|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je vaš otrok ljubosumen?

Tina Južnič, 26.5.2010
Vsak starš se prej ali slej sooči z ljubosumjem svojega otroka, ki se najpogosteje kaže v odnosu do novorojenega bratca ali sestrice, pogosto tudi do partnerja ali tretje osebe. Takšno obnašanje je normalno, zato je vsakršna skrb odveč.

image
/11


Znaki ljubosumja

Odrasli svoje ljubosumje čutimo, ni pa nujno, da tudi pokažemo z dejanji, saj smo se v tem že dobro izurili. Otroci pa tega vedenja še nimajo razvitega. Zanje je značilno, da prav z dejanji pokažejo svoje občutke. Nič nenavadnega ni, če se vaš priden otrok kar naenkrat spremeni v pravo malo zverinico.

Morda se vam je že kdaj zgodilo, da se je vaš malček odkrito razjezil ali pa nenadoma spremenil razpoloženje, ko ste se za trenutek »preveč« posvetili nekomu drugemu. Ne le nenadna jeza, tudi agresivno obnašanje, žalost, brezvoljnost (ki posledično povzroča trpljenje), zavračanje hrane, pogosta slaba volja oziroma nerazložljiva trma, vse to so znaki ljubosumja.

 

Ljubosumje je popolnoma normalno

Mnogi starši, ki pričakujejo drugega otroka so prepričani, da njihov starejši zakladek ne bo ljubosumen na mlajšega bratca ali sestrico, če mu bodo vse nudili. Takšno mišljenje pa je zmotno. Ne glede na dejstvo, da ste se zelo potrudili in poučili prvorojenca o prihajajočem novem članu ter da ste mu dovolili izbrati pižamico, v kateri bo dojenček spančkal, ko ga boste pripeljali iz porodnišnice, se le pripravite na kakšnega od zgoraj omenjenih znakov ljubosumja.

 

Otroci, katerih starši bi zanje naredili vse, gojijo visoka pričakovanja do svojih staršev. Mamice in očka ne želijo deliti z nikomer in zato težko razumejo, da kar naenkrat niso več v središču pozornosti. Tega jim nikar ne zamerite. Raje jim prisluhnite in jih z veliko mero taktičnosti čim hitreje vključite v nov način družinskega življenja. S sodelovanjem pri negi dojenčka, se bo starejši otrok počutil koristnega in pomembnega. Takšne in podobne zaposlitve mu bodo vlile samozavest, posledično pa bo manj ljubosumen. Čas, ko bo novorojenček spal, pa le namenite njemu, ki najverjetneje kar hrepeni po igri z vami. Lažje bo prebrodil obdobje »privajanja«, če bo imel vašo podporo in razumevanje.

 

Izogibajte se praznim obljubam

Ljubosumje starejšega otroka nikakor ne pomeni, da ga niste dobro pripravili na prihod mlajšega bratca ali sestrice. Pravzaprav je nemogoče popolnoma pripraviti otroka na prihod novega družinskega člana. Pomembno je, da ste do njega odkriti in realni. Veliko se z njim pogovarjajte in bodite pozorni na to, da mu ne boste obljubljali, da se ne bo nič spremenilo. Seveda se bo in to bo še kako hitro opazil. Raje usmerite vašo energijo v zavedanje edinstvenosti vsakega otroka, zato jih med seboj ne primerjajte. S takim vedenjem bo tudi otroško ljubosumje manjše.

Odveč je obremenjevanje z mislijo, da ima en otrok več pozornosti kot drug. Pomembno je, da prisluhnete obema in jima skušate nuditi to kar potrebujeta.

 

Razlika v letih

Najverjetneje bosta otroka bolj povezana, če bo razlika v letih manjša. Večja je tudi verjetnost, da se bosta skupaj igrala in postala dobra prijatelja. Prav tako bo med njima manj ljubosumja, saj otrok še ne bo dojemal prihoda novega člana kot grožnjo po pomanjkanju pozornosti. Pri otrocih, kjer je razlika v letih manjša, je skrb zanje pogosto podobna. Posledično se ljubosumje kaže v manjši meri.

V primeru večje razlike v letih pa se pogosto zgodi, da je starejši otrok ljubosumen na mlajšega, ker se starši z njim pogovarjajo na drugačen način. Značilno je, da dojenčke ogovarjamo z višjim tonom, medtem ko je način pogovora z malo starejšim otrokom drugačen. Tak način komunikacije je sicer normalen, pri prvorojencih pa izzove občutek ogroženosti in posledično ljubosumno vedenje.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
28
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
4
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
4



Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?