe in kostanj?
V nosečnosti je treba prehrano prilagoditi. Z vsakim letnim časom pridejo dobrote, katere si zaželimo, jeseni so to gobe...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?