|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Jemanje vitamina D med nosečnostjo lahko zmanjša tveganje za ekcem pri otroku

Uredništvo Ringaraja.net, 3.5.2023
Raziskava je pokazala, da je bilo pri dojenčkih, rojenih materam, ki so dnevno jemale vitamin D od drugega trimesečja do poroda, manjše tveganje za ekcem pri 12 mesecih.

image
Prednosti jemanja vitamina D med nosečnostjo (Freepik.com)
/11


Če jemljete prenatalne vitamine, dvakrat preverite, ali vsebujejo tudi vitamin D, saj bi lahko jemanje vitamina D med nosečnostjo zmanjšalo tveganje za ekcem vašega otroka v prvem letu, kažejo rezultati nedavne študije.


Poročilo je bilo objavljeno v British Journal of Dermatology in sicer so v raziskavi preverili podatke več kot 700 nosečnic. Od tega jih je 352 od 14. tedna do poroda jemalo 1000 enot (ie) vitamina D, 351 pa placebo.

Raziskovalci so ugotovili, da so imeli otroci, rojeni materam, ki so jemale vitamin D vsak dan od 14. tedna do poroda, manjše tveganje za atopijski ekcem. Rezultat je bil viden predvsem pri dojenčkih, ki so bili kasneje dojeni več kot en mesec (vendar ne pri tistih, ki so bili dojeni manj kot mesec dni).


Atopični ekcem (ali atopični dermatitis) je kroničen. Simptomi ekcema lahko vključujejo rdečico in izpuščaj, srbenje, suho in luskasto kožo ali odprte in skorjaste rane. Približno 50 % otrok z zmernimi do hudimi primeri kasneje razvije alergijsko astmo. Ekcem je povezan z alergijami na hrano.

 

PREBERITE TUDI: 


Ocenjevanje učinkov vitamina D

Študija je bila najprej izvedena kot naključno testiranje, ki je pokazalo, da lahko matere zmanjšajo tveganje za atopijski ekcem pri dojenčkih z jemanjem vitamina D med nosečnostjo.

"Naš cilj je bil ugotoviti, ali bi jemanje 1.000 i.e. vitamina D (holekalciferola) kot dodatka med nosečnostjo zmanjšalo tveganje za atopijski dermaitits pri dojenčkih. Želeli smo tudi ugotoviti, ali ima dojenje kakšen vpliv na to," je v izjavi zapisala Sarah El-Heis, prva avtorica poročila.

"Naši rezultati so pokazali, da so imeli dojenčki mater, ki so prejemale dodatke, manjše možnosti za atopijski ekcem pri 12. mesecih, kar podpira priporočila, naj bodo dodatki vitamina D rutinski med nosečnostjo," ugotavlja.

 

El-Heis pravi, da pri 24. in 48. mesecih niso našli učinka. To nakazuje, da bi lahko "drugi poporodni vplivi postali pomembnejši ali da bi morali tudi sami dojenčki v poporodnem obdobju dobiti dodatek za trajen učinek," je dejala v izjavi.


"Zanimivo je, da je bil preventivni učinek viden zlasti pri dojenčkih, ki so bili pozneje dojeni več kot mesec dni," je za Motherly po elektronski pošti povedal Keith Godfrey, drugi raziskovalec v skupini. »To nakazuje, da lahko nosečniški dodatek deluje tako, da poveča količino vitamina D v materinem mleku. Raziskava ponuja še več dokazov o koristi ukrepov za podporo materam pri dojenju njihovih otrok.«

Ne pozabite, da materino mleko ni edini način, da vaš dojenček dobi vitamin D, ki ga je naravno malo v materinem mleku.


"Zdaj obstaja globalno soglasje, ki temelji na dokazih, da imajo dodatki, ki vsebujejo številne vitamine in minerale, večje koristi med nosečnostjo kot običajni dodatki železa in folne kisline, ki jih priporočajo številni zdravniki," dodaja Godfrey.

Dodatek posameznih vitaminov je pogosto potreben v posebnih okoliščinah, vendar ima velik delež žensk v Evropi in Severni Ameriki morda nezadostne ravni vitamina D, zlasti pozimi in zgodaj spomladi, pravi. Torej, še posebej, če ste noseči, je pomembno zagotoviti, da dobivate dovolj vitamina D.


PREBERITE TUDI: 


Koliko vitamina D potrebujete v nosečnosti?

Če začnete jemati vitamin D dovolj zgodaj v nosečnosti, najbolje pred spočetjem, potem je standardno priporočilo 400 i.e., vendar so za to potrebne dodatne raziskave. 

Če vaš zdravnik pravi, da nimate dovolj vitamina D, se večina strokovnjakov strinja, da je 1.000 do 2.000 i.e. na dan varnih za jemanje v nosčenosti, je leta 2011 poročala Ameriška akademija za porodništvo in ginekologijo. Pravijo, da vse ženske, noseče ali ne, potrebujejo 600 i.e. vitamina D na dan.


Običajni prenatalni vitamini po navadi vsebujejo 400 i.e. vitamina D, v nosečnosti se priporoča 600 i.e., pravi dr. Lauren Demosthenes, višja medicinska direktorica pri izvajalcu virtualne oskrbe Babyscripts.


VIR: Motherly

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...
7
7 presenetljivih dejstev o nosečniškem tre...
Pogled na rast nosečniškega trebuha je nekaj posebnega in občutek res prekrasen, ko veš, da tam raste ljubezen tvojega ž...
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
5



Zatekanje nog v nosečnosti
Pogosta nosečniška težava, še posebej v drugi polovici nosečnosti so otekli gležnji in noge. Ali lahko otekanje prepreči...
Sončenje v nosečnosti - da ali ne?
Ne glede na to, ali ste noseči ali ne, pretiravanje s sončenjem škoduje vaši koži. V nosečnosti pa obstajajo še dodatna ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?