|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ponedeljkov recept tedna: Triki za peko brezglutenskega kruha

Uredništvo Ringaraja.net, 14.10.2019
Za to, da kruh ni narastel dovolj, so lahko krive različne reči - testo za kruh je stalo na hladnem ali ni bilo pokrito, kvas je bil (pre)star, tekočina je bila prehladna ali pretopla ali je je bilo premalo, morda pa niste dovolj pregnetli testa.

image
Za boljše vzhajanje kruha dodajte gazirano mineralno vodo.
/11


Speči odličen kruh iz brezglutenske moke je veliko težja naloga kot iz navadne moke. Po navadi je potrebno kaj nekaj poskušanja, eksperimentiranja z različnimi mokami in mešanicami mok ter gostili, da najdemo tisto zmagovalno kombinacijo.

V priročniku Kuhamo in pečemo brez glutena, ki je izšel pri Mladinski knjigi, smo preverili nekaj trikov, s pomočjo katerih bo gotovo manj neuspelih poskusov peke brezglutenskega kruha.

 

Kruh ne naraste dovolj

Za to, da kruh ni narastel dovolj, so lahko krive različne reči - testo za kruh je stalo na hladnem ali ni bilo pokrito, kvas je bil (pre)star, tekočina je bila prehladna ali pretopla (ne sme biti višja od 35 stopinj Celzija!) ali je je bilo premalo, morda pa niste dovolj pregnetli testa. 

Rešitev: Testo pustite vzhajati dlje časa ali dodajte še malo kvasa.

 

Kruh razpada

Če kruh razpada, testa za kruh verjetno niste dovolj dolgo ali dovolj močno pregnetli ali pa je bil čas vzhajanja prekratek.

Rešitev: Surovo testo podprite z okvirjem iz aluminijaste folije, da ohrani obliko.

 

PREBERITE TUDI: Je za neplodnost lahko kriv tudi gluten?

 

Kruh se je sesedel ali plosko razlezel

Če se je kruh sesedel, je najverjetneje surovo testo predolgo vzhajalo ali je počivalo na pretoplem. Za to, da se kruh plosko razleze, pa je poleg predolgega vzhajanja lahko krivo tudi premehko testo.

Rešitev: Kruh pecite v pekaču in ga ne vzemite prezgodaj iz pečice. Pomaga tudi, če ga prvo tretjino časa peke pečete pri višji temperaturi.

 

Kruh je pregost

Za to zelo pogosto težavo pri peki brezglutenskega kruha je po navadi krivo to, da smo dodali premalo tekočine.

Rešitev: Če se vam ta težava ponavlja četudi spreminjate mešanico mok, pustite testo, da vzhaja dlje časa in del tekočine zamenjajte z gazirano mineralno vodo.

 

Sredica je vlažna

Če ste ugotovili, da je sredica brezglutenskega kruha prevlažna, ste verjetno prezgodaj odprli pečico ali je temperatura spodnjega grelnika prenizka.

Rešitev: Kruh pecite s prižganim zgornjim in spodnjim grelnikom.

 

PREBERITE TUDI: Gluten oziroma žitarice uvajajte postopoma

 

Kruh ni enakomerno luknjast in testo se ne oblikuje dobro

Če brezglutenski kruh ni enakomerno luknjast, ste v testo morda dodali preveč tekočine ali ga pustili predolgo počivati. Preveč (ali premalo) tekočine je lahko krivo tudi za to, da se testo ne oblikuje dobro.

Rešitev: Testo (še posebej tisto, ki je namensko vlažno) pecite v pekaču. 

 

Skorja kruha se trga

Če se skorja kruha trga in preveč poka, ste testu za kruh verjetno dodali premalo rahljalnega sredstva.

Rešitev: Preden položite testo za kruh v pečico, ga večkrat prebodite z vilicami in surovo testo navlažite s pršilnikom. Pomaga lahko tudi, če dodate več kvasa.

 

Kruh je pretrd in presuh

Če je kruh pretrd, ste ga verjetno pekli predolgo ali na previsoki temperaturi. Predolga peka je lahko kriva tudi za presuh kruh, ki je lahko presuh tudi zato, ker ste enostavno dodali premalo tekočine.

Rešitev: Različne moke različno vpijajo tekočino, zato se pri mešanju mok vendarle čim bolj držite recepta. Vsaj dokler sami ne dobite dovolj izkušenj za eksperimentiranje z mokami. Enako velja za dolžino peke.

 

PREVERITE TUDI TA RECEPT BREZ GLUTENA: Ribje palčke s koruzno skorjico

 

Kruh je ostal presvetel

Ta "napaka" je sicer bolj estetske narave, pojavi pa se predvsem, ko uporabljate zelo svetle moke kot je riževa, krompirjev škrob in podobno. Brezglutenski kruh je torej lahko pečen, toda je zaradi (pre)svetle barve videti nekako "surov". 

Rešitev: Testo za kruh lahko obarvate z grozdnimi peškami v prahu ali kakavom. Če želite obarvati le skorjo, jo premažite s kondenziranim mlekom, oljem ali razžvrkljanim jajcem.

 

 

Več trikov, kako peči in kuhati brezglutenske jedi, ter seveda kopico brezglutenskih receptov najdete v priročniku Kuhamo in pečemo brez glutena. 


Vse ponedeljkove recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

3 preproste ideje za igrivo kuhanje z otroki
S kakovostnimi posodami Rosmarino Hexa PRO bo kuhanje otročje lahko, zato so idealna izbira, še posebej, kadar kuhate sk...
12
Kdaj otroku ponuditi ribe in ostalo morsko...
Poletje je tu in že nam diši morska hrana. Kdaj in kako ponuditi takšne specialitete dojenčku?
4
Je uživanje medu res nevarno za dojenčka?
Med je poln antioksidantov in kot tak super hrana za ljudi, vendar smernice za prehrano dojenčkov navajajo, da je med za...
4
Nova kuhinjska pomočnica
Robotska kuhalnica s svojo silikonsko lopatico v nekaj obratih premeša vsak centimeter dna v posodi in tako preprečuje p...
3



10 rastlinskih živil z največ železa
Z raznoliko rastlinsko prehrano, ki temelji na polnovrednih živilih, se lahko zaužije dovolj železa. Predstavljamo vam 1...
Triki za peko brezglutenskega kruha
Za to, da kruh ni narastel dovolj, so lahko krive različne reči - testo za kruh je stalo na hladnem ali ni bilo pokrito,...