|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Japonski proizvajalci avtomobilov najbolj »zeleni«

Nataša Užmah, 24.1.2010
Ena izmed vidnejših posledic trenutne ekonomske krize je, da se novi kupci avtomobilov intenzivno osredotočajo na učinkovito porabo goriva.
Ključne besede:

image
/21


Medtem, ko nihče ne more predvideti dolgotrajnega trenda cen goriva, je očitno, da bodo v prihodnosti najbolje pozicionirani tisti proizvajalci avtomobilov, ki bodo nudili »zelene opcije« v smislu alternativnih pogonov, izjemno učinkovitost pri manjši porabi goriva in na splošno bolj okolju prijazne avtomobile.

GfK je v Severni Ameriki in Nemčiji, ki sta državi z največjim številom avtomobilov in hkrati dve največji proizvajalki avtomobilov na svetu, izvedel raziskavo med lastniki novih avtomobilov o njihovi percepciji, kdo izmed svetovnih proizvajalcev avtomobilov ima najbolj »zelen« imidž.

Po mnenju anketirancev sta ameriška in nemška avtomobilska industrija predolgo časa podcenjevali pomembnost znižanja porabe goriva pri avtomobilu, tako zdaj na tem področju nista konkurenčni v primerjavi z japonskimi proizvajalci avtomobilov, ki so korak naprej.

V preteklosti je bil za kupce najpomembnejši dejavnik pri nakupu avtomobila cena. Danes so ključni stroški porabe goriva. Vsekakor dejavniki, kot so odkupna vrednost avtomobila, dizajn in znamka, še vedno igrajo veliko vlogo pri izbiri, je pa presenetljivo, da je pomen znamke zelo padel in je po mnenju anketirancev med najmanj pomembnimi kriteriji.

ZDA

Kljub nekaj inovacijam in uspešnim konceptom s strani gigantov, kot sta General Motors in Ford, sta le-ta jasno videna kot manj okolju zavestna v primerjavi z japonskimi tekmeci. Japonski znamki, kot sta Toyota in Honda, imata jasen profil, ki je naravnan k ohranjanju okolja, in sta temu primerno predstavljeni ter trženi. Precej večkrat so japonski proizvajalci precipirani tudi kot vodilni v razvoju »zelene« tehnologije, kot sta hibridni ali električni pogon.

Američani se zelo dobro zavedajo pomembnosti ekološkega napredka in so seznanjeni, da General Motors razvija gorivne celice, da Mercedes Benz ponuja »čisti dizel« in prav tako so prepoznali, da Toyota in Honda promovirata hibridni in električni pogon.


Kot primer je navedba, da je bilo v letu 2008 v ZDA prodanih več kot 273.000 hibridnih avtomobilov. To sicer ni velika številka za državo, ki proda skupno 36-krat več avtomobilov na leto, je pa največja številka na svetu.

NEMČIJA

Tudi nemški proizvajalci avtomobilov se niso najbolje odrezali, ko govorimo o razvoju avtomobilov, ki so v kontekstu okoljevarstvenih problemov. Dizajni nemških proizvajalcev, kot jih imajo modeli znamk VW, BMW in Audi, so ocenjeni kot izjemno privlačni, so pa japonski proizvajalci po mnenju anketirancev vodilni, ko govorimo o inovativni tehnologiji, razvoju okolju prijaznih avtomobilov in motorjev z učinkovito porabo goriva. Kar 37 % anketiranih meni, da bodo japonski proizvajalci iz krize prišli močnejši.

V preteklosti so nemški proizvajalci dajali poudarek na dovršenosti in razvoju novih modelov ali novih konceptov. Na splošno sta bila napredek v dizelskih motorjih in zmanjševanje porabe goriva v nemški industriji, po mnenju anketiranih, ocenjena kot manj pomembna. Vozniki upajo, da bodo nemški proizvajalci v prihodnosti investirali več sredstev v namene znižanja porabe goriva in zmanjšanja CO2 izpustov, prav tako v smer hibridne tehnologije in električnega pogona.

Anketiranci imajo velika pričakovanja glede možnih prihrankov pri gorivu, med njimi je tudi nekaj takšnih, ki verjamejo, da bi se poraba goriva lahko zmanjšala v petih letih za nekje od 35 do –40 %.

V Sloveniji je razmerje med prodanimi novimi avtomobili na dizelski in bencinski motor okoli 60:40, glede na lansko leto pa se je do letošnjega septembra delež bencinskih motorjev povečal. V letu 2008 je bilo v Sloveniji prodanih 10 novih vozil na plinski pogon, medtem ko sta letos bili s tem pogonom prodani le dve vozili.
 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdravstvene trditve na živilih pod drobnog...
Večina trditev zavaja - drži le vsaka peta
4
Prva solarna vas v Sloveniji
Na Koroškem je zraslo že šest sončnih elektrarn, ki skupaj proizvedejo 148,93 kWp energije iz obnovljivega vira.
3
Prva plus energijska hiša v Slovenij
Še malo, pa bo gotova. Prva plus energijska hiša v Sloveniji.
3
Vrečka na Vrečko
Zbiranje plastičnih plastičnih vrečk in lončkov že poteka v posebej za to namenjenih koših po ljubljanskih vrtcih, šola...
3



Čemaž in podlesek
photo
S Centra za zastrupitve Interne klinike UKCL opozarjajo na previdnost pri nabiranju rastlin, podobnih čemažu. Na istih r...
PI – zadnji polarni medvedek
Pa je izšla! Druga v zbirki Sad Earth Collection z naslovom Pi - zadnji polarni medvedek! Tudi ta eko knjiga, ki je izšl...