|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Eko rojstnodnevna zabava

Tina Južnič, 24.3.2011
Mislite, da je mogoče organizirati zabavo, ki bo zabavna, pa še eko povrhu? Zveni zabavno in vreno je poskusiti. Poiskali smo nekaj nasvetov za pravo pravcato eko rojstnodnevno zabavo.

image
/11



Če vam le vreme to dopušča, organizirajte čisto pravo eko zabavo zunaj, na prostem. Takšno zabavo pa lahko imate tudi v notranjih prostorih, če vam bo ponagajlo kislo vreme. Le malce bolj domiselno jo boste morali prilagoditi manjšemu prostoru. V naravi pa bo zagotovo še toliko lepše.

 

Eko, od začetka do konca

Otroci niso nikoli premladi za učenje, zato le začnite zgodaj. Otroška eko zabava je lahko zelo zabavna, hkrati pa tudi poučna. Z njo boste spodbudili radovedne malčke, da se bodo spraševali o pravem pomenu te besede in s tem naredili pomemben korak v smeri za njihovo eko zavest tudi ko bodo odrasli.

 

Eko vabilo

Verjamemo, da ste že naredili izvrsten načrt, kako boste izpeljali eko zabavo. Zdaj morate le še pripraviti eko vabila in jih dostaviti povabljenčkom. Le-to naj bo nekakšen uvod v otroški eko dan, zato skrbno izberite ustrezen papir, na katerega boste ročno zapisali vaše vabilo.

Nekoliko lahko tudi že namignete kakšna bo tema zabave in kaj se bo tam dogajalo. Zraven vabila priložite še cvet suhe rožice ali le nekoliko umažite papir z zemljo. Poskrbite, da bo vaš namig naznanjal, da boste dan preživeli v naravi.

 

Domiselna okrasitev

Namesto balonov uporabite pripomočke za zabavo, narejene iz recikliranega papirja ali pa jih iz starega odpadnega papirja izdelajte kar sami. Ne pozabite na t.i. konfete. Tulec, v katerega jih boste spravili naj bo iz navadnega papirja, za njegovo pisano vsebino pa lahko uporabite kar ostanke papirja iz luknjača.

Napis DOBRODOŠLI ali VSE NAJBOLJŠE izdelajte iz rožic, listja in vejic, ki jih najdete na bližnjem vrtu.

 

Igrače in igre naj bodo v eko stilu

Če ste se odločili, da boste organizirali eko zabavo, nikar ne pozabite poskrbeti tudi za temu primerno animacijo. Tokrat na njej ne bo vseh igrač iz igralnice (plastika odpade) oziroma bodo le skrbno izbrane lesene igrače. Še bolj zanimivo pa bi bilo, da pripravite animacijo ali ustvarjalne delavnice za mlade radovedneže. Dobrodošli pripomočki: stvari 'sposojene' v naravi (listje, veje, sadje, zelenjava, itd.).

 

Eko pogostitev

Namesto plastičnih otroških kozarčkov ter papirnatih krožnikov raje uporabite steklene kozarce in keramične krožnike. Tako boste proizvedli veliko manj smeti. Pripravite ravno prav hrane in pijače, saj tudi te ne želite metati stran. To ne bi bilo eko.

Glavno tematiko upoštevajte tudi pri pripravi hrane in pijače. Pripravite domače napitke. Zagotovo imate v shrambi shranjen regratov ali bezgov sirup ali pa morda sirup iz smrekovih vršičkov.

 

Ste mojsti v peki piškotkov? Nič ni boljšega od kifeljčkov in drugih doma pečenih slaščic. Zmago pa lahko slavite tudi, če boste sami spekli torto iz domačega sadja. Če ni pravi letni čas za sveže jagode, borovnice ali maline, lahko uporabite sadje iz doma pripravljenega kompota. Za vsak slučaj pokukajte še v zamrzovalnik. Morda ste tam shranili domače robide, ki bodo torti dale dodatno svežino.

 

Udoben, zanimiv in varen prostor v naravi

Prijeten sončen in topel dan je pravšnji za piknik na travniku. V senco bližnjega drevesa namestite piknik odejo in pripravite pravo pojedino. Če ste bolj pustolovsko razpoloženi lahko naberete tudi odpadne veje in z njimi naredite čisto pravi mini indijanski šotor. Gostje rojstnodnevne zabave se bodo zagotovo radi skrivali v njem.

 

Lov za zakladom

Lov za zakladom nikoli ne razočara otrok. Listke z navodili za iskanje zaklada skrijte v naravo, pod listje, med skale … Lahko ste še bolj izvirni in namesto listkov uporabite simbole ter jih otrokom z namigi pomagajte razvozlati.

Zaklad naj bo skrit bližje kot so mislili. Le pot do njega naj bo nekoliko daljša. In kaj bi lahko zaklad bil? Seveda, nekaj česar se otroci na vsaki rojstnodnevni zabavi najbolj razveselijo in najbolj nestrpno pričakujejo. Odgovor je slastna doma pečena torta!

 

Poslovilno darilo

Dan je bil dolg in mali žurerji postajajo utrujeni. Počasi se odpravljajo domov. Naj tokrat zahvala za udeležbo zabave ne bo le besedna. Presenetite jih s šopkom gozdnih jagod (če vam letni čas to omogoča) ali pa zvončkov, tulipanov oziroma katerekoli rožice ali sadja, ki bi ga lahko določenem letnem času uporabili kot domiselno poslovilno darilo.

 

Odlično praznovanje želimo!


 


PREBERI TUDI:

 

Ideje za zdrave rojstnodnevne prigrizke

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Knjižnica pod krošnjami
Branje. Listanje. Uživanje. Knjiga, ena najboljših človekovih prijateljic, te vabi na odmik od dnevne rutine. Knjižnica ...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2
Strožja pravila za shranjevanje in recikli...
V EU so septembra z novelo direktive o baterijah (Direktiva 2006/66/ES, ki je bila sprejeta že leta 2006) začela veljati...
2



Ideje za praznovanje dneva Zemlje z otroki
22. aprila praznujemo svetovni dan Zemlje, planeta, ki ga starši zapuščamo otrokom in njihovim otrokom. Preverite nekaj ...
Post z Marjanom Videnškom
Pogovarjali smo se z Marjanom Videnškom, ki se že skoraj 20 let ukvarja s postenjem, svoje znanje pa uspešno prenaša na ...