|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Družinsko praznovanje prihoda poletja

Helena Primic, 20.6.2022
Zakaj ne bi letos uvedli družinskega praznovanja poletnega solsticija? Za vas smo izbrskali ideje za nepozabno družinsko praznovanje prihoda poletja.

image
Ob sončnem vzhodu ali zahodu lahko tudi zaplešete. (Freepik.com)
/11


Ob vseh sodobnih in uvoženih praznikih družine pogosto pozabimo na praznovanja naših prednikov, stara več tisoč let. Ko gre za praznovanje poletnega solsticija, je seveda v središču sonce. Zato ga je treba na najdaljši dan v letu slovesno pričakati.

Zakaj ne bi letos uvedli družinskega praznovanja poletnega solsticija? Za vas smo izbrskali ideje za nepozabno družinsko praznovanje prihoda poletja, ki ga bodo otroci (in starši!) hoteli ponoviti vsako leto.

 

Sončni vzhod

Ko gre za praznovanje poletnega solsticija, je seveda v središču sonce. Zato ga je treba na najdaljši dan v letu slovesno pričakati.

Otroke že prejšnji dan oziroma večer opozorite, da jih boste naslednje jutro zares zelo zgodaj zbudili, da boste lahko skupaj opazovali prihod sonca na nebo.

Družinsko čakanje na prve sončne žarke - nepozabno družinsko doživetje!


Skupen pozdrav soncu

Tudi, če imate majhne otroke, se lahko lotite družinske jutranje telovadbe - skupnega pozdrava soncu. Če ne poznate te klasične jogijske vaje, si jo že prej oglejte na spletu, sicer pa jo počasi in potrpežljivo pokažite otrokom.

Pri tem se nikar ne ukvarjajte s pravilno izvedbo položajev, temveč skrbite predvsem za to, da bodo otroci pri vaji čim bolj sproščeni in umirjeni. Lahko pa tudi igrivi in polni smeha.

Kaj je boljšega kot zabavna skupna telovadba navsezgodaj zjutraj?

 

Bogat zajtrk na prostem

Po pričakovanju sončnega vzhoda in jutranji telovadbi se seveda prileže bogat in zdrav zajtrk. Ki ga na prvi poletni dan pojejte zunaj. Pa čeprav vas čakajo vrtec, šola in služba. Če nimate domače terase, lahko uporabite tudi balkon.

Tako kot je poletje bogato s svojimi darovi, naj bo bogata tudi vaša miza. Nanjo položite čim več različnih jedi in pustite, da si otroci sami izberejo, kaj bodo jedli na to čudovito družinsko jutro na prostem.

Tale družinski zajtrk bo zagotovo nekaj posebnega!


PREBERITE TUDI: Priredite otroško koktelj zabavo

 

Izdelajte poletno mandalo, venček iz rož ali poletni kotiček

Na pravem praznovanju je seveda vedno ustvarjalno. Zato v znak vesele dobrodošlice poletju skupaj z otroki iz različnih predmetov iz narave (rože, listi, veje, kamenčki ...) izdelajte poletno mandalo na domači trati. Nekaj idej za poletno mandalo najdete tukaj.

Če se vam zdi to preveč zahtevno, lahko vsakemu članu družine spletite venček iz rož, kar je sicer zelo stara tradicija na praznovanju poletnega solsticija.

Če želite poletje slaviti vse poletne mesece, pa lahko v stanovanju oziroma hiši izdelate poletni kotiček, ki vas bo čez vse poletje spominjal na bogato in plodno energijo poletja.


Ne pozabite na vedro poletnih želja!

Tako otroci kot odrasli imamo za poletje, ki je pred nami, številna pričakovanja in želje. Zakaj jih ne bi zapisali in vsako posebej, zapisano na listku, shranili v vedro poletnih želja?

Zabavno bo ne le zapisovanje želja, temveč tudi mečkanje in trganje listkov, ko bo želja uresničena. To seveda ne pomeni, da bodo prišle na vrsto prav vse želje (nič ni narobe, če kakšno prihranimo za naslednje poletje ali jo opremimo z 'zimsko opremo'), toda včasih je dovolj že to, da lahko svojo skrito željo zapišemo in jo drugi družinski člani vzamejo resno. Pa čeprav morda sploh ni uresničljiva.

 

Posadite kakšno rožo ali drevo

Poletni solsticij je odlična priložnost, da posadite kakšno novo rožo ali celo drevo. In to obvezno skupaj z otroki! Čim več dela prepustite otrokom - naj tudi oni kopljejo luknjo, dodajajo zemljo in zalivajo novo rastlino, ki bo obogatila vaše družinsko življenje.

Pri tem ne pozabite tudi na čebelice in druge vrtne živali, ki nikakor ne pomenijo le škode. Morda pa zgradite hotel za metulje? Ali skupaj z otroki v knjigi ali na spletu preverite, kako na domač vrt privabiti ptičke?

Skupaj z otroki prisluhnite naravi in svoje družinsko življenje prilagodite naravnim ritmom!

 

Obvezen poletni večer ob ognju

Pravo praznovanje prihoda vročega poletja se seveda zaključi ob ognju. Na domači terasi ali bližnjem travniku pripravite varen prostor za ogenj, okrog katerega se vsi družinski člani usedite ali tudi zaplešite. Tisti, ki ne želijo plesati, lahko le pojejo ali zaigrajo na boben - takšen prav ali "domač".

Na večer ob ognju lahko povabite tudi sosede ali/in družinske prijatelje ter tako družinsko praznovanje spremenite v "plemenski obred" - druženje z ljudmi, ki vam veliko pomenijo in s katerimi radi delite svoje družinsko življenje.


Želimo vam bogato in plodno poletje!


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
69
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
23
13 slik, ki bodo nasmejale vsakega starša
Spodaj je 13 slik, ki vas bodo zagotovo nasmejale - sploh, če imate slab dan.
11
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
9



5 razlogov ZA počitniški dolgčas
Sodobni otroci zaradi vsakodnevnih intenzivnih stimulacij iz okolja še toliko bolj potrebujejo počitniški dolgčas. Preve...
Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?