|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ponedeljkov recept tedna: Maroški tažin

Uredništvo Ringaraja.net, 25.11.2019
Tale maroška zelenjavna jed bo navdušila tudi vegetarijance in vegance, gotovo pa bo obogatila družinski jedilnik.

image
V članku preverite, kako pripraviti maroško mešanico začimb.
/11


Priljubljeni maroški tažin, ki ga pripravljajo na nešteto načinov, že na prvi pogled deluje impresivno. Pa vendar je ta zelenjavna jed zelo preprosta za pripravo, tako da lahko z njo obogatite tudi družinski jedilnik.

Suhe marelice in maroška mešanica začimb bodo poskrbele za pristnost okusa, vonj pa Maroku pa bo preplavil vaš dom že medtem, ko bo ta jed počasi brbotala na štedilniku.

 

Za štiričlansko družino potrebujete:

- 100 gramov rumene kolerabe
- 100 gramov pastinaka
- 150 gramov maslene buče
- 1 pločevinko (400 gramov) paradižnika v koščkih
- 60 gramov suhih marelic
- 1 pločevinko (400 gramov) čičerike
- 1 velik korenček
- 2 papriki
- 6 šalotk
- 2 stroka česna
- 250 mililitrov zelenjavne juhe ali jušne osnove (tukaj preveri, kako doma pripraviti zelenjavno jušno osnovo!)
- majhno pest svežega koriandra
- 1 žlico maroške mešanice začimb
- nekaj ščepcev soli (po želji)

 

PREBERITE TUDI: Svetovna uspešnica Ščepec njama

 

Kako pripraviti maroško mešanico začimb?

Za maroško mešanico začimb potrebujete dve žlički mletega ingverja, eno žličko mlete orientalske kumine, dve žlički mletega koriandra, eno žličko mletega cimeta, eno žličko mletega belega popra, pol žličke pimenta in pol žličke mlete kurkume. Vse začimbe dobro premešate ter shranite v temno in zaprto posodo.

 

Priprava:

1) Najprej očistite in pripravite zelenjavo in marelice. Kolerabo, buče, korenček in pastinak narežite na večje kose, paprike nasekljajte na kocke, šalotke olupite in jih prerežite po dolgem, čičerike oplaknite in precedite, marelice pa prepolovite. 

2) Veliko kozico (nabolje je, če je litoželezna) popršite z oljem oziroma premažite z zdravo maščobo in segrejte na srednjo temperaturo.

3) V posodo položite vso zelenjavo, ki jo pražite približno pet minut, da rahlo porjavi. (Morda ne boste mogli pražiti vsega naenkrat.)

 

PREBERITE TUDI: Triki za peko brezglutenskega kruha

 

4) Prepraženi zelenjavi dodajte narezan česen in pražite še nekaj minut. Nato čez zelenjavo potresite žlico maroške mešanice začimb in pražite dalje še kakšno minuto. Primešajte še paradižnik v koščkih in zelenjavno juho. Ko tažin že rahlo vre, dodajte še marelice, posodo pokrijte in znižajte temperaturo. Maroški tažin kuhajte na minimalni temperaturi približno 40 minut, pri čemer ga občasno premešajte.

5) Po 40 minutah kuhanja dodajte še čičeriko in kuhajte še nadaljnjih pet minut, tažin poskusite in ga po želji še posolite.

6) Ko je tažin pripravljen, ga potresite s sesekljanim koriandrom in ga še vročega postrezite.  

 

Vse ponedeljkove recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mavrica na vašem krožniku
Naravne barve sadja in zelenjave ne predstavljajo samo pašo za naše oči, temveč tudi blagodejno delujejo na naš organize...
3
Zgodba: Mamica vegetarijanka
Mamica treh otrok Martina Judež je že skoraj dvajset let vegetarijanka. Zaupala nam je svojo zgodbo in pogled do vegetar...
3
Kuharska družina decembra je ...
Nagrajenci natečaja za Kuharsko družino decembra 2012 so znani! Preveri, ali ste prav vi osvojili laskavi naziv in/ali e...
3
Obogatite praznično mizo z velikonočno ple...
Pletenica je značilen praznični kruh, narejen iz mlečnega testa, ki mora biti za pletenje ravno prav čvrsto in pravilno ...
3



10 rastlinskih živil z največ železa
Z raznoliko rastlinsko prehrano, ki temelji na polnovrednih živilih, se lahko zaužije dovolj železa. Predstavljamo vam 1...
Lovorjev sirup za boj proti kašlju
Po vremenu sodeč smo zakorakali v jesen - hladna jutra, deževni dnevi ... in zoprni jesenski prehladi. Pri nas se proti ...