|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Osnovni podatki o pogostosti, vzrokih in zdravljenju neplodnosti.

image
/11


Kaj je neplodnost?

Neplodnost je nezmožnost zanositve po rednih nezaščitenih spolnih odnosih. Diagnoza vzbuja skrbi mnogim parom, ki si prizadevajo imeti otroke. V resnici pa obstaja velika verjetnost, da diagnoza „neplodnost“ pomeni le zmanjšano plodnost, in da kljub težavam še vedno obstaja možnost zanositve. V naslednjih odstavkih so navedeni osnovni podatki o tem, zakaj pri nekaterih parih zanositev lahko traja nekoliko dlje.


Osnovni statistični podatki o plodnosti in neplodnosti

Pri parih, ki s plodnostjo nimajo težav, obstaja 30% verjetnost zanositve vsak mesec. Tudi pari s povprečno plodnostjo torej potrebujejo nekaj časa (in sreče), da zaplodijo novo življenje.

Če po več kot enem letu nezaščitenih spolnih odnosov ni uspešne oploditve, se par diagnosticira kot neploden. Po tej definiciji je neplodnih okoli 10% -15% parov. V naslednjem letu statistično uspe še polovici preostalih parov (tudi brez zdravniškega posredovanja).

Za večino parov, ki so bili diagnosticirani kot neplodni, obstaja statistični faktor, ki v danem menstrualnem ciklu predvideva manjšo verjetnost zanositve, kar seveda ne pomeni, da možnosti za zanositev ni. Morda obstaja 10% ali celo 5% verjetnost zanositve vsak mesec, toda če pari vztrajajo dovolj dolgo, je zanositev, kljub manjši verjetnosti, vseeno možna.

Statistično gledano lahko nekaterim parom, ki imajo samo 5% možnost zanositve, vseeno uspe v prvo in se svojih težav s plodnostjo ne zavedajo, vse dokler ne želijo imeti drugega otroka. Dobro je torej vedeti, da lahko do zanositve preteče precej časa, in da je ta velikokrat odvisna tudi od sreče.


Kdaj je potrebno obiskati zdravnika?

Ker vsaj še polovica parov, ki jim ne uspe zanositev v prvem letu, uspe naslednje leto, je med dvajsetim in tridesetim letom starosti smiselno “vztrajati” vsaj 1 do 3 leta, preden poiščemo zdravniško pomoč.

Po tridesetem letu se je zaradi upadajoče plodnosti potrebno obrniti na zdravniško pomoč nekoliko prej. Ženskam se po 35. letu svetuje, da strokovno pomoč poiščejo po šestih mesecih neuspelih poskusov zanositve, ženskam po 40. letu pa po treh mesecih. Za ženske v omenjenih starostnih skupinah namreč obstaja večja verjetnost konkretnih razlogov zmanjšanja plodnosti, kakor tudi časovni pritiski - še posebej, če si želijo imeti več kot enega otroka.


Kaj povzroča neplodnost?

Načeloma neplodnost v 35% primerov povzroča moški dejavnik, v 35% ženski dejavnik, v 20% kombinacija obeh, 10% primerov neplodnosti pa tudi po opravljenih testih ni možno pojasniti.

Težave s plodnostjo so relativne, kar pomeni, da lahko npr. moška ali ženska težava zmanjšata verjetnost zanositve na cikel, toda čez daljše časovno obdobje obstaja velika verjetnost, da bo paru uspelo. Po drugi strani pa seštevanje dejavnikov znatno zmanjša verjetnost zanositve na cikel, kar lahko privede do tega, da zanositve v prvih 12 mesecih ne bo.


Osnove zdravljenja neplodnosti

Namen zdravljenja neplodnosti je pomagati parom izboljšati verjetnost zanositve v danem ciklu. Največ, kar je možno od zdravljenja pričakovati, je povrnjena povprečna verjetnost zanositve v danem mesecu (od 30% do 40%). Čeprav to ni 100% zagotovilo, so raziskave potrdile, da ob zdravniški pomoči vseeno obstaja veliko večja verjetnost zanositve kot brez pomoči.

Na primer, če bi ženska brez zdravstvene pomoči izločila jajčece samo dvakrat letno, pa ima lahko s pomočjo zdravil pogostejše in bolj predvidljive ovulacije, kar pomeni večjo verjetnost zanositve vsak mesec.


Povečanje plodnosti

Pregled pri zdravniku vključuje teste tako za moške kot tudi za ženske težave. Pri moških se preveri oblika, gibljivost in število semenčic ter njihovo sposobnost preživetja v maternici. Pri ženski se preveri, ali ima redno ovulacijo in ali ima ustrezno raven hormonov. Preveri se tudi ali jajcevodi dovoljujejo srečanje semenčic in jajčne celice ter ali obstaja katerakoli druga zdravstvena težava, ki bi preprečevala zanositev (npr. endometrioza).

Čeprav se lahko s preiskavami osredotočimo samo na enega partnerja, je priporočljivo, da se prvega pregleda udeležita oba. V primeru, da se preiskave udeleži samo eden, se zna zgoditi, da težave ne bo možno odkriti.

Pogosto preiskave vključujejo zdravljenje, s katerim se poveča verjetnost zanositve, zato obisk zdravnika ni priporočljiv, če si še ne želite zanositi. Poleg tega lahko testi pokažejo zaskrbljujoče rezultate, čeprav lahko paru uspe zanositev že takoj po testiranju.

Pomembno je vedeti, da ocena plodnosti pogosto ni natančna, in da lahko rezultati preiskav vzbujajo nepotrebne skrbi. Vseeno pa nudijo informacije, ki so ključnega pomena pri usmerjanju parov k uspešni terapiji. Brez dvoma metode zdravljenja, kot npr. sprožitev ovulacije ali in vitro oploditev, nudijo mnogim parom z različnimi težavami pomoč ob zmanjšani plodnosti. Prvi korak je, da se odločite za preiskavo.

 

Vir: http://www.drspock.com

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
14
Kako spočeti deklico?
Številni strokovnjaki, ki svetujejo, kako spočeti deklico, se strinjajo, da si lahko par poveča možnosti tudi tako, da ž...
3
Beremo: Refleksologija za začetnike
Težave z maternico ter menstrualne in menopavzne težave lahko omilite tudi z refleksno samomasažo.
2
Hormonski motilci
Vzroki in posledice motilcev hormonskega ravnovesja – kje se nahajajo in kako se zavarovati pred njimi
2



7 neobičajnih metod za hitrejšo zanositev
Sta preverila, ali je vajina postelja postavljena na energetsko "dobrem" prostoru? In, ali sta ob padajoči luni že vrg...
Luteinizirajoči hormon (LH) in pomen vredn...
Luteinizirajoči hormon proizvaja hipofiza in je izjemno pomemben za pravilno delovanje reproduktivnega sistema. Pri žens...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?