|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Pravilna prehrana v drugem trimesečju nosečnosti + recepti

Uredništvo Ringaraja.net, 6.3.2023
Od četrtega meseca nosečnosti dalje začne otrok hitreje rasti. V tem času je vaša prehrana lahko v močno oporo najrazličnejšim razvojnim mejnikom, razvoju kosti in sluha, na primer. Preverite, katero hrano je najbolje uživati od 4. do 6. meseca.

image
Jejte več manjših, raznovrstnih obrokov večkrat na dan.
/11


V drugem trimesečju se začnejo pri plodu razvijati oči in ušesa ter kosti. Oba, nosečka in otrok več pridobivata na teleseni teži, otroke intenzivno raste (v treh mesecih lahko zraste do trikrat), zato je pomembno, da zaužijete več hranil kot ste jih do zdaj. To ne pomeni več hrane količinsko, ampak več hrane, ki je kakovostna in bogata s hranili. Prehranjujte se uravnoteženo in si s tem zagotovite dovolj kalcija, ki ga otrok potrebuje za razvoj močnih kosti in zob, beljakovin za rast, železa za prenos kisika po vašem telesu in otrokovem organizmu in drugih hranil, ki so pomembna za vaše zdravje in za zdrav razvoj otroka v trebuhu.

 

Četrti mesec

V tem mesecu boste občutile več energije kot v prvem trimesečju, ki se bo verjetno le še stopnjevala, če nimate kakšnih posebnih težav s pomanjkanjem železa. Apetit se vam bo povečal in jutranja slabost pri večini nosečnic v drugem trimesečju počasih poneha.

 

HRANA ZATE: Jejte hrano, ki je bogata z železom, saj se v drugem in tretjem trimesečju potrebe po tem elementu izrazito povečajo. Do tega pride zaradi večjega volumna krvi, železo pa je pomembno tako pri razvoju posteljice kot ploda. V prvem trimesečju ne jemljite dodatkov železa, saj vam to lahko še poslabša jutranje slabosti in povzroči zaprtje. Prehranska dopolnila z dodatkom železa tudi kasneje vzemite le po posvetu z vašim ginekologom, saj jih v resnici ne potrebujete, če poskrbite za dovolj pestro, z železom bogato hrano. Zraven jejte tudi hrano, bogato z vitaminom C, saj ga telo ne more shranjevati in ga morate zato dnevno uživati, da pomaga pri prenosu železa v celice.

Prigrizki in napitki: Kljub povečanem apetitu, ne jejte preveč. Za prigrizke izbirajte sadje ali sadne kolače. Če ste kljub prigrizkom še vedno lačni, pojejte še nekaj oreščkov, suhega sadja ali sadni jogurt, ki je bogat s kalcijem. Pijte veliko tekočine, najbolje vode.

 

PREBERITE TUDI: 10 rastlinskih živil z največ železa

 

HRANA ZA PLOD: Pestra in raznovrstna prehrana je zelo pomembna, saj je v tem obdobju potrebno veliko hranljivih snovi za pravilen razvoj otroka v trebuhu. Najpomembnejši so vitamin D in omega-3 maščobne kisline (DHA, EPA), ki so nujne za razvoj možganov in oči. Ribe in morski sadeži so najboljši vir le teh. Hkrati so ribe tudi odličen vir joda. V začetku četrtega meseca namreč prične delovati in proizvajati hormone dojenčkova ščitnična žleza. Za njeno delovanje je nujen jod. Ribe (polenovka, skuša, losos, sardine), raki in drugi morski sadeži so bogati s tem elementom, zato jih uživajte vsaj dvakrat tedensko.

 

RECEPT: Slastno sočni lososovi kolački (za ogled recepta kliknite TUKAJ ali na sliko spodaj)

lososovi kolački 

 

Peti mesec

Ste na sredini svoje nosečnosti in v tem času, posebej ko boste pojedli obilnejši obrok, boste lahko občutili, da se vam trebuh izrazito napihne. Po eni uri sicer ta občutek popusti, vseeno pa je priporočljivo, da zmanjšate količino hrane v enem obroku in raje povečate njihovo pogostost.

 

HRANA ZATE: Kalcij je pomemben za prevodnost živcev in krčenje miši, pa tudi za zdrave zobe in kosti. Da bi zadostili potrebi po tem mineralu, jejte mlečne izdelke. Z kalcijem bogata hrana so: mandlji, suhe marelice, konzervirana riba (sardele), mleko, jogurt, sir, tofu, špinača. Izbirajte mlečne izdelke z manj maščobami. Vsebujejo isto količino kalcija, ampak so bolj zdravi. Uživanje hrane, bogate s kalcijem pomaga tudi pri preprečevanju možnosti za povišan krvni tlak in preeklampsijo. Povišan krvni tlak je namreč lahko rizičen skozi vso nosečnost in pogosto se pojavi prav v drugem trimesečju. Raziskave so pokazale, da je pri nosečnicah, ki so nagnjene k povišanem pritisku, z jemanjem dodatka kalcija redkeje prihajalo do preeklampsije.

Prigrizki in napitki: Mandlji, suhe marelice so odlična izbira za prigrizek, čez dan pa lahko pijete tudi mleko in sok. Če ste zvečer še vedno lačni, popijte skodelico toplega mleka ali kamilični čaj. Dnevno bi morali popiti vsaj osem kozarcev vode.

 

PREBERITE TUDI: Ribe jejte najmanj dvakrat tedensko!

 

HRANA ZA PLOD: Razvijajoče se dete potrebuje vitamin D in kalcij za zdrave kosti in zobe. Riba je glavni vir vitamina D, zato jo uživajte večkrat tedensko. Če vam riba ne gre, jejte jajca, ki so prav tako dober vir tega vitamina. Vitamin D se v telesu tvori tudi s pomočjo sončne svetlobe, zato je priporočljivo zmerno izpostavljanje soncu. Bodite previdni, da ne boste pretiravali s sončenjem! Približno pol ure dnevno na soncu je povsem dovolj.

 

RECEPT: Jogurtov smuti iz malin in banane (za ogled recepta kliknite TUKAJ ali na sliko spodaj)

smuti

 

Šesti mesec

Zdaj res ne morete več skrivati svoje nosečnosti. Vaše telo zdaj bolj učinkovito izrablja hranljive snovi iz živil, vendar to ne pomeni, da lahko jeste več, ampak jejte raznovrstno, torej več v smislu kakovosti. Prekomerno prenajedanje lahko namreč vodi do previsoke telesne teže in tudi kasneje boste težko potem zmanjšali količino zaužite hrane. Jejte večkrat po malo, da boste imeli pod nadzorom svojo lakoto. Hkrati boste s tem sebi in otroku zagotovili potrebna hranila in obdržali idealno telesno težo.

 

PREBERITE TUDI: Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?

 

HRANA ZATE: Če hrepenite po sladkem, namesto sladice raje pojejte jabolko ali hruško. Sladkorji iz tega sadja se namreč počasneje sproščajo v krvni obtok in zato ne prihaja do nihanja krvnega sladkorja kot pri uživanju klasičnega sladkorja. Če je vaša želja po tem, da pojeste kakšen piškot vseeno prevelika, najprej pojejte nekaj sadja in šele nato dva, tri piškote. Izogibajte se nezdravi hrani. Pitje kave ali čaja med obrokom zmajšuje absobrcijo železa v kri, zaradi taninov v teh napitkih. Zato najprej pojejte obrok in šele čez pol ure zaužijte kavo ali čaj. Tudi s polnozrnatimi žitaricami ne pretiravajte. Sicer so koristne, ampak prevelika količina lahko zmanjšuje izrabo kalcija, železa in cinka iz živil. Špinača, ki je sicer bogata s temi minerali, vsebuje še fitate, ki pa zmanjšujejo njihovo absorbcijo v kri. Zato špinačo vedno kuhajte z dodatkom mleka, ki zmanjšuje vsebnost fitatov.

Prigrizki in napitki: Za prigrizke v tem mesecu jejte žitarice z mlekom, sendvič s puranjimi prsmi, navadni ali sadni jogurt. Ne pozbite priti vode.

 

Ali nosečnica potrebuje prehranska dopolnila z železom?

Čeprav nekateri strokovnjaki priporočajo dodatke z železom vsem nosečnicam, takšna dopolnila res niso potrebna za vsako nosečko, saj lahko pri nekaterih povzročijo zaprtje. Če vaš ginekolog ugotovi, da ste slabokrvni, naj vam naredi še analizo feritina v krvni plazmi (serumskega železa), ki je veliko bolj zanesljiv kazalec kot raven hemoglobina. Če ne potrebujete dodatka železa, je pomembno jesti hrano, bogato s tem elementom.

 

HRANA ZA PLOD: Pri otroku se v tem mesecu prične razvijati imunski sistem in zaščitno maščobno tkivo, zato je potrebna ustrezna prehrana. Spet ponavljamo, to naj bo raznovrstna hrana, bogata z železom. Pijte pomarančni ali paradižnikov sok in jejte hrano, bogato z vitaminom C, saj boste s tem izboljšali absobcijo železa. Če ne jeste mlečnih izdelkov, potem jemljite prehransko dopolnilo s kalcijem.

 

RECEPT: Okusna pita iz leče (za ogled recepta kliknite TUKAJ ali na sliko spodaj)

lečina pita 

 

VIRA: dr. med. Jasminka Komnenović, pedijatar-nutricionista na Yumama.com; 

 Annabel Karmel: Jem za dva, Debora, Ljubljana, 2015

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vrhunski kulinarični dogodek
Na povabilo podjetja Proconi, ki je najbolj znano po pripravljenih jedeh Pogrej in pojej, se je na obisku na murskosoboš...
2
Kakšne so naše prehrambene navade?
Slovenci počasi osvajamo načela zdravega prehranjevanja, kar kažejo podatki najnovejše raziskave o naših prehrambenih na...
2
Vsak je lahko kuharski mojster!
S paštetami Argeta lahko pripravite izredno okusen in hranljiv zajtrk, malico ali popoldanski prigrizek. Ker jih ni potr...
2
Fantasia
Nič narobe, če si mal’ Fantasia.
2



RECEPT: Goveji biftek za nosečnice in malčke
Biftek (tatarski biftek) je narejen iz surovega mesa, zato naj bi se ga nosečnice izogibale, pa tudi za malčke ni najbol...
Zdrava nosečnost
Pravilna prehrana nosečnice z zadostno količino ključnih vitaminov in mineralov je pogoj za dobro počutje od načrtovanja...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?