|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Uvajanje goste hrane: Gluten oziroma žitarice uvajajte postopoma

M. T., 14.3.2019
Marsikateri starš je v dilemi, kako zgodaj lahko žita, ki vsebujejo gluten ponudi svojemu otroku, ki se na gosto hrano šele privaja, da mu slučajno ne bi škodili. Preverite, kaj o tem pravi prehranska strokovnjakinja.

image
Žitarice lahko otroku ponudite med 6. in 7. mesecem.
/11


Pri uvajanju goste hrane velja pravilo, da dojenčka na nove okuse in teksturo privajamo postopoma in da smo bolj previdni pri uvajanju alergenih živil, kar so tudi trenutne smernice, ki veljajo glede uvajanja goste hrane.

Med bolj problematično sestavino, ki mnogim odraslim, pa tudi otrokom povzroča težave je tudi gluten, zato smo pri strokovnjakinji za prehrano dojenčkov in otrok preverjali, ali je potrebno biti pri ponujanju prvih žličk goste hrane bolj previden kdaj in kako v otrokovo prehrano uvedemo žitarice, ki vsebujejo gluten. O tem smo se pogovarjali s Klavdijo Kosič, prehransko strokovnjakinjo in mamico ter ustanoviteljico priljubljenega bloga Boobeefoodee, kjer lahko vsak starš najde ogromno koristnih nasvetov glede prehrane otrok, nosečk oziroma vse družine ter veliko odličnih in zdravih receptov.

 

Zasledili smo, da se pripravljajo nove smernice glede uvajanja goste hrane, po katerih lahko v majhnih količinah uvajamo tako gluten kot jajčni rumenjak ali beljak, oreščke, mleko itd. že od samega začetka uvajanja hrane. Kakšno je vaše mnenje o tem?

Trenutno ni meni znanih smernic, ki bi priporočale uvajanje alergenih živil že tako zgodaj, razen gluten, ki se uvaja med 6. in 7. mesecem starosti. Kar se tiče kravjega mleka, ga odsvetujem pred 1. letom starosti in tudi zadnja priporočila NIJZ (Nacionalnega inštituta za javno zdravje) iz leta 2018 pravijo enako. Rumenjak lahko v manjših količinah uvedemo že prej, okoli 8. meseca starosti, beljak pa po 1. letu. Prav tako velja za oreščke.

Obstajajo sicer določene raziskave, ki priporočajo uvajanje omenjenih živil že prej, osebno pa ne vidim razloga za to. Pri uvajanju bi se prej osredotočala na postopno in zmerno uvajanje nespornih živil in pri tem trdno zasidrala temelje otrokovega prehranjevanja, s poudarkom na lokalnem in sezonskem, ter s kvalitetnimi maščobami in beljakovinami, na kar prevečkrat pozabimo.


PREBERITE TUDI: Pravilen način uvajanja goste hrane


Katere žitarice priporočate za prve žličke goste hrane?

Kot že rečeno, gluten uvajamo med 6. in 7. mesecem. Priporočam postopno uvajanje v zelenjavno kašico, ki jo otrok že pozna. Pričnemo lahko z ječmenom, piro ali kamutom, po približno dveh tednih uvajanja teh živil, preidemo na pšenico.

 

Kako vemo, da naš otrok ne prenaša dobro glutena in je mogoče na to sestavino celo alergičen?

Pozorni bodite na morebitne spremembe pri otroku: izpuščaji, nemirnost, plenični izpuščaj, razdraženost, driska. V teh primerih z uvajanjem glutena nekoliko počakajte. Vedno pričnite z uvajanjem sredi dneva, ob glavnem obroku, ko je otrok naspan in dobro razpoložen.

 

PREBERITE TUDI: 3 ideje za prvo zelenjavno kašico


Koliko prehrane z glutenom je lahko na dojenčkovem meniju v začetku, ko začenja jesti gosto hrano?

Pričnemo z enim obrokom z glutenom dnevno, postopno v enem do dveh tednih preidemo na dva obroka, ni pa nujno vedno in vsak dan.

 

Recepti, ki vam bodo v pomoč

Boobeefoodee mama Klavdija sicer pravi, da obstaja pisana paleta žit brez glutena, kot so: riž, koruza, ajda, proso in so v različnih oblikah, kot je zdrob, kaša, polenta, ipd. primerna za prve dojenčkove obroke. Preizkusite kakšnega od njenih odličnih receptov za žitne kašice za dojenčka, ki so pripravljene iz teh žit:

1. ENOSTAVEN KAMUTOV ZDROB Z JAGODAMI

2. PROSENA KAŠA S KAKIJEVO KREMO

3. KAMUTOV ZDROB Z BANANO IN KOKOSOM

4. DOMAČA INSTANT RIŽEVA KAŠICA

5. BABY RIČET

  kašice za dojenčke

 

Tudi sicer se ne bojte »eksperimentirati« s pripravljanjem družinskih obrokov z drugimi žitaricami, ki so brez glutena, saj bo to koristilo vsem družinskim članom in popestrilo prehrano vse družine. Idej za pripravo jedi z manj običajnimi, vendar zelo zdravimi sestavinami najdete ogromno na blogu Boobeefoodee, zato nimate izgovora, da se ne bi ta žita znašla tudi na jedilniku vaše družine.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kuharska družina SEPTEMBRA je družina …
Nagrajenci natečaja za Kuharsko družino septembra 2013 so znani! Preveri, ali ste prav vi osvojili laskavi naziv in bost...
3
Buče – pestra uporaba v kulinariki
Buče so v 15. stoletju iz Srednje Amerike pripeljali v Evropo Španci. Evropejci smo jih sprva uporabljali le za okras, n...
3
Pečena jabolka s sirom in bučnicami
Ste svojemu malčku že ponudili pečena jabolka? Tale s sirom in bučnicami ga bodo gotovo navdušila. Jed je primerna tako ...
3
Kakšno hrano pripraviti otroku, ko zboli?
Ko je otrok bolan navadno ni ješč, kar načeloma ni nič neobičajnega. Tudi nam hrana ne paše, ko se slabo počutimo. Pomem...
3



Recept za dojenčke: Sladek krompir
Danes je glavna sestavina sladek krompir, recept pa je prilagojen za začetek uvajanja in nadgrajen za osemmesečnika in e...
Gluten oziroma žitarice uvajajte postopoma
Marsikateri starš je v dilemi, kako zgodaj lahko žita, ki vsebujejo gluten ponudi svojemu otroku, ki se na gosto hrano š...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?