|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Domišljija, slava ti!

varujmo okolje.si, 2.10.2010
Igrače, ki jih otroci izdelajo sami ob pomoči odraslih spodujajo otrokovo domišljijo in miselni razvoj. Tudi starši tako ponovno najdemo otroka v sebi.

image
/41


V času invazije piskajočih, utripajočih in kričečih plastičnih igrač, ubogih punčk iz cunj, možičkov iz želoda in figuric iz divjega kostanja nihče ne mara več. Zapostavljene samevajo v kopnečih spominih odraslih, ki pred daljnimi leti niso le razvajeno segali po škatlah na policah trgovin, ampak so morali igrače k življenju spraviti kar sami. Za to pa je bila potrebna igrivost in stara dobra otroška kreativnost! Ker imamo kreativnost v navezi z dobro voljo nadvse radi in ker smo kot vedno ekološko razpoloženi, vam predstavljamo nekaj idej avtorice Ane Saksida iz vrtca Pedenjped za EKO igrače, ki jih lahko izdelamo iz odpadnih materialov.


Poišči par

POTREBUJEMO: Embalažo plastičnih okroglih jajčk, volno ali vezalke, vodoodporen flomaster, karton, barve in različen material za polnilo (riž, proso, cel poper, koruza...)

POSTOPEK: Po dva jajčka napolnimo z enako vsebino, da enako zapojeta, če ju stresemo. Nato iz jajčk naredimo čebelice. Oblepimo jih z volno, izdelamo krilca, tipalke in narišemo oči. Iz kartona izrežemo rožice in jih različno pobarvamo.

IGRA: Pravila igre so kot pri igri spomin, le da tokrat pare iščemo po zvoku. Iz kupa vzamemo dve čebelici in ju stresemo. Ugotovimo, če enako zapojeta, kar pomeni, da smo našli par. Če najdemo par, čebelici skupaj odložimo na en cvet. Če ne, nadaljuje z iskanjem para drug igralec.

 

Spomin

POTREBUJEMO: Okroglo embalažo topljenega sira in različen material – volno, krzno, valovito lepenko, brusni papir...

POSTOPEK: Na notranjo stran škatlic nalepimo material. Po dve škatlici morata imeti enak material. Škatlice lahko po vrhu polepimo.

IGRA: Vse škatlice obrnemo navzdol, da se ne vidi, kakšen material je nalepljen. Iščemo pare enakih škatlic. Lahko jih obračamo, kot klasičen spomin, in pogledamo, ali sta enaki. Lahko pa samo rahlo privzdignemo in potipamo, ter po otipu skušamo najti par. Kdo bo našel več parov?

 

Pikapolonica

POTREBUJEMO: Karton, barve, zamaške in leseno kocko.

POSTOPEK: Iz kartonov izrežemo poljubno število krogov, ki jih pobarvamo v videz pikapolonic. Pike naj bodo izrazite, saj so ključni del igre. Na leseno kocko narišemo pike. Za mlajše otroke samo do tri, starejši lahko tudi do 6 pik.

IGRA: Vsak igralec ima eno pikapolonico. Na sredini mize so zbrani zamaški. Prvi igralec vrže kocko in položi na pike toliko zamaškov, kot je pik na kocki. Sledijo naslednji igralci po vrstnem redu. Katera pikapolonica bo imela prva pokrite vse pike?

 

Razvrščanja

POTREBUJEMO: Plastične škatlice s pokrovom, barvni papir, lepilo in zamaški različnih barv.

POSTOPEK: V pokrov izrežemo okrogle luknjice skozi katere z lahkoto spustimo zamaške. Pokrove označimo z različno barvo.

IGRA: Igra je namenjena mlajšim otrokom za prepoznavanje barv in razvijanje motoričnih spretnosti. Otrok iz kupa barvnih zamaškov izbere enega in ga razvrsti v ustrezno posodico enake barve. Nadaljuje, dokler niso vsi zamaški v posodicah.

 

Vtikanka

POTREBUJEMO: Večjo škatlo, barvni papir ali barve in različne velikosti zamaškov.

POSTOPEK: V pokrov škatle izrežemo različne velikosti luknjic – ustrezajoče velikosti zamaškov in pokrovčkov, ki jih imamo. Škatlo okrasimo - polepimo ali pobarvamo.

IGRA: Z otrokom poiščete enako veliko luknjo, kot je izbran pokrovček in ga vtaknete v škatlo. Izberete nov zamašek in nadaljujete igro, dokler niso vsi pokrovčki in zamaški v škatli.

 

Človek, ne jezi se

POTREBUJEMO: Manjše plastenke, ostanke samolepilnih tapet, leseno ali penasto kocko s pikami in karton.

POSTOPEK: Iz plastenk izdelamo figurice za igro človek, ne jezi se. Okrasimo jih lahko s trakovi ali krogi samolepilnih tapet. Na mizo ali kartonski kvadrat nalepimo polja in igra se lahko začne.

IGRA: Pravila igre so enaka kot pri starem dobrem Človek ne jezi se.

 

Pokrivanja - Loto

POTREBUJEMO: Kose tršega kartona in dva enaka stara koledarja.

POSTOPEK: Karton zlepimo v leporelo slikanico. Izrežemo slike iz dveh enakih starih koledarjev (motivi se lahko nanašajo na temo, ki jo obravnavamo ali so poljubni) in jih plastificiramo, da so trdnejše in trajnejše. Eno od obeh slik nalepimo v leporelo slikanico.

IGRA: (Mlajši otroci) Leporelo slikanico raztegnemo in skupaj poimenujemo, kaj je na slikah. Otrok s kupa vzame posamezno sliko in poišče enako sliko v slikanici, ter jo pokrije. Ob igri so otroci govorno aktivni – poimenujejo, opisujejo, štejejo... (Starejši otroci) Vsak otrok dobi določeno sliko. Vzgojitelj ali otrok vodi igro pokrivanja z opisovanjem ene slike iz slikanice, otroci pa po opisu skušajo uganiti za katero sliko gre. Ko menijo, da imajo sami to sliko, z njo pokrijejo sliko v slikanici.

 

Vstavljanja

POTREBUJEMO: Kartonsko škatlo, plastično embalažo različnih oblik, barvo in sijajni premaz

POSTOPEK: Na kartonsko škatlo obrišemo različno embalažo, nato pa z olfa nožem izrežemo odprtine različnih oblik. Škatlo prebarvamo in premažemo s sijajnim premazom, da jo lahko brišemo z vlažno krpo. Otroku ponudimo skupaj z embalažo.

IGRA: Igra je namenjena predvsem mlajšim otrokom za prepoznavanje oblik in razvijanje motorike. Otrok iz kupa vzame eno embalažo in na škatli poišče odprtino ustrezne oblike. Embalažo spusti v odprtino. Če je pravilno izbral odprtino, se embalaža »usede« na rob odprtine. Igro igra toliko časa, da zapolni vse odprtine na škatli. Pri starejšem otroku pa lahko povečamo težavnost tako, da s pomočjo tipa poišče ustrezno odprtino za embalažo, ki jo drži v roki (»slepa miš«).

 

Razvrščanja

POTREBUJEMO: Kartonske široke valje, karton, barvni papir in žoge različnih barv, velikosti ter materialov.

POSTOPEK: Iz kartona izrežemo glavo medveda velikosti premera valja. Nalepimo oči, gobček in izrežemo odprtino za usta. Na spodnjo stran glave pa 1 cm od roba nalepimo trak iz valovite lepenke. Tako smo dobili pokrov, ki ga nataknemo na valj. Prednost je v tem, da lahko pokrove snamemo in valje uporabimo za razgibavanje, kot oviro za prestopanje... Izdelamo več medvedjih glav – ene imajo manjšo, druge večjo odprtino za usta. Iz papirja izrežemo gumbe različnih barv, ki jih nato pripnemo na valj. Lahko izdelamo gumbe iz različnih materialov – blago, plastika, pena, papir...

IGRA: Po prostoru postavimo »medvede«, ki imajo na valjih pripete gumbe različnih barv. Žoge različnih barv stresemo po prostoru. Otrok pobere eno žogo in poišče medveda, ki ima na trebuhu gumb enake barve. Žogo spusti v odprtino na medvedji glavi. Igro nadaljuje dokler ne razvrsti vseh žog. Na enak način lahko otrok razvršča žoge po velikosti (velike, majhne). Potrebujemo samo dva medveda, ki imata različno veliki odprtini za usta. Če razvrščamo žoge iz različnih materialov, pa na valje pritrdimo gumbe iz enakih materialov kot so žoge. V tem primeru lahko otrok z otipom (slepa miš) poišče ustreznega medveda za žogo, ki jo drži v roki.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Dobro za človeka in naravo
Gospodinjstva bodo lahko največ prispevala k ohranjanju čiste vode, da bodo s pomočjo različnih čistilnih sistemov očist...
3
Ogljikov monoksid - ne pustite se presenet...
S prihodom jeseni in zime smo začeli doma kuriti in žal bo tudi to zimo veliko naših državljanov presenetil ogljikov mon...
3
Naj vas zapelje Tesla
V sredo, 2. 2. 2011, bo v prostorih GZS v Ljubljani potekal drugi seminar o pametnih omrežjih En.grids 011. Ob tej prilo...
3
Spoznajte kozmetiko Earth Friendly Baby
Kozmetika Earth Friendly Baby zajema visoko kakovostne, naravne izdelke, ki so zdravi za dojenčke in otroke, njihove sta...
3



Na BIO kmetiji je lepo!
videophoto
Ringarajevci smo se s HiPP-om odpravili na potep na Bio kmetijo Ljubica. Preberite si in poglejte video, kako smo užival...
Post z Marjanom Videnškom
Pogovarjali smo se z Marjanom Videnškom, ki se že skoraj 20 let ukvarja s postenjem, svoje znanje pa uspešno prenaša na ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?