|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Nekoč v davnih časih sta živela kralj in kraljica. Živela sta v gradu in imela sta tri sinove... Tako se začenjajo pravljice, kako pa je danes? Gradovi še stojijo?

image
/41


Ravne ležijo ob spodnjem delu reke Meže, pod mogočno Uršljo goro. Mesto, znano po večstoletni železarski in jeklarski tradiciji, se je vse do konca druge svetovne vojne imenovalo Guštanj. Ime Gutenstein je prvič zapisano leta 1248. Takrat se je ob sotočju reke Meže in potoka Suha začel ob stari antični cesti razvijati značilen srednjeveški trg.

 

Na prodnati terasi nad mestnim jedrom stoji Grad Ravne in je star že okoli petsto let. Današnji grad razkazuje neobaročni videz, po zadnji predelavi iz 19. stoletja, sicer pa je stilno neenotna arhitektura rezultat številnih prezidav od pozne gotike do danes. Zadnja celovita obnova je v celoti upoštevala zahteve varstva kulturne dediščine, hkrati pa je zagotovila funkcionalne prostore za delo Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, ki domuje v gradu od leta 1949.

 

V grajskih prostorih je ohranjen izjemen fond slikarske dediščine - rezultat likovnih kolonij, ki so v prostorih galerije Likovnega salona potekale od leta 1969 dalje. Galerija prireja redne razstave umetniških del in predstavlja alternativne programe pod okriljem ravenskega muzeja, ki ima v njem stalne zbirke iz zgodovine kraja in Mežiške doline. V gradu je razstavljen tudi bogat fond male plastike.

 

V kapeli gradu Ravne so aprila 2005 odprli stalno razstavo - lapidarij rimskih kamnitih spomenikov iz najdišča Zagrad pri Prevaljah in posameznih kamnov iz občine Ravne na Koroškem.

 

Rimsko grobišče Zagrad je bilo odkrito leta 1860. Do začetka 20. stoletja je bilo ob raznih gradbenih posegih odkrito skupno okoli 50, večinoma marmornih kamnov – delov nagrobnih spomenikov, napuščev, odlomkov stebrov, kvadrov, reliefnih plošč in sarkofagov. Najdeni so bili v strugi Meže in v kanalu bivše tovarne lepenke med jezom Meže in mostom, na razdalji približno 50 m. Grobišče sodi v 2. in 3. stoletje našega štetja.

 

Če vas torej pot zanese na Ravne na Koroškem, si lahko poleg ostalih naravnih in kulturnih znamenitosti ogledati tudi Ravenski grad, ki so ga v 16. stoletju zgradili Hebenstreiti na planoti Ravne in mu dali svoje ime (Streiteben). Od sredine 17. st. so ga imeli Sichteni, od začetka 18. stoletja so bili njegovi lastniki Gačniki (Schlangenbergi), od leta 1809 pa grofje Thurni, ki so ga po letu 1863 prezidali, mu dali sedanjo neobaročno podobo in zasadili grajski park.

 

 


 

 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Adria Holidays!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.

 

1. Čudovita Slovenija: Koroška

 

 

 


 

 

Mobilne hišice Adriadom, kamp Lanterna, Poreč, Hrvaška

Za vse ljubitelje dopusta v nedotaknjeni naravi smo v kampu zagotovili tudi udobne mobilne hišice, ki vam bodo pričarale toplino lastnega doma. Nameščeni v mirni oazi kampa Lanterna uživajte ob dišečem mediteranskem rastlinju in šumih turkizno-modrega morja. Lepo urejene mobilne hišice s prostranimi in nadkritimi terasami ter panoramskim pogledom na bujno rastlinje vam bodo omogočile nepozaben dopust v nedotaknjeni naravi.

 

Preberite več!

 



 


 

 

Odkrivajte čudovito Slovenijo z Adria Holidays!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.

 

1. Čudovita Slovenija: Koroška

 

 


 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Lov za zakladom po Sloveniji
Knjižica lov za zakladom je interaktivna igra, ki vas bo popeljala na vsaj 8 lokacij po Sloveniji z glavnim ciljem – ses...
4
5 TOP destinacij za letošnje poletne počit...
Še ne veste, kam bi se letos odpravili na poletne počitnice? Pripravili smo vam 5 TOP predlogov, pri katerih lahko izkor...
3
Jama Pekel
Nekaj kilometrov severno od Šempetra se je v dolini Peklenščice široko razkoračil hudič in v njegovem razkoraku je vhod ...
3
Rakov Škocjan
Rakov Škocjan je kraška dolina, po kateri teče reka Rak. Leži med Cerkniškim in Planinskim poljem, jugovzhodno od avtoce...
3



Družinski kolesarski izlet: koristni napotki
Kam se podati na poldnevni ali enodnevni družinski izlet? Kolesarjenje po bližnjih hribih ali urejenih poteh je odlična ...
Stari grad, razvaline stoterih zgodb
photo
Grad Divja loka je verjetno dobil ime po svoji samotni legi. Datum nastanka ni znan, a velja za najstarejšo srednjeveško...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?