|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

IDEJA ZA VIKEND: Slap Virje

Uredništvo Ringaraja.net, 1.9.2023
Jesenske dni izkoristite za obisk Posočja. Prelepa narava postreže s prečudovitimi potmi, kjer boste našli številne družinske izlete. Mi vas tokrat vabimo, da z nami obiščete slap Virje.

image
Bližina slapu ponuja hladno senco, slap je zato priljubljen pri številnih izletnikih. (FOTO: Družinski izleti)
/11


Jesenske dni izkoristite za obisk Posočja. Prelepa narava postreže s prečudovitimi potmi, kjer boste našli številne družinske izlete. Mi vas tokrat vabimo, da z nami obiščete slap Virje.

 

Regija: Goriška

Izhodišče: Bovec

Dolžina poti: 5,2 km v eno smer

Trajanje poti: 1,5 h

Najprimernejši čas za obisk: poleti, spomladi, zgodaj jeseni

Primerno za: nosilke, od 3 - 6 let, 6+ let

Zahtevnost: srednje zahtevna pot

 

Opis poti

 

zemljevid virje

Zemljevid poti. (FOTO: Družinski izleti)


Vedno večkrat se na cilju naših izletov sprašujemo, kako je lahko povsod tako lepo? Tudi slap Virje je eden izmed takih primerov, čeprav bi o Posočju lahko rekli, da je tako lep, da je že skoraj kičast:) Slovenija je resnično dežela stoterih jezerc in slapov.

Virje najdemo na potoku Glijun, v bližini vasi Plužna. Potok se napaja iz Kaninskih podov in ima tipičen kraški izvir. Voda je zelo mrzla in ne preseže 5 stopinj, čeprav se najdejo nekateri pogumneži, ki pri slapu skočijo v tolmun. Skala preko katere pada slap Virje, curek razdeli na 2 dela, sam slap pa je visok okoli 20 metrov. Smaragdna barva je super za spočit oči. Najboljši čas obiska naj bi bil v maju in juniju, saj zaradi taljenja snega dobi ogromno pahljačo. V poletnih mesecih je super izletna točka tudi zato, ker nudi prijetno svežino in ohladitev, je pa izgled nekoliko manj mogočen.

Mi smo se do slapu podali peš iz Bovca, po lepo označeni potki. Uradni časovni okvir je sicer slabo uro v eno smer, vendar je nam vzela kar 1.5 h, pot pa je bila na nekaj mestih precej blatna. Fino je, da si za to varianto obujete primerne čevlje. Do vasi Plužna lahko pridemo tudi z avtom. V Bovcu na glavnem trgu zavijemo levo navzgor, mimo cerkve in Kaninske vasi. V vasi Plužna sledimo smerokazu za slap Virje in parkiramo na označenem parkirišču. Od tam je do slapu 5-10 minut hoje navzdol po široki in nezahtevni potki. Še ena informacija- parkirišče je plačljivo in sicer 5 evr./avto/ za 2h, 10 evr. za ostala vozila, avtodomom pa dostop ni dovoljen.

 

slap virje

Družinski izlet do slapu Virje bo navdušil prav vse družinske člane, saj je narava tu čudovita. (FOTO: Družinski izleti)

 

Zanimivosti

 

Legenda o nastanku cerkve svete Trojice v Bovcu

Zgodilo se je pred davnimi leti. Takrat je bila glavna cesta iz Bovca čez Predel na Koroško. Postiljoni so vozili po tej poti pošto. Ta pot je bila zelo nevarna zaradi šeljmov. Čakali so gori v kakšnem hribu; ko je pripeljal voz s tovorom, so ga pa oropali. Takle postiljon je bil tudi Lojz. Vsak teden je vozil pošto v Beljak. Enkrat, ko je pripeljal tja, je zagledal eno gručo ljudi. Stopil je bliže in zagledal žandarje, ki so peljali šeljma na gavge. Ko so ga pripeljali pod gavge, so ga vprašali za zadnio željo. Seljm je želel samo, da bi govoril z enim Fličeriem. Lojz je stopil k njemu in mu povedal, da je iz Bovca. Seljm mu je povedal o svojem ravbarskem početju in želel, da bi Lojz odkopal ravbarski denar, ki ga je on bil zakopal. S tem denarjem naj sezidajo v Bovcu cerkev. Lojz je res odkopal ravbarski denar in ga dal za gradnjo nove cerkve v Bovcu. Ko so žgali ap no za novo cerkev, so na trgu privreli na dan trije studenci. To je pomenilo, da morajo cerkev požegnat v čast sveti Trojici. Te cerkve danes ni več, posuta je bila med prvo svetovno vojno.

 

Vita, Olja in Juna priporočajo

Za nas je bila voda pri slapu premrzla, zato smo si zmočili le tačke....aaaaaampak smo se pa nato ustavili pri reki Nadiži! Poleti lahko le-ta preseže 20 stopinj in je na določenih delih primerna za kopanje. Vmes si lahko skočite pogledat še znamenit Napoleonov slap, lahko pa samo uživate v vodnih vragolijah.

 

Pa lep pozdravček do naslednjič, ko se spet beremo, Družinski izleti.

 

PREBERITE TUDI: IDEJA ZA VIKEND: Martuljški slapovi

 

družinski izleti

 

Raziskujte Slovenijo skupaj z ekipo Družinskih izletov.

Več predlogov za enodnevne družinske potepe najdete naspletnem portalu www.druzinski-izleti.si

ter na Facebook profilu Druzinski-izleti.

Spletni portal Družinski izleti je spletna stran za aktivne starše in njihove male pustolovce. Tam najdete super ideje za kratke izlete, razporejene po različnih regijah Slovenije. Izleti so prilagojeni tudi različni starosti otrok.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
10
Hrastnik
Hrastnik leži v eni izmed prečnih dolin v Posavskem hribovju, 63 kilometrov vzhodneje od Ljubljane. Ozemlje občine meri ...
4
7 čudes sveta
Že v antičnih časih so popotniki sestavljali sezname največjih čudes, na katere so naleteli na svojih popotovanjih. Pogo...
4
11 idej, v katere muzeje z otrokom
Ker smo radi družinsko aktivni tudi na kulturnem področju, vam v spodnjem članku predstavljamo nekaj muzejev, ki smo jih...
4



Tri najlepše pešpoti ob morju
Sprehodite se po najlepših krožnih pešpoteh ob slovenskem morju, ki pohodnikom omogočajo spoznavanje skritih kotičkov Po...
18 učno – doživljajskih poti po posameznih...
18 učno – doživljajskih poti po posameznih regijah v Sloveniji, na katerih boste uživali s svojimi otroci.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?