|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dojenje: Rastline, ki spodbujajo tvorjenje mleka

Uredništvo Ringaraja.net, 30.4.2022
Travnik je lekarna na prostem, kjer lahko najdete celo rastline, ki pomagajo pri dojenju. Številne zdravilne rastline namreč z eteričnimi olji, ki jih vsebujejo, pripomorejo k večji laktaciji, tvorjenju mleka, v času dojenja.

image
Mnoga zelišča pomagajo pri tvorjenju mleka. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Zelišča imajo več zdravilnih lastnosti, če so obrana ročno, zato priporočamo, da jih vedno jemljete pri preverjenih nabiralcih zelišč. V prispevku si lahko preberete več o tem, katere izmed številnih zdravilnih rastlin so še posebej priporočljiva za uživanje v času dojenja.

 

Kopriva

Pomaga pri uravnavanju hromonov v telesu doječe mame in s tem vpliva na tvorjenje mleka. Lahko si pripravite čaj iz posušene rastline ali, še bolje, iz svežih vršičkov koprive. Svežo koprivo prelijete z 200 ml vrele vode in po treh do petih minutah precedite. Po okusu si lahko čaj iz kopriv osladite z medom.


Koromač

Vsebuje rastlinske snovi imenovane fitoestrogeni, ki so podobni ženskemu hormonu estrogenu. Zato se čaj iz koromača vedno nahaja na seznamu zelišč, ki jih fitoterapevti priporočajo doječim ženskam. Čaj je posebej dober, če ga kombiniramo z drugimi zelišči. Po dve jedilni žlici koromača, petršilja in kopra, prelijete z litrom prevrete vode. Mešanica naj stoji dve uri, nato precedite in pijte oslajeno z medom.

 

Janež

Janež je sorodnik koromača in prav tako vsebuje fitoestrogene, s pomočjo katerih se povečuje količina mleka. Poleg tega janež zmanjšuje napihnjenost in prebavne težave tako pri mamici kot pri dojenčku. Skuhajte si čaj iz janeževih semen – eno žličko semen prelijete z vrelo vodo in pustite stati 20 minut ter po želji sladkajte z medom.

 

PREBERITE TUDI: Sezamov čaj za več mleka

 

Sabljasti triplat

V Indiji se sabljati triplat že od nekdaj uporablja za povečanje količine in povečanje kakovosti mleka pri dojiljah. Čaj iz semen, ki jih boste v trgovini našli tudi pod imenom »grško seno«, si lahko pripravite tudi v mleku, priporočljivo pa ga je piti takoj po porodu. Pomaga pri hitrejšem okrevanju po porodu in zaradi vsebnosti rastlinskih hormonov prav tako pospešuje laktacijo.

 

Melisa

Melisa se najpogosteje priporoča po porodu, saj deluje pozitivno na celotni organizem. Čaj iz melise ima še posebej dober vpliv na živčni sistem, pomirja in pomaga v boju proti nespečnosti. Ker je stres eden najpogostejših razlogov za nastajanje mleka, je lahko melisin čaj oslajen z medenim eliksirom pravi balzam za doječo mamico.


koprivatriplat

 
melisa
Kopriva Grško seno oz. sabljasti triplatMelisa

 

Medeni eliksir

Med se že sam po sebi priporoča kot dodatek vsem čajem za doječe mame, medeni eliksir pa je odlično naravno zdravilo za pomanjkanje mleka. Gre za mešanico medu, cvetnega prahu, propolisa in matičnega mlečka. Priporočljivo je, da doječa mamica na dan zužije do tri jedilne žlice razstopljene v vodi.

 

Vsa opisana zelišča lahko uporabljate tudi lokalno, in sicer tako, da jih položite neposredno na prsi. Na primer, lahko si naredite oblogo iz ječmena in medu: laneno krpo napojite z medom in čez položite skodelico kuhanega ječmena. Oblogo imejte na prsih približno dve uri pred spanjem.

 

VIR: Ringeraja.rs

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
8
Tabela spanja: koliko spanca potrebuje doj...
Strokovnjaki so pripravili tabelo spanja, ki prikazuje, koliko spanca potrebuje povprečen dojenček. Vendar brez skrbi, t...
5
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
4



Nočno hranjenje dojenčka
Na začetku je ritem hranjenja približno enak podnevi in ponoči. Kasneje pa dojenček začne ponoči delati vedno daljše raz...
VIDEO: Načini za podiranje kupčka
video
Med hranjenjem dojenčki poleg mleka zajamejo še zrak, zato jim podiranje kupčka pomaga, da te zračne mehurčke spravijo i...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?