|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Značilnosti otroškega skeleta in celjenje zlomov

Mihaela Slemnik, absolventka medicine , 24.1.2010
Pri otrocih so zlomi specifični zaradi posebnosti otroškega skeleta, rastnih plošč in plastičnosti otroških kosti. Na celjenje zloma kosti lahko vplivata imobilizacija in naravnava zloma, vendar gre za fiziološki proces, ki ga v glavnem določa periost.

image
/21


Najbolj opazna razlika med odraslimi in otroškimi kostmi je, da imajo otroške kosti rastne plošče (epifizne stike), ki so locirane na koncih dolgih kosti in so odgovorne za longitudinalno (vzdolžno) rast kosti. Otroške kost so prožnejše od kosti odraslih, imajo pa tudi zelo debelo fibrozno ovojnico (periost), ki je odgovorna za rast kosti v širino. Periost je pri odraslih veliko tanjši. V otroštvu debel periost prispeva k stabilnosti zloma. Razporeditev proteinov v otroških kosteh omogoča večjo plastičnost kosti, kar pomeni da se lahko precej upognejo preden se zlomijo. Rastna plošča je najšibkejši del rastočega skeleta, zato bo poškodba sklepa prej poškodovala rastno ploščo kot ligamente (vezi) v okolici. Poškodba, ki bi pri odraslem povzročila zvin, lahko pri otroku povzroči resno poškodbo rastne plošče. Pri otrocih so namreč »vezi močnejše od kosti«, zato so zvini redkejši kot pri odraslih.


Periost otroških kosti je debel. Dovoljuje hitro celjenje zlomov, ker je zelo ožiljen in aktiven. Prispeva tudi k stabilnosti zloma, ki izboljša celjenje v longeti. Če je periost intakten je angulacija oz. premik kostnih odlomkov manjši in naravnava takšnega zloma je lažja. Prekinjen periost, ki pa se »ujame« med odlomke oz. v rastno ploščo, pa lahko naravnavo moti, zaradi česar je potrebna celo odprta naravnava (odmaknjenje oz. izvlečenje periosta).


Diafiza je cilindrični del dolge kosti, ki v razvoju najprej zakosteni. /Physis/ (epifizealna stika oz. rastna plošča) je področje, ki ločuje epifizo (končni del cevaste kosti) od metafize (del diafize na meji z epifizo ali rastno ploščo). Rastni (epifizni) hrustanec je odgovoren za longitudinalno (vzdolžno) rast kosti in je odvisen od beljakovin, mineralov, vitaminov A, C, D, rastnega hormona, tiroksina in drugih hormonov; občutljiv je za rentgenske žarke.


Med rastjo ostaja rastna plošča enake debeline, ker sta stopnji proliferacije in destrukcije približno enaki. Hrustanec se enostavno zamenja s kostnino proč od sredine diafize, kar se kaže v longitudinalni rasti kosti. Ko se epifizna plošča zapre, pri starosti nekje med 16 in 20 let, longitudinalna rast kosti ni več mogoča. Rast kosti v širino je še vedno možna z apozicijo (spreminjanje celic periosta v osteocite – celice kosti).


Celjenje zloma je proliferativni (obsega rast in razmnoževanje kostnih celic) fiziološki proces. Dolžina procesa je odvisna od količine poškodbe in traja okoli 4 tedne. Imobilizacija in repozicija (naravnava) ali operacija zloma lahko vplivata na celjenje, vendar gre za fiziološki proces, ki ga v glavnem določa periost.


Literatura:


1. M.Slemnik, A.Čretnik, Zlomi kosti pri otrocih, 5.1.2008, objavljeno v Medicinskem mesečniku, marec 2008.

2. Duke Orthopaedics. Wheeless' Textbook of Orthopaedics. Growth plate fractures. Dosegljivo na www.wheelessonline.com

3. Fractures in children, Classification of children s fractures. Dosegljivo na: www.portfolio.mvm.ed.ac.uk

4. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin diseases. Growth plate injuries. Dosegljivo na www.niams.nih.gov

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...
6
8 sproščujočih iger za vzgojo čustveno moč...
Preverite osem zabavnih igric, s katerimi se bo vaš otrok naučil tehnik sproščanja, ki mu bodo koristile vse življenje. ...
4
Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...
4
BLOG: Se res moramo bati sonca?
Pa saj v resnici ni sonce tisto, ki nam škodi, temveč človekov odnos do sonca, narave in zdravja!
4



To so znaki, ki kažejo na psihopatijo pri ...
Strokovnjaki na področju duševnega zdravja govorijo predvsem o teh štirih znakih.
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?