|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Izbira čeveljčkov za otroka

Simona Korenčan, dr. med., 23.3.2021
Pomlad prihaja in mnogi starši se gotovo sprašujete, kako v poplavi izdelkov na trgu izbrati prve čeveljčke.

image
Kakšni naj bodo prvi čeveljčki?
/11


Pomlad prihaja in mnogi starši se gotovo sprašujete, kako v poplavi izdelkov na trgu izbrati prve čeveljčke, čeveljčke, primerne za otroka, ki je ravnokar shodil.

 

Prva napaka

Prva napaka, ki jo starši naredimo v dobri veri je, da kupimo čeveljčke, ker so označeni za ortopedske. Ta oznaka je relativnega pomena, saj so ortopedski čeveljčki pogosto pretrdi in zato neprimerni za otroka, ki šele osvaja svoje prve samostojne korake. Poleg tega ni nujno, da so dražji čevlji tudi bolj kvalitetni.

 

Plosko stopalo

Majhen otrok ali dojenček ima plosko stopalo, saj se vzdolžna in prečna stopalna loka še nista razvila. Stopalni loki se razvijejo med 3. in 10. letom starosti in zagotovijo prožno strukturo, ki prenaša telesno težo med hojo, tekom in stanjem na mestu. Ta prožna struktura se razvije kot odgovor na spremembe v terenu in reliefu, saj mora v takih primerih stopalo delovati kot vzmet.

Če so čeveljčki pretrdi, otrok stalno hodi po trdi ravni podlagi, zaradi česar ni potrebe, da bi se stopalni loki razvili.

 Človeško telo se namreč odziva in razvija kot posledica na dražljaje.

Posledica nerazvitih stopalnih lokov je plosko stopalo, bolj poznano kot ‘platfus’, ki za seboj pušča posledice, ki se pokažejo kasneje v življenju: bolečine v stopalih, gležnjih, kolenih in lahko tudi v hrbtenici.

 

Mehki čeveljci 

Zato v trgovini izberite mehke čeveljčke - preizkusite jih tako, da jih poskušate zviti po horizontalni osi v obliki številke 8. Poleg mehke obutve naj otrok čim več hodi bos.

 

PREBERITE TUDI: Obutev za otroško nogico


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
16
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
6
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
6
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
5



Še zadnjič: besede, ki jih mora prebrati v...
Ko ženska postane mama, se življenje obrne na glavo. Nič ni več tako kot prej. Vsaki mamici se kdaj zgodi, da hrepeni po...
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?