|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Izguba sluha pri otroku

P.L., 29.5.2012
Pri otroku z izgubo sluha, se govor in jezik razvijata ločeno od poslušanja. Gluhi otroci se govora in jezika učijo po umetni poti. O izgubi sluha smo se pogovarjali z Moniko Rataj Bricelj.

image
/11


»Zaradi manjkajoče slušne povratne informacije se pri gluhih otrocih motorika govoril težje organizira. Gluhi otroci gredo enako kot slišeči čez obdobje gruljenja (4.mesec) in obdobje bebljanja (6.-9. mesec), potem pa se zaradi pomanjkanja slušne kontrole, s tem pa tudi socialne podkrepitve, popolnoma prenehajo oglašati.

Bivanje v socialnem okolju slišečemu otroku omogoča stalno izpostavljenost govoru. Pri otroku z izgubo sluha pa se govor in jezik razvijata ločeno od poslušanja. Gluhi otroci se govora in jezika učijo po umetni poti, medtem ko slišeči mimogrede osvajajo pravila maternega jezika (spol, število, sklanjatve, besednjak...).«

 

Gluhota poseže na različna področja posameznikovega življenja (socialna vključenost v družbo, zaposlitev, ekonomska samozadostnost, pričakovana družbena vloga).

 

Naučiti se izražati in se tako povezati s starši in svetom, je cilj vsakega gluhega otroka. Večina strokovnjakov se pridružuje mnenju, da je za gluhe otroke najboljši način totalna komunikacija, ki vključuje primerne slušne, ročne in ustne načine sporazumevanja in vključuje tudi mimiko, geste, branje, pisanje in vse načine, ki zagotavljajo večjo jasnost in olajšujejo sporazumevanje z gluhim otrokom.

 

Izredno pomemben je čas izgube sluha, saj ima zgodnja izguba sluha večji vpliv na otrokov govorno-jezikovni razvoj. Prav tako je pomembna stopnja izgube, saj večja kot je izguba, večji je zaostanek v govorno-jezikovnem razvoju otroka.

 

Obstajata dve vrsti izgube sluha:

prevodna (konduktivna) in zaznavna (senzorinevralna).

 

Pri prevodni izgubi gre za oviro na poti do notranjega ušesa, ki pošilja sporočila v možgane. Ta je lahko samo začasna (ušesno maslo, pogosta vnetja srednjega ušesa) ali trajna (prirojene okvare uhlja, sluhovoda, koščic srednjega ušesa).

Če traja naglušnost krajši čas, ne vpliva na razvoj govora in otroci s konduktivno izgubo ponavadi ne potrebujejo specialnih ustanov za šolanje.

 

Pri zaznavni izgubi govorimo o trajni izgubi sluha, težava pa je lahko v samem notranjem ušesu ali v komunikaciji med notranjim ušesom in centri v možganih. Pri tej vrsti izgube so nujni slušni pripomočki (slušni aparati, polževi vsadki) saj so pomembno pomagalo za razvoj govora.

 

Kljub temu, da so danes slušni aparati in polževi vsadki že zelo izpopolnjeni, ne nadomestijo zdravega ušesa.

Polžev vsadek je naprava, ki s pomočjo operativno vstavljenih elektrod draži slušni živec in preko notranjega ušesa pošilja zvoke iz okolja v možganske centre. Ob tem morajo biti upoštevani in izpolnjeni mnogi zdravstveni pogoji (ušesni polž ne sme biti zakostenel, slušni živec zdrav, ...).

 

Otroci po operaciji kmalu nadaljujejo s surdopedagoško obravnavo v Zavodu za gluhe in naglušne v Ljubljani ali Centrih za sluh in govor v Mariboru ali Portorožu.

Del otrok nadaljuje šolanje v rednih osnovnih šolah, del jih ostane v specializiranih ustanovah.

 

Če je otrok govor že razumel in se je znal govorno izražati, postane njegov govor po izgubi sluha bolj monoton, iz govora pa se izgubljajo besede, ki niso dobro slušno in govorno utrjene. Če je izguba sluha pri otroku večja, postane njegov govor nerazumljiv in slovnično nepravilen.

Sičnikov in šumnikov ne sliši, ali jih sliši slabše in jih zato ne izgovarja ali jih izgovarja nepravilno. Ne sliši dobro začetka ali konca besede, pa tudi celih povedi ne, če so izgovorjene prehitro.

Lahko opazimo, da otrok izštevank ali pesmic ne poje pravilno ali pa jih poje bolj glasno, da bi se bolje slišal. Pri pogovoru je bolj pozoren kot slišeči otroci. Pogosto sprašuje po navodilih ali jih napačno izvaja, na vprašanja pa odgovarja z zamikom, ali sploh ne.

Televizijo in radio posluša bolj glasno, težave pa se pojavijo tudi s pozornostjo, saj otrok dejavnosti, ki potekajo v vrtcu, šoli ali doma, pogosto ne razume dovolj dobro, zato postaja nemiren in za okolico moteč ali se iz družbe umika.

 

Sporazumevanje mora biti za otroka z vseh vidikov čimbolj uspešno, tako v ožjem kot v širšem okolju, po principih in načinih, ki mu zagotavljajo maksimalen in celosten razvoj.

 

Če vas razvoj otrokovega govora skrbi ali niste prepričani, da vaš otrok sliši, se o tem čimprej pogovorite s pediatrom, surdopedagogom ali logopedom v vašem domačem kraju. Zgodnja obravnava je za nadaljnji razvoj govora pri vašem otroku izrednega pomena.

 


Če imate vprašanje za logopedinjo Moniko rataj bricelj, ji ga lahko zastavite TUKAJ.


Preberi še:

Razvoj govora pri otroku

 

 

Monika Rataj Bricelj

Profesorica defektologije

surdopedagoginja – logopedinja 

www.logopedi.si

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
13
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
8
Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
7
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
7



Reakcija po cepljenju otroka
Včasih se lahko po cepljenju otroka pojavijo neželeni učinki. Ti so običajno blagi in hitro minejo. Prav tako lahko prid...
Ko vam dojenček pade s postelje ...
Hitro se nam lahko zgodi, da v trenutku nepazljivosti nepričakovano naše malo, neubogljeno bitje pade s postelje ali cel...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?