|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako pregnati alkoholnega mačka?

Helena Primic, 29.12.2023
Nazdravljanje novemu letu pogosto prinese tudi nepovabljenega gosta - alkoholnega mačka. Še posebej, če smo se kot odgovorni starši alkohola kar nekako odvadili. Preverite, kako se mačka lotiti na naraven način

image
Mačkasta glava in razigran otrok ni ravno prijetna kombinacija. (Freepik.com)
/11


Nazdravljanje novemu letu pogosto prinese tudi nepovabljenega gosta - alkoholnega mačka. Še posebej, če smo se kot odgovorni starši alkohola kar nekako odvadili.

Preverite, kako se mačka lotiti na naraven način, da prvi družinski dan v letu ne bo čisto prava družinska muka, ko bi otroke obupani najraje »prodali«, samo da vam ne bi skakali po mačkasti glavi.


Jutranja prva pomoč

Kofein spodbuja osrednje živčevje in oži žile, zato lahko začasno olajša glavobol in vam pomaga, da se »naslednje jutro« spravite v pogon. Če boste kavi dodali sok polovice limone (nikakor pa mleko, ki bo glavobol samo poslabšalo!), ste na dobri poti, da mačka v glavi v celoti preženete.

Če niste tip jutranjih kav ter zjutraj po navadi in raje pijete čaj, si privoščite ingverjev čaj, ki bo pomiril želodec in ublažil slabost. Čaj osladite z nekoliko večjo količino medu, kar bo pomagalo izločiti ostanek alkohola, ki je morda ostal v telesu.


PREBERITE TUDI: Beremo - Domači med kot hrana in zdravilo


Ajurvedin napitek za "orng mačka"

Če je bilo alkohola vendarle preveč, ste se verjetno zbudili z bobnenjem v glavi in občutkom velike glave, slabostjo v želodcu in občutkom, da vas je ravnokar povozil nekajtonski kamion.

Vse to so znaki, da je prevelika količina alkohola povzročila mini zastrupitev želodca in jeter, kar po ajurvedi sproži premočno delovanje pite.

Pri alkoholnem mačku je zato potrebno predvsem uravnovesiti pito in sicer tako, da v kozarec vode dodate žličko citroninega (ali limetinega) soka, pol čajne žličke sladkorja ali žličko medu, ščepec soli in tik preden »zvarek« popijete dodate še pol žličke sode bikarbone.

Ta ajurvedin napitek bo poskrbel za neuravnovešeno pito in kmalu po zaužitju se boste počutili veliko bolje. 


Čim prej spodbudite razstrupljanje

Ker je alkoholni maček znak zastrupljenosti telesa, boste simptome najhitreje premagali, če boste spodbudili razstrupljanje.

V kozarec svežega pomarančnega soka dodajte žličko citroninega soka in ščepec praška kumine. Kumina namreč pospešuje izločanje seča in sluzi ter tako spodbuja razstrupljanje in regeneracijo jeter, zato jo v ruski ljudski medicini uporabljajo tudi pri alkoholizmu.

V pomoč pa vam bodo tudi vsi ostali razstrupljevalni pomočniki - od alg (spiruline in klorele) do pšenične in ječmenove trave, ki jih dodajte ponovoletnim smutijem. 


PREBERITE TUDI: 5 sprememb za zdravo družinsko prehrano


S probiotiki uravnotežite porušeno črevesno ravnotežje 

Priljubljeno ljudsko zdravilo proti alkoholnemu mačku je tudi sok kislega zelja (kakšen kozarec ali dva), ki najverjetneje pomaga predvsem zaradi probiotičnih bakterij, ki jih vsebuje. Te namreč pomagajo ponovno uravnotežiti porušeno črevesno ravnotežje, za kar je »zaslužen« prav alkohol.

V pomoč vam bodo tako probiotična živila (probiotični jogurt, kefir, zelnica in repnica ter probiotični napitki) kot probiotični prehranski dodatki, poleg tega pa vsaj nekaj dni nekoliko bolj pazite na prehrano ter se čim bolj izogibajte sladkorju in industrijsko predelani hrani.


Cel dan pijte čim več vode in izotoničnih napitkov

Če pred spanjem niste uspeli poskrbeti za dobro rehidracijo telesa (kar je idealna metoda za preprečitev pojava alkoholnega mačka), naslednji dan čez ves dan pijte čim več vode in izotoničnih napitkov, kot športniki po napornih treningih in tekmah.

Vzrok glavobola je namreč največkrat prav dehidracija, saj alkohol celicam ukrade veliko dragocene in nujno potrebne vode. Na med pivci priljubljen rek Klin se s klinom zbija pa raje kar pozabite, saj si lahko z dodatnim vnosom alkohola in še dodatno dehidracijo telesa namesto mačka prikličete čisto pravega alkoholnega tigra, ki ga zagotovo ne želite spoznati v živo.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Odličen recept za vaflje
Vaflji, ki jih bodo otroci oboževali.
4
Izbirčen otrok: nasveti, ki delujejo
Z neješčostjo se sreča večina otrok, le da je pri nekaterih izrazitejša kot pri drugih in v teh primerih je prehranjevan...
4
Ringarajin kulinarični vikend prejme druži...
Nagrajenci natečaja za Kuharsko družino MAJA 2013 so znani! Preveri, ali ste prav vi osvojili laskavi naziv in boste med...
3
Recept tedna: Šparglji v rižoti iz kuskusa
Šparlji veljajo za nizkokalorično zelenjavo, ki je odlična popestritev družinskega jedilnika, saj z njimi lahko pripravi...
3



TOP 7 juh za hladne zimske dni
Tople juhe nas v hladnih dneh ne le pogrejejo, temveč so lahko vir številnih zdravilnih snovi, ki jih potrebujemo v času...
Organko – koš za ločevanje bioloških odpad...
photo
Organko, koš za ločevanje bioloških odpadkov, ki ga danes pozna že cela Slovenija, bo sedaj delal družbo najmlajšim tudi...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?