|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Dvojčki v šoli

Valentina Žemva, 24.1.2010
Na podlagi podatkov Statističnega urada RS se v Sloveniji letno rodi nekaj manj kot 300 parov dvojčkov.

image
/11


To pomeni, da vsako leto približno toliko dvojčkov pride tudi v slovenske vrtce in šole. Torej se vsakoletno tudi prav toliko staršev spopada z odločitvijo, kako naj njihovi dvojčki prestopijo prag vrtca oziroma šole.

Ob tem so tako starši kot vzgojitelji in učitelji postavljeni pred kar nekaj vprašanj v zvezi s tem, kako naj ti otroci kar najuspešneje in s čim manj stresa naredijo prve korake na poti k samostojnosti. Tu pa lahko med mnenji staršev in mnenji strokovnih delavcev v vrtcih in šolah prihaja do razhajanj. Pri reševanju tovrstne problematike je potrebne veliko strpnosti, odprtega pogovora in predvsem upoštevanja značilnosti posameznih parov dvojčkov.

NAJPOGOSTEJŠA DILEMA

Najpogostejše vprašanje v zvezi z dvojčki in njihovim vključevanjem v vrtec oziroma šolo je, ali naj bosta dvojčka v oddelku skupaj ali ločeno. Iz tega izhaja tudi največ težav in posledično tudi največ travm za otroke. Nekateri starši nikoli ne pomislijo na to, da bi otroka v času šolanja ločili, drugi o tem razmišljajo, ko se interesi otrok začnejo razhajati, nekatere na misel o ločitvi dvojčkov privede razgovor z njihovimi vzgojitelji ali učitelji.
Kot je znano, so dvojčki že v prenatalnem obdobju povezani na poseben način; veliko bolj in tudi drugače, kot so bratje in sestre običajno, ne glede na to, ali gre za eno- ali dvojajčne dvojčke. Zato je razmislek o tem, ali dvojčka ločiti ali ne, že pred vstopom v vrtec zelo na mestu.

PREDŠOLSKO OBDOBJE IN VSTOP V VRTEC

Ob vstopu v vrtec bi bilo treba razmisliti, v kolikšni meri je vsak od dvojčkov pripravljen za vključitev v skupino. Predvsem bi bilo smiselno pozornost usmeriti v
– otrokovo sposobnost poslušanja,
– njegovo zmožnost in pripravljenost slediti navodilom,
– zmožnost usmerjene pozornosti in
– socialne sposobnosti za sodelovanje z drugimi otroki.
 
Te vidike bi morali oceniti tako pri dvojčkih kot tudi pri vseh ostalih otrocih, saj je od njih odvisno dobro počutje otroka v skupini. Pri dvojčkih pa je običajno, da so ti vidiki za posameznega otroka različni.
Seveda je vstop otrok v vrtec povezan tudi z drugimi dejavniki (zaposlenostjo staršev, možnostjo drugih oblik varstva, prostorom v posameznem vrtcu ali skupini, finančnimi zmožnostmi …), ki niso neposredno vezani na otroka, so pa pri odločanju o vstopu otrok v vrtec po navadi še vedno prevladujoči.
 
Prav gotovo bo v začetnem obdobju dvojčkoma lažje, če bosta skupaj v skupini, saj sta vajena družbe drug drugega in sodelovanja z ostalimi v začetku praktično ne bosta potrebovala. V kasnejšem obdobju pa se navadno zgodi, da bo eden od dvojčkov začel iskati tudi družbo drugih vrstnikov, drugi pa bo prikrajšan za pozornost sorojenca. Socialna mreža dvojčkov se bo pričela širiti, nič več ne bosta zadostovala le drug drugemu, pač pa bosta iskala nove stike.
 
ŠOLSKO OBDOBJE

Odločitev o tem, ali bosta dvojčka v šoli v razredu ločeno ali skupaj, bi morali sprejeti starši in učitelji skupaj. Žal pa se pogosto zgodi, da učitelji s tem področjem nimajo veliko izkušenj. V času njihovega izobraževanja temu področju ni posvečene večje pozornosti. Tudi če ima učitelj z dvojčki že nekaj izkušenj, nima izkušenj z določenim parom dvojčkov. Zato je smiselno, da starši svoje dvojčke bodočemu učitelju/učiteljici dobro predstavijo, hkrati pa naj prisluhnejo mnenju učitelja.
 
Absolutnega pravila o tem, ali naj bi dvojčka obiskovala isti oddelek ali ne, ni. Zato je to odločitev treba sprejeti za vsak par dvojčkov posebej. V tim, ki bo sprejel odločitev o tem, ali bosta dvojčka v času šolanja ostala v skupni učilnici ali bosta ločena, je treba vključiti tudi šolsko svetovalno službo, saj lahko s svojimi izkušnjami in strokovnim znanjem pripomore k osvetlitvi problema tudi z druge strani.
 
PRED SPREJETJEM ODLOČITVE

Pred sprejetjem odločitve o morebitni ločenosti v oddelkih bi bilo treba razmisliti o nekaterih dejavnikih, ki so vsem parom dvojčkov skupni. Hkrati pa moramo biti pazljivi, da na nekatere od njih pogledamo z vidika vsakega otroka posebej.
1. Sta dvojčka enojajčna ali dvojajčna? Pari deklic so navadno medsebojno bolj navezani kot pari dečkov, enojajčni dvojčki bolj kot dvojajčni.
2. Sta močno odvisna drug od drugega ali pa je samo eden močno odvisen od drugega, drugi pa ne?
3. Kako so razvite njune socialne veščine in kakšen je njun odnos do odraslih?
4. Ali že imata izkušnje z ločenostjo?
5. Kakšne so njune verbalne sposobnosti, kakšen je njun medsebojni odnos in odnos do drugih članov skupine v vrtcu?
6. Ali sta občutno manjša ali večja od drugih otrok v oddelku?
7. Kakšni so vaši občutki in občutki dvojčkov o tem, ali bosta v šoli ločena ali skupaj?
8. Kakšni so pogledi in mnenja strokovnjakov, ki so ju spremljali doslej?
 
SKUPAJ V ODDELKU

Za dvojčke v vrtcu in vsaj v začetnih letih osnovne šole je nekako običajno, da sta otroka v oddelku skupaj. Stopnja njune navezanosti je ključnega pomena pri odločitvi o tem, kako je zanju najbolje začeti šolanje. Nekateri učitelji imajo raje, da sta dvojčka ločena, da ju laže ločujejo in se jima laže individualno posvetijo. Tu so jim starši lahko v pomoč s tem, da jim povedo, ali obstajajo kakšne vizualne podrobnosti, po katerih lahko ločijo dvojčka. V pomoč so lahko tudi obleka v različnih barvnih odtenkih, različni dodatki, morda v začetku celo priponka z imenom. Tudi različni podatki o osebnostnih značilnostih posameznega otroka bodo pripomogli k temu, da bo učitelj(ica) laže spoznal(a) vsakega od dvojčkov kot posameznika.
Da bi vsak od dvojčkov lahko napredoval kot posameznik, čeprav sta v skupnem oddelku, učitelj lahko izbira med različnimi metodami in oblikami dela. Pri skupinskem delu ju lahko razporedi v različni skupini, podobno tudi pri projektnem delu. Prav tako ni nujno, da dvojčka ves čas sedita skupaj. Lahko sta v različnih delih učilnice, vendar se še vedno počutita varna, saj vsak od njiju ves čas ve, kje je drugi dvojček. Vedno več izkušenj z občasno ločenostjo jima bo dalo potrebno samozavest, da se bosta počutila dobro tudi takrat, ko bosta ločena, in se bosta tudi sama pripravljena ločiti. To je proces, ki lahko traja kar nekaj časa. Nanj močno vplivajo tudi starši. Zelo pomembno je, da svoja dvojčka obravnavajo kot individualni osebi. V času šolanja jima lahko ponudijo možnost preživljanja prostega časa na različne načine; tu bi morali poskušati nekaj prostočasnih dejavnosti izbrati ločeno za vsakega otroka posebej.
 
V LOČENIH ODDELKIH

Kadar je odnos med dvojčkoma takšen, da eden v različnih pogledih (psihično, fizično, v znanju …) močno prekaša drugega, je prav, da razmislimo, ali bi bila za oba boljša rešitev, da sta v oddelkih ločena. Ni tako redek pojav, da eden od dvojčkov moti drugega pri delu in učenju. Če sta v ločenih oddelkih, bosta lahko napredovala individualno. Prav tako pa bosta imela dovolj časa za to, da si drug od drugega oddahneta.
Če imate še vedno pomisleke, razmislite še o nekaterih dejstvih:
– Če ju v prostem času težko ločite, pojdite npr. na sprehod ločeno. Morda naj gresta ločeno na krajši obisk k starim staršem ali prijateljem.
– Če sta ločena samo v šoli, sta lahko skupaj in z družino doma v popoldanskem času.
– Pokažite jima, kje je učilnica drugega dvojčka, da bosta oba vedela, kje sta.
– Prosite učitelje, naj jima omogočijo, da se med odmorom srečata ali da določene dneve v šoli preživita tudi skupaj (dnevi dejavnosti).
 
NAJ BO VAŠA ODLOČITEV PREMIŠLJENA

Ne glede na to, da je v Sloveniji splošna praksa, da sta dvojčka v razredu skupaj, naj bo vaša odločitev premišljena, ne pa vsiljena od drugih, ki ju poznajo manj kot vi.
Če se vaše mnenje močno razlikuje od mnenja pristojnih v vrtcu ali šoli, poiščite strokovno podporo drugih strokovnjakov. Če ste obiskali psihologa, družinskega svetovalca, pedopsihiatra, razvojno ambulanto ali katerokoli drugo strokovno ustanovo, poskrbite, da bodo z njihovimi ugotovitvami seznanjeni tudi v šoli. Če imate s področja izobraževanja kako strokovno literaturo, tudi v šoli vprašajte, ali so z njo seznanjeni, oziroma jih z njo seznanite vi.
 
Na govorilne ure za svoja dvojčka prihajajte za vsakega otroka posebej, ne glede na to, da imata morda istega učitelja oziroma učiteljico. Vsak otrok si zasluži določen čas in prav je, da se vsakemu od dvojčkov posvetite individualno tudi v razgovoru z vzgojitelji in učitelji. Tako se boste laže osredotočili na posameznika ter njegove osebnostne lastnosti in druge značilnosti. Tudi to bo pripomoglo k boljšemu razvoju vaših dvojčkov.


VIRI:
– Pearlman, E. M.; Ganon, J. A. (2000): Raising Twins, Collins, New York, ZDA.

 


Članek objavljen v Otrok in družina, Februar 2009

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Katere mame boste spoznali v vrtcu?
V 10 mesecih boste spoznali druge mame. In po letih (ali več otrocih) spoznate, da vse te mame bolj ali manj pripadajo i...
5
Izboljšanje imunskega odziva pri otroku
Ali pediatri svetujemo prehranske dodatke dojenčkom in otrokom?
5
NOVO: Otroške in mladinske sobe Magnet
Ste vedeli, da obstajajo otroške oziroma mladinske postelje in nočne omarice, ki imajo vgrajeno zaščito proti sevanju? V...
4
Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomorov
Samomorilno vedenje lahko prizadene vsakogar od nas ali naših bližnjih. Ne glede na starost, je samomor vsako leto med 2...
3Novi ukrepi vlade začnejo veljati jutri
Ko pripeljete otroka v vrtec ali v prvo triado osnovne šole, PCT ni obvezen.
Kdo je učiteljica, ki stoji za metodo mont...
Otroci so gosti, ki sprašujejo za pot. - Maria Montessori
Najbolj všečno ime za punčko
Nosečka19

Prosim glasujte za najbolj všečno ime za punčko med temi imeni...

Klara (20%)

Nina (13%)

Tina (13%)

Katja (16%)

Lara (38%)


Število vseh glasov: 92

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!