|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

VIDEO: Zakaj nikoli ne smemo pustiti dojenčka jokati?

Uredništvo Ringaraja.net, 2.1.2024
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenčka, da neutolažljivo joče.

/11


Velikokrat starši slišimo nasvet: »Pusti ga, naj malce joče, sicer ga boš razvadila,« in pogosto smo res v dilemi, ali delamo prav, ko svojega otroka potolažimo, ko začne jokati. Brez skrbi, nič ne delate narobe. S tem ko dojenčka vzamete v roke, ga nikakor ne boste razvadili za vse življenje. Prej nasprotno, s tem boste poskrbeli za njegov zdrav razvoj.

 

Ena najbolj travmatičnih izkušenj

Včasih je veljalo prepričanje, da je treba male otroke in dojenčke, ki jokajo, ko jih damo spat, pustiti, da se izjokajo in nato zaspijo. Takšen nasvet so dajali celo strokovnjaki, zdravniki in pediatri. Danes vemo, da tega nikakor ne smemo početi, saj so raziskave pokazale, da ignoriranje dojenčkovega joka vodi v resne težave, ki negativno vplivajo na razvoj in dojenčkovo počutje.

Otrok joka, ker potrebuje našo pozornost in drugače kot tako nam tega ne zna povedati. Dojenček bo zaradi obnemoglosti res zaspal po določenem času, ampak zaspal bo poln strahu in občutka zapuščenosti. To za tako majhno bitje predstavlja velikanski stres, ki ima drastičen vpliv na njegovo življenje.

 

PREBERITE TUDI: Ločitvena stiska pri dojenčku in otroku

 

Šest negativnih posledic

1. Močan stres v najzgodnješem obdobju dojenčkovega življenja vpliva na sistem nevrotransmiterjev v možganih, kar vodi v strukturne in finkcionalne spremembe možganov. Dejansko so te spremembe zelo podobne tistim, ki so jih odkrili pri odraslih depresivnih osebah.

2. V kolikor pustimo jokajočega dojenčka samega, se v njegovem telesu sproži prekomerno sproščanje adrenalina, kar vpliva na otrokovo agresivnejše obnašanje, impulzivnost in nasilno vedenje v kasnejšem obdobju življenja.

3. Neutolažjiv jok pri dojenčku nenormalno poveča količino stresnega hormona kortizola v telesu, ki otežuje pravilen razvoj živčnega tkiva v možganih in zavira razvoja imunskega sistema, zaradi česar so otroci več bolni oziroma bolj podvrženi različnim boleznim, tudi hujšim.

4. Raziskave so pokazale, da otroci, katerih starši se niso ustrezno odzivali na njihov jok, zaostajajo pri razvoju intelektualnih in socialnih sposobnosti, hkrati pa imajo številne težave z obvladovanjem svojih čustev.

5. Ko je dojenček ločen od svojih najbližjih, se v njegovem telesu sprožijo reakcije, podobne fizični bolečini, ki vodijo v hormonske spremembe. Že triurna ločenosti od staršev, lahko povzroči epigenetske spremembe, ki vodijo v stres in težave s spominom v odrasli dobi.

6. Stres, ki so mu dojenčki podvrženi zaradi neodzivanja na njihov jok slabo vpliva na psihični razvoj, kar se kasneje kaže pri težavah z zbranostjo, učnih težavah, v depresiji, anksioznosti, večji podvrženostji odvisnostim, težavah pri navezovanju stikov in vzpostavljanju zdravih partnerskih ter ostalih odnosih.

 

Jok je dojenčkov način komunikcije

Smeh in jok sta za dojenčka način komunikacije, saj še ne zna govoriti. Dojenčki jokajo zaradi različnih razlogov: največkrat zaradi lakote, bolečine oziroma, ker se počutijo neprijetno in potrebujejo fizičen stik. Tako kot se ob dojenčkovem smehu vsi raznežimo, tudi jok potrebuje ustrezen in pozitiven odziv, da otrok občuti, da je razumljen, sprejet in da tudi njegova čustva štejejo, ne glede na to ali so negativna ali pozitivna. Ignoriranje joka pri otroku sproža občutek, da sta žalost in jeza neprejemljiva, zato se nauči te občutke potlačiti in kasneje ne zna več ustrezno izražati svojih čustev. Običajno je takšen otrok bolj zahteven, razdražljiv, celo problematičen, ko odrašča.

 

PREBERITE TUDI: Neutolažljivi jok dojenčka

 

Kako pomiriti jokajočega dojenčka?

S tem ko pomirimo jokajočega dojenčka, mu pomagamo razvijati ustrezne mehanizme, s katerimi se bo znal pomiriti tudi sam. Obstaja veliko načinov za pomiritev dojenčkovega joka:

  • Dojenje oziroma zadovoljevanje potrebe po hrani, poteši njegovo lakoto in mu daje občutek povezanosti.
  • Predvajanje pomirjujočih zvokov, ki posnemajo zvoke, ki jih je bil dojenček vajen v trebuhu.
  • Pomembno je vzpostaviti spalno rutino in ustvariti pomirjujoče okolje za počitek.
  • Stik »koža na kožo« spodbudi sproščanje oksitocina, hormona ljubezni, sreče in povezanosti.
  • Premikanje dojenčka spominja na življenje v maternici, ki se je ves čas premikala in kjer se je počutil varnega, zato ga podobni premiki pomirjajo.

 

Zdaj veste! To, da pustite otroka jokati dlje časa je ena najbolj travmatičnih izkušenj, ki jih lahko doživi otrok, in ki pušča doživljenjske posledice. Če vam bo še kdo »solil pamet« o razvajenosti, mu pomahajte pred nosom z navedenimi dejstvi. Mamica, očka, poslušajte sebe in zaupajte svojemu starševskemu občutku.

 

VIR: Youtube.com

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
7
Dojenčki potrebujejo vitamin D
Pomanjkanje vitamina D lahko vodi v rahitis, to je napaka pri razvoju kosti.
5
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
5
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
5



Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
photo
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?