|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Spanje dojenčka: 5 razlogov za nespanje

Helena Primic, 27.2.2024
Preverite, zakaj nekateri dojenčki ponoči ne spijo in kako lahko svojemu dojenčku pomagate, da bo nekoč zares spal kot dojenček.

image
Morda potrebuje le mamin dotik, bližino in ljubezen.
/11


Veliko mam in očetov se pogosto počuti, da so se znašli v narobe svetu. Ko bi novorojenček oziroma nekajmesečni dojenček naj samo spal in jedel, v resnici pa skoraj vso noč prebedi oziroma se "neštetokrat" prebudi. 

Tista fraza, da je nekdo "spal kot dojenček", se nenadoma zdi kot zelo črn humor.

Preverite, zakaj nekateri dojenčki ponoči ne spijo in kako lahko svojemu dojenčku pomagate, da bo nekoč zares spal kot dojenček. 

 

1. Lačen je

Še posebej pri novorojenčkih je najpogostejši vzrok nočnega zbujanja lakota. Tista strašna lakota, ki prevzame celo dojenčkovo telo in povzroči, da dojenček joče kot da je konec sveta.

"Pa kako, saj je vendar jedel pred pol ure?" so pogosto zmedene mame, ki kar ne morejo verjeti, da bi za dojenčkov jok in nočno zbujanje lahko bila kriva tako pogosta lakota.

Nasvet: Pozabite na uro in logiko "pravilnega" prehranjevanja dojenčka ter dojenčku, ki se ponoči zbuja, vedno ponudite dojko oziroma stekleničko, če ga ne dojite.

Če otrok pri hranjenju zelo hitro zaspi, ga med dojenjem večkrat prestavite in nežno predramite, da boste tako podaljšali čas podoja in posledično dojenčkovega spanca.

 

PREBERITE TUDI: Nočno hranjenje dojenčka

 

2. Ga kaj boli in je zbolel

Če dojenček sredi noči dobi vročino, ga začne napenjati v črevesju, mu rastejo zobki ali se ga loteva kakšna bolezen, se bo seveda zbudil in jokal.

Zato pri dojenčkovem joku vedno preverite njegovo temperaturo (najprej seveda le z dlanjo) in znake, ki kažejo, da je v bolečinah.

Nasvet: Ko gre za novorojenčka in majhnega dojenčka, ne pozabite, da težje prenašajo tako vročino kot bolečino, zato toliko bolj jokajo. Hkrati pa tudi spadajo v ranljivejšo skupino bolnikov, zato pri bolečini in bolezni nikar ne omahujte ter čim prej pokličite ali/in obiščite otrokovega pediatra ali dežurno zdravstveno službo. 

 

PREBERITE TUDI:  Bolečine v ušesih - Naravna pomoč

 

3. Nekaj na telesu ali iz okolice ga moti

Si predstavljate, da vas zasrbi na hrbtu in se ne morete popraskati? Ali vam je postalo strašno vroče, vi pa ne morete umakniti odeje? Ali nenadoma začutite, da ležite v mokri plenički, ki postaja vse bolj hladna?

Odrasli pogosto pozabimo na nebogljenost dojenčkov in številne možne vzroke dojenčkovega joka. Poleg tega, da si dojenček zaradi motoričnega razvoja sam ne more pomagati ob različnih neugodnih telesnih občutkih, jih zaradi svoje psihične nezrelosti tudi doživlja močneje in intenzivneje. Se pravzaprav v vsakem takšnem neugodnem občutenju povsem izgubi. Ni čudno, da tako joka!

Nasvet: Če dojenček ni lačen in ni videti, da bi ga kaj bolelo, mu zamenjajte pleničko. Morda mu boste kakšen neugoden občutek odstranili samo s tem, ker mu boste slekli oblačila.

Še posebej pri nočnih oblačilih bodite pozorni, da niso prevroča in dojenčka nikjer ne tiščijo (kot na primer nogavičke, preozek pas od hlač ali gumbki na majici). In ne pozabite na okolico, ki mora biti tiha in temna oziroma vsaj primerno zatemnjena.

 

PREBERITE TUDI: Je moj dojenček visoko občutljiv?

 

4. Ko je čez dan preveč "akcije" ...

Pogosto dojenčki ne morejo zaspati oziroma se pogosto zbujajo le zato, ker je bilo čez dan preveč "akcije" oziroma so bile stimulacije preštevilne. Dojenček jih tako ni uspel ne dojeti in doživeti ne predelati in povsem izpustiti.

Dojenčki tako to svojo hiperstimuliranost pogosto morajo "izjokati" ali se zbujajo iz "pregostih" sanj, ki jim onemogočajo umirjen nočni počitek.

Nasvet: Bodite pozorni ne le na nočno dogajanje, temveč tudi vajine skupne dneve. Se dojenček pogosteje zbuja ob nočeh, ki sledijo aktivnejšim dnem? Sem v en dan vrinila preveč aktivnosti tako zame kot za dojenčka?

Poskrbite torej za čim bolj umirjene dneve, ki bodo gotovo vplivali tudi na mirnejše noči. 

 

POGLEJTE TUDI: VIDEO - Zakaj nikoli ne smemo pustiti dojenčka jokati?

 

5. Čisto enostavno - potrebuje vašo bližino in ljubezen!

Mame pogosto preverijo prve štiri vzroke, na zadnjega - in v resnici najpomembnejšega - pa velikokrat pozabijo. Na to, da se je dojenček morda zbudil zato, ker pogreša in potrebuje mamino bližino, dotik ter ljubezen. Kot da potreba po ljubezni ni dovolj dober razlog za nočno zbujanje!

Otrok je morda kaj sanjal ali se je spomnil čudovitega občutka, ko je sit in previt v ljubečem maminem objemu ter močno zahrepenel po tem najlepšem občutku v njegovem svetu.

Nasvet: Čeprav so stare vzgojne metode starše svarile pred tovrstnim "razvajanjem" dojenčka - da bi ga vsakič, ko zajoče, vzeli v naročje in preverili, če morda potrebuje "le" našo ljubezen -, znanost dokazuje, da so se močno motile. Če želite, da bo otrok zrasel v psihično (in fizično!) zdravo osebo, mu dajte čim več ljubezni. Kolikor je zmorete.

Otroka s takšnim zvestim odzivanjem na njegove potrebe in pestovanjem ne boste razvadili, temveč mu boste pomagali zgraditi najbolj zdrave temelje čustveno stabilne osebe. Osebe, ki zaupa svetu in vase. Osebe, ki zna ljubiti v pravem pomenu besede.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
10
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
5
Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
5
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
4



Lahki vozički za družine na poti
Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, da bo izbira otroškega vozička še enostavnejša.
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
photo
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...