|      
Želiš odstopiti?
Preden se dokončno odločiš, se seznani s posledicami te odločitve.
V kolikor potrdiš svojo odločitev, da odstopiš, bomo v tvoj spletni brskalnik namestili piškotek, ki nam bo omogočil, da te ob vsakem obisku do vključno 13. novembra 2014 prepoznamo in ti zagotovimo nemoteno uporabo portala, brez prikazovanja Ringarajinih dreves in igralne kontrole ob desnem robu ekrana.

Hkrati ti bodo odštete vse do sedaj zbrane točke in žal izgubiš tudi pravico do morebitnih prisluženih nagrad.

Želiš še vedno odstopiti?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nezdrava hrana za nosečnice

P.L., 16.8.2012
V nosečnosti se izogibajte nezdravih navad, saj te škodujejo vam, še nerojenemu otroku in kot pravi doula Špela Peternel, tudi še naslednjemu rodu, torej vašim vnukom. Preberite si njene nasvete.

image
/11


O tem, kaj je v nosečnosti zdravo in čemu se je bolje izogibati, smo se pogovarjali z doulo Špelo Peternel.

 

Čemu se je med nosečnostjo bolje izogniti?

Zavedati se je potrebno, da nosečnost ni bolezen. Nosečnost je naravno telesno stanje, zato naj bi ženska tudi med nosečnostjo živela tako kot normalno. Vendar pa mora v času nosečnosti seveda misliti tudi na svojega otroka in pravzaprav tudi na njegove otroke. V času nosečnosti, se namreč ne razvija le naš otrok, pač pa tudi spolne celice v njegovem telesu, torej s prehrano med nosečnostjo vplivate tudi na zdravje otrokovih spolnih celic, torej posredno vplivate na zdravje vaših vnukov. In prav zato se je med nosečnostjo pomembno izogibati nezdravim navadam.

 

Ali nosečnica lahko pije alkohol? Kako je s prehranskimi dodatki?

Med nezdrave navade spadajo predvsem prepovedane droge, cigarete in alkohol. Pomembno se mi zdi poudariti, da se je v času nosečnosti dobro izogibati tudi izpostavljenosti cigaretnemu dimu, saj z vdihavanjem le tega v telo dobimo prav toliko škodljivih snovi (po nekaterih raziskavah celo več), kot če kadimo sami.

Izogibati se je potrebno tudi zdravilom in prehranskim dodatkom ( tudi vitaminskim in mineralnim dodatkom), razen v nujnih primerih, ko vam jih predpiše zdravnik, ki je o vaši nosečnosti obveščen. Te snovi namreč že v zelo majhnih količinah škodujejo otroku v času njegovega razvoja, zato bi jih morali v času nosečnosti povsem opustiti.


Kaj pa pravo kavo, pravi čaj, lahko pije?

Kava in pravi čaj vsebujeta kofein in tein, ki sta močni poživili zato je njuno uživanje v času nosečnosti pametno omejiti. Prevelike količine kave v prvem trimesečju povezujejo celo s povečano možnostjo splava. Pri tem se je potrebno zavedati, da skodelica kave ne bo škodovala, potrebna pa je zmernost. Ob tem bi rada opozorila tudi na to, da ima kava, ki jo danes kupujemo v avtomatih postavljenih na vsakem koraku, lahko kar 10x večjo koncentracijo kofeina kot prava kava.

Poleg tega pa sta pravi čaj in kava tudi diuretika, ki iz telesa odvajata vodo, kar je še en razlog, da se pretirani uporabi v času nosečnosti odpovemo.

Ob tem ne smemo pozabiti niti na zeliščne čaje. Zelišča so ljudje od nekdaj uporabljali tudi kot zdravila, zato v nosečnosti z njihovo uporabo ne smemo pretiravati.


Katera hrana nosečnici lahko škoduje?

Med nosečnostjo je potrebno razmišljati tudi o svoji prehrani. S hrano namreč poleg stvari, ki jih nujno potrebujemo da preživimo, vase vnašamo tudi stvari, ki za nas niso zdrave (prevelike količine maščob, sladkorja, soli, pesticide ...) otroku pa lahko celo škodujejo. Zavedati se moramo, da na različnih koncih sveta jemo zelo različno hrano. Zato je precej nenavadno govoriti o škodljivosti začimb, ki izvirajo iz Afrike, Južne Amerike in Azije, kjer takšne začimbe uporabljajo v vsakodnevni prehrani, pa vendar tam živi velika večina svetovnega prebivalstva. Zato se je pri tem dobro razmisliti s svojo glavo in ne verjeti vsakemu mitu, ki se ga sliši ali prebere v povezavi z nosečnostjo. Predvsem pa je dobro poslušati svoje telo, saj nam s slabostjo zelo hitro odgovori, katera hrana nam v tem času ne odgovarja in se ji zato raje izognemo. Telo se nam pogosto sicer trudi dopovedati, kako izjemno je dobra čokolada, smokiji ali čips in takrat se je seveda dobro zavedati, da tudi ta nasvet ni najboljši. Preprosto povedano, najbolje je uživati zdravo in uravnoteženo prehrano.

Obstaja pa tudi hrana, ki se jo je v času nosečnosti bolje izogibati iz povsem preprostih in znanstveno dokazanih vzrokov:


1. Težke kovine

V nosečnosti se je pametno izogibati ribam (npr. morski pes, mečarica), ki vsebujejo veliko težkih kovin (predvsem živo srebro in svinec). Veliko živega srebra vsebuje tudi sveža tuna. V konzervirani tunini je vsebnost živega srebra nižja, a jo je vendar bolje uživati v zmernih količinah.


2. Okužba z listerio (listerioza)

Zaradi okužbe z listerio se je dobro izogibati surovim ribam (tudi prekajene ribe, npr. losos, slanik) in školjkam. Prav tako so nevarne tudi sušene in prekajene mesnine (npr. suha salama, pršut), pašteta ter nepasterizirano (neprekuhano) mleko, ki ga je danes moč kupiti tudi v mlekomatih. Ker so iz nepasteriziranega mleka pripravljeni tudi mnogi mehki siri in siri s plesnijo (npr. brie, roquefort, camembert, gorgonzola, feta, srbski slani sir, mehiški siri (queso)), se je v času nosečnosti dobro izogibti tudi tem. Okužba z listerijo je namreč izjemno nevarna. Mati je ne zazna, saj so znaki okužbe podobni prehladu. Vendar pa bakterija preko placente vstopi v otrokov krvni obtok, kar je zanj lahko usodno.


3. Okužba s salmonelo

Nevarno je tudi prehranjevanje s surovim mesom in surovimi jajci, saj lahko pride do okužbe s salmonelo. Surova jajca se pogosto uporabljajo pri pripravi domačih slaščic, sladoledov (tudi sladoledi v slaščičarnah!), solatnih prelivov in majoneze. Industrijsko pripravljeni izdelki so narejeni iz pasteiziranih jajc, zato nevarnosti za okužbo ni.


4. Toksoplazmoza

Prehranjevanju s surovim mesom (npr. tatarski biftek, slabo prepečeno meso) se je v času nosečnosti dobro odpovedati tudi zaradi možne okužbe s toksoplazmo. Ta okužba je sicer bolje poznana zaradi možne okužbe preko mačk, zaradi česar naj bi se nosečnice izogibale stikov z mački. Okužba s toksoplazmozo je možna tudi ob prehranjevanju s slabo očiščenim sadjem in zelenjavo, zato je pred uporabo sadje in zelenjavo potrebno temeljito oprati.


5. Izogibajte se prevelikemu vnosu vitaminov

Prevelike količine vitamina A lahko povzročajo okvare pri otroku2, zato ga men nosečnostjo ni priporočljivo dodatno vnašati v organizem. Količine ki jih naše in otrokovo telo nujno potrebujeta lahko v zadostni količini dobimo z zdravo uravnoteženo prehrano. Na ta način ne moremo dobiti preveč vitamina A. Izogibati pa se je potrebno velikim količinam multivitaminskih napitkov ali dodatkov (tablet), ribjemu olju in drugim dodatkom prehrani, ki vsebujejo vitamin A. Prav tako se je potrebno izogibati tudi pretiranemu vnosu drugih vitaminov, še posebej vitaminov D, E in K, ki so topni v maščobah in se nalagajo v maščobnem tkivu v našem in otrokovem telesu.


 

Če imate vprašanje za doulo Špelo Peternel, ji ga lahko zastavite TUKAJ.

 

Ali dojenčki v trebuhu res tudi jokajo?
Pogosto na ultrazvoku posnamejo dojenčka v trebuhu, ko sesa palec, ko zeha ... Pa ste vedeli, da dojenček v trebuhu tudi...
39
Ob čem dojenčki v trebuhu najbolj uživajo?
Otrok se v trebuhu razvija, raste in počne še marsikaj zanimivega, večino časa pa lepo uživa, če uživa tudi mamica. Vse ...
7
Sedem razlik med nosečnostjo in PMSjem
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMSjem, a zelo podobni simptomi...
7
Kdaj se začne poznati nosečniški trebušček?
Ko zanosiš, telo navzven zgleda precej normalno. Bitjece je namreč še tako majhno, da niti malo ne vpliva na velikost tr...
5


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:


Težave z dihanjem v nosečnosti
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu...
Novost za nosečnice, doječe mame in otroke
Bele zalivke namesto amalgamskih so po novem za nosečnice, doječe mamice in otroke do 15. leta brezplačne. S 1. julijem ...
Kupovanje hrane
Michonne RR

Kje kupite večino hrane?