|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Eko pranje

Polonca Sokol, 24.1.2010
Proizvajalci pralnih praškov ne skrbijo le za to, da imamo oprano in dišeče perilo, temveč v prvi vrsti poskrbijo, da imamo oprane »možgane«. Če se samo spomnim vseh nadležnih reklam, s katerimi nas posiljujejo na televiziji!

image
/21


»Če pulover ne izgleda kot nov, me ne bo nihče opazil! Še več. Zamorjena bom in moje življenje bo zares bedno. A če bom uporabljala »ta-in-ta« prašek, bo moje življenje spet lepše in polnejše. Še novega fanta bom dobila!«

 

»Če sinova jopica ne diši cel dan in je zaradi tega zafrustriran, potem je najbolje, da kupim mehčalec, ki ga uporablja tudi mama njegove sošolke. In če otroci pri igri prav nič ne pazijo in popolnoma umažejo nova (bela) oblačila, zakaj bi se jezila? Zakaj bi obremenjevala otroke, naj se za domačo igro preoblečejo, če pa se lahko le nasmehnem in uporabim super ekstra ultra power pralni prašek in moje življenje bo rešeno težav, odnosi v družini pa bodo urejeni.«

 

Le še malo manjka, da bodo reklamam dodali, da ob uporabi določenega praška brez napora in odrekanja izgubimo odvečne kilograme. In še to le na občutljivih mestih …

 

Kaj torej vlivamo in vsipamo v predalčke pralnega stroja? Čustva ali kemikalije? Predpranje, pranje, mehčalec. Kaj pa se v resnici skriva v teh pretirano dišečih mešanicah?

 

Mnogi vsaj občasno prebiramo etikete na hrani, še vedno pa ne prebiramo etiket na kozmetičnih sredstvih in pralnih praških. A tudi če bi jih, ne bi prav veliko razumeli, saj so etikete precej zapletene. Za lažje razumevanje naj naštejemo nekaj najpogostejših snovi, zakaj so tam in kakšne so posledice uporabe:

• Fosfati »razbijajo« minerale, ki so prisotni v trdi vodi, zato je detergent bolj uspešen pri odstranjevanju madežev, poleg tega pa onemogočajo, da bi se med pranjem oblačila navzela umazanije, ki se izpira. Največji problem fosfatov je, da z izplakovanjem v vodo povzročajo povečano rast vodnih rastlin, s čimer se poruši vodni ekosistem. Kaj pa detergenti »brez fosfatov«? Ti imajo namesto fosfatov dodane zeolite in druge dodatke. Tudi ti vplivajo na ekosistem, saj povzročajo nastanek mulja in to, da rastline ne morejo izkoristiti mikroelementov (mikroelementi so snovi, ki jih rastline potrebujejo v zelo majhnih količinah, vendar že pomanjkanje enega od teh elementov lahko vodi v anomalije ali razpad rastlin. (Poskusite zalivati svoje rože z destilirano vodo!).

• Naftni derivati so osnova detergentov. Povezujejo jih z rakom in s poškodbami pljuč.

• Sredstva za optično beljenje so umetne kemikalije, ki UV-svetlobo pretvarjajo v vidno svetlobo, zaradi česar je »belo še bolj belo« (a hkrati ne vpliva na čistost perila). Povzročajo mutacije bakterij in dokazano škodijo ribam. Lahko povzročajo alergijske reakcije na koži, ki je po stiku s sredstvi za optično beljenje izpostavljena soncu.

• EDTA je skupina kemikalij, ki se uporablja kot alternativa fosfatom (mehčanje trde vode). Preprečujejo prezgodnje aktiviranje belila. Tudi te kemikalije so počasi razgradljive in lahko vplivajo na težke kovine tako, da lažje ponovno vstopajo v prehranjevalno verigo.

• Encimi pomagajo pri razgradnji maščob, beljakovin, sladkorjev, … Načeloma ne gre za strupene snovi, čeprav jih povezujejo tudi z alergijami in rakavimi obolenji. 50 % encimov, ki se uporabljajo za različne namene, vključno s prehrano in pralnimi praški, je iz gensko spremenjenih organizmov.

• Mehčalci so včasih vmešani v sama pralna sredstva ali pa jih dodajamo naknadno. Vsebujejo številne zelo strupene snovi, ki povzročajo alergije, raka, poškodbe pljuč in živčnega sistema. Te kemikalije so v oblačilih prisotne še dolgo potem, ko smo jih oprali. Škodljivost kemikalij pa še povečamo, če oblačila sušimo v sušilnem stroju, saj na njih vpliva povišana temperatura.

• Umetne dišave se skrivajo pod imenom parfum ali fragrance in so mešanica številnih (tudi škodljivih) snovi, ki najpogosteje povzročajo »le« glavobole, pogosto pa vsebujejo tudi ftalate, ki so hormonski motilci (motijo ščitnične in spolne hormone – lahko povzročajo neplodnost dečkov in hormonsko zmedo pri deklicah). Na te sestavine so še posebej občutljive nosečnice in še nerojeni dečki.


Naslednji korak?

Nikakor ne sporočamo, da je uporaba pralnega praška »smrtno« nevarna ali da njegovo uporabo odsvetujemo! Pralni praški so nam močno olajšali delo in kljub svoji ceni z njihovo učinkovitostjo precej prihranimo. Družba od nas zahteva, da smo urejeni, čisti in zlikani. A najpomembnejše je, da imamo izbiro! Zavedati se moramo, da je danes perilo bistveno manj umazano, ko ga damo v pranje, kot je bilo nekoč. Prva stvar, ki jo lahko storimo, je, da začnemo uporabljati manjšo količino praška od predpisanih. Za zadovoljive rezultate zadošča že polovična količina, močnejše madeže pa je tako ali tako priporočljivo odstraniti že pred pranjem.

Druga alternativa so pralni oreščki. To so pravzaprav lupinice oreščkov milnega drevesa, ki vsebujejo velike količine naravnih saponinov (naravna milnica). Pralni oreščki so popolnoma naraven in obnovljiv vir. Odpadna voda ni onesnažena, saj je milnica, ki se izloča med pranjem, popolnoma biološko razgradljiva, zato ne nastajajo toksične snovi. Po (večkratni!) uporabi lahko oreščke odvržemo na kompost. Perilo, ki ga peremo z oreščki, ohranja barvo, ker pa ni prisotnih nobenih grobih kemikalij, se podaljša tudi življenjska doba perila. Za pranje belega perila je priporočena občasna uporaba belila (seveda na osnovi kisika) ali pa ga občasno operemo s pralnim praškom, saj v nasprotnem primeru postane perilo sivkasto in deluje sprano. Oreščki delujejo blago antibakterijsko in ker ni poznane še nobene alergijske reakcija, se pranje z oreščki priporoča predvsem ljudem z občutljivo kožo in za pranje otroškega perila. Uporaba oreščkov je sila preprosta: oreščke damo v bombažno vrečico in jo položimo v stroj, iste oreščke pa lahko uporabimo trikrat. Pralni oreščki so finančno malce ugodnejša izbira od praškov.

Tretja izbira so pralne krogle. Pralne krogle so dokaj nova stvar na slovenskem tržišču. Obstaja več vrst krogel, vendar se razlikujejo le v imenu blagovne znamke. Hkrati uporabljamo dve krogli (premera približno 10 cm, tudi kupita se v paru), ki vsebujeta veliko število drobnih keramičnih kroglic. V pralnem stroju se kroglice zaletavajo med seboj in spreminjajo kemične lastnosti vode. Ionizirana voda lažje prodre v madeže in jih opere, hkrati pa so oblačila mehkejša in ni potrebna uporaba mehčalca. Lupina krogel je iz posebne patentirane gume, ki ne poškoduje perila. En par krogel naj bi zadoščal za tri leta oz. za 1.000 pranj, s čimer naj bi prihranili slabih 400 €.

Tako pranje s pralnimi oreščki kot z uporabo krogel ohranja barve perila in ne zahteva uporabe mehčalcev (seveda perilo ni mehko kot iz televizijske reklame, malce trše suhe brisače pa v kombinaciji z »grobim« brisanjem pospešijo prekrvavitev in preprečujejo nastajanje celulita!). Mehkejše perilo dosežemo tudi z uporabo navadnega jedilnega ter čim manj obarvanega kisa. Ko pripravljamo pranje, ga eno žlico oz. največ 1 deciliter dodamo v prekat za mehčalec. Vonj se razgubi in lahko ste mirni, oblačila ne bodo oddajala kislega vonja. Tudi suha oblačila, oprana s kroglami ali z oreščki, nimajo posebnega vonja. Oreščki sicer oddajajo nekakšen vonj, ki ni niti prijeten niti neprijeten, vsekakor pa po sušenju izgine. Če želite, da bodo oblačila dišala, se raje odločite za dodajanje naravnega eteričnega olja v pralni stroj v prekat za mehčalec ali pa z oljem natrite plutovinast zamašek, lesen obesek in ga obesite v omaro. Tam lahko pristane tudi blazinica s kamilicami ali s sivko, ki poleg izredno lepega, nežnega in pomirjujočega vonja odganja tudi molje.

Zdaj je precej bolj logično, zakaj ob vsaki alergiji, ki se kaže na koži vašega malčka, zdravnik najprej vpraša, če uporabljate mehčalec in če ste že preizkusili drug pralni prašek. To sta namreč prvi snovi, ki jih ob težavah z alergijami moramo izločiti oz. čim bolj omejiti uporabo.

Za zdravo in naravno življenje se res ni treba odpovedati vsem dišavam, pralnim praškom in mehkemu perilu. Lahko pa uporabo omejimo, izberemo, kar nam ponuja narava ali pa čistila celo pripravimo sami. Splet je poln idej, nasvetov in receptov. Le malo se je treba potruditi.


Članek je bil objavljen v reviji Ringarajine iskrice


 

Privoščite si eko čvek v eko rubriki


Članek objavljen v Ringarajine iskrice, December 2009

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Dan za Sončke
26. marec 2012 je pri Naravnih začetkih dan Za Sončke.Na ta dan organiziramo tri različne delavnice: Skrbimo za zdra...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2
Ozaveščeni državljani
Slovenija je bila na podnebni konferenci ZN razglašena za državo s podnebno najbolj ozaveščenimi državljani
2
Strožja pravila za shranjevanje in recikli...
V EU so septembra z novelo direktive o baterijah (Direktiva 2006/66/ES, ki je bila sprejeta že leta 2006) začela veljati...
2



Nagrajen projekt Kdor seje, ta žanje
Za najboljši predlog trajnostnega projekta so s svojo idejo najbolj navdušili tretješolci Osnovne šole Artiče, ki so se ...
Svetovni dan Zemlje
photo
Praznovanje tega prav posebnega praznika lahko približamo tudi našim otrokom. Skupaj lahko izdelamo zelo zanimive izdelk...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?