|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Starševstvo je težko, če ga delaš dobro

Uredništvo Ringaraja.net, 7.11.2023
"Generacija infantilnih mamic, ki si dovolijo iti v klub v skromnih oblačilih in ne vidijo, da je materinstvo nekaj lepega." Vse, kar sem prebrala zadnje dni, je strnjeno v en stavek.
Ključne besede:

image
/11


In ni prava ljubezen in pravi stik, pravi, če materina skrb za otroka ni lahkotna. Karkoli že to pomeni. Materinstvo in starševstvo, tako kot večina dobrih in vrednih stvari v življenju, zahtevata nekaj truda. Delo je pogosto povezano z žrtvovanjem. V kolikšni meri bo to žrtev, je gotovo odvisno od nas. Če smo prepričani, da je dobra žena in dobra mati tista, ki molči in trpi, potem je to za nas to. A če malo razpakiramo tisto, kar je postalo bistvenega pomena za naš obstoj, bomo spoznali, da žrtvovanje nosi breme. In to breme ne bo padlo (samo) na nas, ampak tudi na naše otroke.

 

Danes vse več mater priznava, da skrb za njihove otroke ni enostavna. In kdor pravi, da dela 8 ali več ur na dan, potem kuha, pospravlja in pripravlja in je potem vesela, prijazna in sproščena z otroki ter uživa v vsakem trenutku - laže. Ker nikoli ni bilo tako. Ženske so sicer bolj skrbele za otroke in jame, medtem ko so moški hodili na lov, vendar so to počeli v družbi celega plemena drugih žensk. Skupaj so si lajšali bremena materinstva.

 

Ali je bilo takrat bolje ali ne, nimamo pojma, ker na internetu ni bilo možnosti brati o čustvih drugih ljudi. Ta čustva so delili med seboj. Vemo pa, da je danes zelo drugače in da je to življenje brez otrok lahko zahtevno – zaradi kapitalizma, hitrosti tehnološkega napredka, količine informacij, denarja pred ljudmi in tako dalje. K temu dodajte otroke in dobili boste enačbo, ki je nikakor ne morete dokončati brez težav, ker preprosto ne morete.

 

Hkrati pa ogromno mater nosi bremena preteklih generacij in si prizadeva spremeniti transgeneracijske zapise, polne travm in težav, ki so jih tisti pred nami prenesli na svoje otroke. In to je težko. Starševstvo je težko, če ga delaš dobro. Dejstvo.

 

Prinaša pa nešteto lepot in radosti, uspehe v stiku z otroki, ljubezen, trenutke, ki ostanejo zapisani v naših srcih in pogledih na življenje. V sebi nosi tudi veliko ponosa na lastne otroke in veliko iskanja pravega ravnovesja med mejami in svobodo.

 

In da jim vse to lahko damo, delamo na sebi, kar pa tudi ni sprehod po parku. Obstaja nekaj, kar se imenuje nihalo življenja. In da bi zamahnili k spremembam, moramo najprej opozoriti na stvari, ki se morajo spremeniti. Močnejši kot je pritisk, da morate biti tiho, glasneje boste kričali. Bolj kot boste zaradi njih uživali, bolj si boste želeli pokazati resnico.

 

Neverjetno, kako ekskluzivni in togi smo nekateri. Tako ne vidijo, da so lahko v težavah trenutki lahkotnosti, da lahko žalost sobiva z ljubeznijo in da govorjenje o težavah ne pomeni pomanjkanja hvaležnosti. Ljudje nismo tako enodimenzionalni, da bi v sebi ohranili več kot črno-belo. Kakorkoli, vse med tema dvema skrajnostma je lepota življenja.

 

V podpisu:

pomanjkljivo oblečena mati, ki se pritožuje nad bremeni materinstva, obožuje svoje otroke, sovraži vsa gospodinjska opravila in se ob koncu tedna včasih napije s prijateljicami v klubu.

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 pravil za prvi obisk novorojenčka
Ko mamica in očka prineseta malo dišečo štručko domov iz porodnišnice, se zanju začenja povsem novo obdobje in v tem čas...
5
Vse o alergiji na kravje mleko
Kako veste, da je vaš dojenček alergičen na kravje mleko? Kaj storiti v tem primeru? V videu na vsa vprašanja staršev od...
4
Za vedno, MAMA
Noben otrok na tem svetu ne bi smel biti prikrajšan za odraščanje z nekom, ki ga ljubi bolj kot svoje življenje.
4
Zaposlene mamice so srečnejše
Strokovnjaki pravijo, da naj bi bile zaposlene matere srečnejše in bolj zdrave od tistih mater, ki so se odločile, da ne...
4



Mame s tremi otroci so pod večjim stresom
Vsaka mama lahko pove, da je materinstvo tudi garaška služba, še posebej za tiste, ki imajo več otrok. Vendar, kot je po...
Navezanost otroka na mamo
Primarni skrbnik otroka, navadno mati, zanj skrbi celostno. Najprej z zadovoljevanjem primarnih bioloških potreb, kot st...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?