|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Tridimenzionalna preiskava lajša odkrivanje vzroka za neplodnost ali razširjenost raka rodil.

image
/11


Ultrazvočna naprava pri medicinskih preiskavah deluje podobno kot sonarji ladij ali pa tako, kot se med seboj sporazumevajo netopirji – po načelu odbijanja valovanja. Ko val pride do trše stvari, denimo kosti, se za radio odboja okrepi in se na ekranu prikaže kot nekaj svetlega in ostrorobega. Nasprotno pa strukture, napolnjene z vodo, kot sta mehur in želodec, vidimo na zaslonu temne. S tridimenzionalnim ultrazvočnim aparatom, ki jih je pri nas se zelo malo, usposobljeni strokovnjaki veliko lažje in hitreje kot z dvodimenzionalnim opazijo ali je bodisi s preiskovančevimi notranjimi organi bodisi s plodom pri nosečnici kar koli narobe.


Ultrazvočne preiskave v območju jakosti, ki se porabljajo za pregledovanje v ginekologiji in porodništvu ne škodujejo niti plodu niti ženski, zagotavlja dr. Darija Strah, specialistka ginekologije in porodništva. V preteklosti je bilo zaslediti članke, da naj bi tovrstni pregledi vplivali na to, da se otrok rodil levičar, vendar so znanstveniki take domneve ovrgli. Zdravniki, ki preiskujemo z ultrazvokom, se najbolj zavedamo načela imenovanega Alare, po katerem plod in žensko izpostavljamo najkrajši možni čas, ki je potreben za diagnozo, pri čemer se izognemo nepotrebnemu dolgemu preiskovanju. Namen tovrstne diagnostike je predvsem nadzor nad razvojem nerojenega otroka, ne pa uklanjanje želji po opazovanju otročička, poudarja dr. Strahova.


Pri nosečnicah z majhnim tveganjem za razvoj o nepravilnosti pri plodu sta predvideni dve ultrazvočni preiskavi. Prva med 8. in 12. tednom namenjena nosečnosti in vitalnosti plodu, pri drugi v 21. tednu pa poskušajo oceniti razvoj posameznih plodovih organskih sistemov. Takrat je precej zanesljivo mogoče določiti tudi spol bodočega dojenčka, če to seveda dovoljuje njegova lega.


Natančnejše prepoznavanje bolezni

Tridimenzionalni aparat mi v primerjavi z dvodimenzionalnim omogoča natančnejše ocenjevanje ploda in poteka razvoja. Pri pregledu morfologije v 20. tednu denimo laže pregledamo okostje in notranje organe. Preprosteje na primer opazim, kako je razvito srce, ki je pogosto prizadeto pri plodu z Downovim sindromom. Kot na dlani si lahko ogledamo plodov profil in lička, tudi obrazne napake, kot so zajčja ustnica ali razpoke trdega ali mehkega neba, pravi dr. Darija Strah.

Spremljanje nosečnosti pa ni edino področje v ginekologiji, v katerem tridimenzionalne preiskave omogočajo boljšo diagnostiko. Pomagajo nam tudi pri odkrivanju vzrokov za neplodnost ženske, zlasti ko je ta povezana z nepravilnostjo maternice. Če je denimo maternica srčaste oblike ali je v njej majhna pregrada, utegne biti to vzrok za prenekatero nevšečnost, da ženska ne zanosi, za ponavljajoče se splave ali za prezgodnji porod z zastojem rasti ploda, opisuje zdravnica.

Pri rakavih obolenjih jajčnikov in maternice lahko zaradi podrobnejšega vpogleda, kako globoko so se razširila, natančneje določijo, kako bodo bolezen zdravili, kakšen je najprimernejši način operacije in kakšen najverjetnejši izid.

Čeprav je rak na materničnem vratu eden redkih, katerega razvoj je mogoče odkriti že zelo zgodaj s presejanjem odvzema brisa materničnega vratu, pa kljub državnemu programu ZORA zgodnje odkrivanja raka na materničnem vratu, pri katerem ženske med 20. in 65. letom aktivno vabijo na redne preglede za odvzem brisa, v Sloveniji še vedno za to boleznijo zboli okoli 200 žensk na leto. Od 15 do 30 odstotkov žensk, različno po različnih delih države, se vabilo tudi večkratnim, ne odzove. Zato naš znanje, dostopnost do ginekologa, specialista in dobra metoda presajanja velikokrat ne privedejo do želenih rezultatov, ugotavlja Darija Strah.


Raka na jajčnikih, za katerega ni zanesljivih metod zgodnjega odkrivanja, zdravniki pri nas na novo odkrijejo pri približno 180 ženskah na leto. Strokovnjaki svetujejo, naj ženske, katerih sorodnice so imele raka na dojkah ali jajčnikih, pogosteje kot običajno hodijo na ginekološke preglede, saj je pri njih večje tveganje, da bodo zbolele tudi same.


Nosečnice z večjim tveganjem morajo pogosteje na ultrazvočni pregled, pri katerem specialisti ocenjujejo stanje zaradi premajhne rasti ploda, pri sumu na zavrto rast merijo pretok krvi pri materi in plodu ali pa sledijo nepravilni legi posteljice. Če sumijo, da je možen prezgodnji porod, preverijo dolžino materničnega vratu.


MOŽGANSKA PRIZADETOST VEČINOMA NI POSLEDICA NAČINA PORODA

Dr. Strah se je s področja ultrazvočne ginekološke in porodniške diagnostike med specializacijo izpopolnjevala v londonski bolnišnici King's College Hospital School. Od leta 1999 se ukvarja s presejanjem za odkrivanje Downovega sindroma v ambulanti za ultrazvok v nosečnosti - vsak mesec poleg svojih pacientk pregleda še približno sto žensk iz vse Slovenije.

Zaradi dobrih rezultatov pri odkrivanju kromosomskih nepravilnosti ploda je lani o tem predavala na 6. svetovnem kongresu za fetalno medicino v Barceloni. Prav zato, ker dela z aparatom, ki velja za enega boljših na svetovnem trgu, temu primerna pa je tudi njegova cena, sodeluje pri mednarodni multicentrični študiji o vedenju ploda v maternici. Pri tej raziskavi bi radi ugotovili, kako se plod premika, kdaj začne izražati bolj zapletene gibe, obrazne geste, denimo prvi nasmeh. Poskušamo določiti plodov ritem spanja in budnosti ter morda ugotoviti, kdaj v nosečnosti pride do doslej še neznanega dogodka, ko nastopi cerebralna paraliza . V nasprotju z nekoč precej razširjenim, a strokovno nepravilnim mnenjem zdaj že kar nekaj časa vemo, da možganska prizadetost večinoma ni posledica načina poroda, je pojasnila dr. Strahova.

 

Preberi še:

Če ne uspe takoj ...

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To je najboljša starostna razlika med otroki
Strokovnjaki so ugotavljali, kako manjša, srednja in večja starostna razlika med otroki vpliva na mamo, otroke oziroma v...
28
Vzrok za endometriozo je pogosto preveč OH
Endometrioza, ki jo spremljajo močne bolečine, prizadene kar 10 do 15 odstotkov vseh žensk v rodnem obdobju. In številke...
5
Tudi tako lahko zanosite, čeprav tega nist...
Nosečnost vas lahko doleti tudi na načine, na katere niti pomislili niste, recimo z analnim spolnim odnosom, odnosom v v...
4
RESNIČNA ZGODBA: Lepo je biti mlada mamica!
Mlada in simpatična mamica Anja si je družino ustvarila že, ko je bila dijakinja. Pravi, da v vlogi mamice uživa in da n...
4



Želita zanositi? NE počnita tega!
Preverili smo, katere so najpogostejše napake, ki jih počnejo pari, ki želijo zanositi.
Akupunktura izjemno poveča uspešnost posto...
Za vse pare, ki poskušate zanositi s pomočjo metode IVF, je zagotovo to dobra novica: s pomočjo akupunkture lahko uspešn...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?