|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dojenje: Materino mleko je SUPER hrana - 6 presenetljivih dejstev

Ema Rotar, 1.4.2024
Čeprav se na veliko poudarja, kako je dojenje oz. materino mleko najboljša hrana za dojenčka, lahko brez dvoma trdimo še, da je materino mleko pravi čudež. Materino telo je namreč zmožno prilagoditi sestavo mleka točno določenim dojenčkovim potrebam.

image
Materino mleko dela čudeže! (Freepik.com)
/11


1. Materino mleko se razlikuje glede na spol doječega dojenčka.

Raziskave so pokazale, da mamine prsi proizvajajo različno mleko glede na to ali mamica doji fantka ali punčko. Mleko, proizvedeno za hranjenje ženskih potomcev (različnih sesalcev, tudi ljudi) vsebuje manj maščob in beljakovin kot mleko, s katerim mamice hranijo moške.


Še bolj presenetljivo je, da se pojavljajo tudi razlike v sestavi mleka med otroci različnih spolov, rojenih v različnih kulturah. Leta 2012 je bila v reviji Nature (Narava) objavljena raziskava, ki dokazuje, da podhranjene matere iz Kenije »proizvajajo« bolj mastno, kalorično mleko za deklice kot za dečke. Raziskovalci domnevajo, da je to zato, ker imajo deklice več možnosti, da si bodo z dogovorjenimi porokami s finančno bolje stoječimi moškimi, lahko ustvarile družino in vzgojile potomce.

 

2. Sestava materinega mleka se spreminja z odraščanjem dojenčka.

Prvo mleko je najbogatejše, kolostrum, potem pa se sestava mleka spreminja tako, da ustreza dojenčkovim potrebam pri določeni starosti, kar lahko opazi vsaka doječa mamica.

Glede na rezultate študije objavljene v reviji Pediatrics (Pediater), ima mleko mamic, ki dojijo otroka, starejšega od enega leta, večjo vsebnost maščob in večjo energetsko vrednost kot mleko mamice, ki doji mlajšega dojenčka.


POGLEJTE VIDEO: Materino mleko je pravo tekoče zlato


3. Materino mleko za bolnega dojenčka vsebuje več in močnejša protitelesa.

Ko se dojen otrok prehladi, se v materinem mleku pojavijo zaščitni levkociti, so pokazale raziskave. Še bolj presenetljivo je, kako se informacija o bolezni prenese od dojenčka k mamici: čeprav takšne raziskave potekajo šele kratek čas, obstajajo močne znanstveno dokazljive domneve, da se informacija oziroma signal, da otrok potrebuje protitelesa prenaša prek dojenčkovih ust in materine bradavice.


V dokaz, da je mleko v resnici drugačno, si lahko pogledate sliko, ki jo je neka mamica delila na družabnem omrežju in prikazuje razliko med mlekom pred boleznijo in mlekom, ki si gaje mamica načrpala v času otrokove bolezni. Razlika je očitna! Mleko za bolnega otroka spominja na kolostrum, prvo mleko namenjeno novorojenčku, saj je polno protiteles in levkocitov. Presenetljivo, kajne?



4. Dojenje je zaščita pred boleznimi.

Študije kažejo, da se pri dojenih novorojenčkih oziroma dojenčkih pojavlja manj astme in alergij. Razlog naj bi bil v kratkoverižnih maščobnih kislinah, ki se nahajajo v materinem mleku in so pomembne za uravnavanje pravilnega poteka presnove tudi v dojenčkovem črevesju ter prispevajo k boljši imunski odpornosti dojenčka. Najnovejše študije so celo pokazale, da proteini v materinem mleku pomagajo celo v boju proti rakavim celicam. Ja, prav ste slišali: materino mleko pomaga premagovati raka!


PREBERITE TUDI: Dojenje je zaščita pred boleznimi

 

5. Materino mleko je posebej narejeno za spodbujanje otrokovega razvoja.

Čeprav ženske vseh sesalcev tvorijo oligosaharide v mleku, so človeške mame »proizvajalke« super oligosaharidov z več kot 200 vrstami človeških olisaharidov (Human Milk Oligosaccharides – HMO). Zanimivo in neverjetno pa je, da človeški dojenčki teh preprostih sladkorjev sploh ne moremo prebaviti.

Ne glede na to, da dojenčki oligosaharidov ne morejo neposredno "predelati", so raziskovalci ugotovili, da ti oligosaharidi (HMO) spodbujajo produktivnost dojenčkovega črevesja in pomagajo pri bolj učinkovitem prebavljanju beljakovin in drugih virov energije.

Znanstveniki, ki se ukvarjajo z evolucijo, so prepričani, da človeška vrsta (popolnoma podzavestno) vlaga energijo v proizvodnjo oligosaharidov za večjo spodbudo razvoja svojih potomcev, otrok.

 

6. Materino »nočno« mleko spodbujanja dojenčkov spanec.

Dobra novica za vsako mamo, ki si želi spečega dojenčka, kljub temu da tudi ponoči doji: mleko, ki se tvori v nočnem času vsebuje večjo stopnjo nukleotidov od »dnevnega« mleka in ti nukleotidi dejansko spodbujajo otrokov spanec. Na podlagi te ugotovitve, strokovnjaki priporočajo, da mame, ki si črpajo mleko, tega otroku ponudijo približno v istem času, kot so si ga načrpale.

 

Dojenje ni vedno nekaj samoumevnega in pot do uspešnega dojenja je lahko tudi zelo težka, Dobro pa je vedeti, da boste vsa trud in napor za dojenje dejansko vložili v dojenčkov razvoj, saj je materino mleko res super hrana. Hkrati boste s tem poskrbeli še za veliko čarobnosti, za en pravi mali čudež.


VIR: www.mother.ly

 

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Več kot boste dojenčka objemali, pametnejš...
Če sodite med starše, ki neprestano objemajo, ljubkujejo in crkljajo svojega otroka, boste nad rezultati najnovejše razi...
38
Čudne reči v dojenčkovem blatu
Ste v dojenčkovem blatu zagledali nekakšna zrna peska? Ali je njegovo blato fluorescentno zeleno? Brez strahu, vzroki so...
22
Dojenje: Rastline, ki spodbujajo tvorjenje...
Travnik je lekarna na prostem, kjer lahko najdete celo rastline, ki pomagajo pri dojenju. Številne zdravilne rastline na...
7
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5



Dojenje: Rastline, ki spodbujajo tvorjenje...
Travnik je lekarna na prostem, kjer lahko najdete celo rastline, ki pomagajo pri dojenju. Številne zdravilne rastline na...
Mastitis in zamašeni mlečni vodi
Mastitis in zamašeni mlečni vodi, so težave, ki lahko nastanejo pri doječi materi. Dojka je boleča, rdeča in otekla. Tež...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?