|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj v praksi pomenijo spremembe za osnovnošolce?

P.Z., 2.4.2024
Jeseni začnejo veljati nekatere spremembe v osnovnih šolah. Na 144 se vpeljuje prenovljen koncept razširjenega programa, na vseh pa bo obvezen tuj jezik v prvem razredu in NPZ v tretjem.

image
Kaj spremembe pomenijo v praksi? (Foto: Freepik.com)
/11


S prvim marcem je začela veljati novela Zakona o osnovnih šolah, ki napoveduje spremembe za letošnjo jesen. Še največja neznanka je, sploh za nas starše, nov razširjen program, ki nadomesti podaljšano bivanje, interesne dejavnosti ter dopolnilni in dodatni pouk.

Zato smo preverili, kaj bodo te spremembe pomenile v praksi.

 

Prenovljen koncept razširjenega programa

Do sedaj so razširjen program sestavljali: podaljšano bivanje, jutranje varstvo, dopolnilni in dodatni pouk, individualna in skupinska učna pomoč ter neobvezni izbirni predmeti. Zdaj se bodo preoblikovali v različne vsebine iz 3 področij:

 

- gibanje in zdravje za dobro telesno in duševno počutje,

– kulturna in državljanska vzgoja ter

– učenje učenja.

 

Program se bo izvajal pred ali po zaključku obveznega programa, razdeljen pa bo na šolske ure – ena dejavnost bo trajala 45 minut. Dejavnosti bodo izvajali učitelji, ki so na šoli zaposleni in imajo znanje za poučevanje teh vsebin. Učenci se bodo na vsebine prijavljali prostovoljno in neobvezni izbirni predmeti se po novem ne bodo ocenjevali. Skupine bodo homogene (npr. Joga za 5. razred) ali pa heterogene (npr. Učenje učenja za 4., 5. in 6. razred), v eno skupino pa je lahko vključenih največ 28 otrok.

V praksi to pomeni, da bodo učitelji in šola staršem in učencem predstavili, katere vsebine lahko ponudijo, učenci se bodo na njih prijavili (oz. ne, če ne želijo, ker so neobvezne, vendar podaljšano bivanje ne obstaja več, kar pomeni, da če ne bodo prijavljeni na vsebine, ne morejo ostati v šoli). Dejavnosti bodo trajale 45 minut, kar pomeni, da po novem starši otrok ne bodo mogli vzeti iz šole kadarkoli, ampak, ko se bo dejavnost, na katero so prijavljeni, zaključila. Če otrok npr. konča z obveznim programom (t.j. poukom) ob 12tih, ga bodo starši lahko prišli iskat 12:45, oz. če bo prijavljen v več dejavnosti, potem ob 13:30, 14:15; ne pa vmes. 

Nekaj prahu je dvignila tudi ukinitev dopolnilnega pouka, vendar so iz ministrstva sporočili, da to ne drži in da so mediji napačno razlagali novelo. Pomoči pri učenju naj bi bilo po novem še več.

 

Ostale spremembe

Do sedaj sta bila nacionalna preverjanja znanja (NPZ) obvezna le v 6. in 9. razredu, novela pa uvaja NPZ tudi v 3. razred, kjer pa se bo preverjalo samo znanje iz slovenščine in matematike. Prej neobvezen prvi tuj jezik za prvošolce postaja obvezen.

 

Spremembe pri izobraževanju na domu

Največja sprememba je pri opravljanju izpitov – do sedaj učenci, ki so se izobraževali na domu, v prvi triadi niso imeli preverjanj znanja, kasneje v 2. in 3. triadi pa so jih imeli samo iz glavnih predmetov. Zdaj se uvaja ocenjevanje znanja iz vseh predmetov posameznega razreda.

Če bodo pri zaključnem ocenjevanju neuspešni, se pravice do izobraževanja na domu omejijo in se morajo naslednje šolsko leto vrniti v šolo (razen za učence 9. razreda).

In pa, starši bodo morali napovedati izobraževanje na domu za prihodnje šolsko leto do 16. avgusta in ne do 31. avgusta, uvede pa se možnost prekinitve izobraževanja na domu med šolskim letom.

 

Viri:

Uradni list RS

gov.si

Kurikulum za razširjen program

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Včasih je neverbalna komunikacija boljša
Besede nikoli ne bodo imele tako močnega sporočila, kot jih ima neverbalni del, ki se na določeno besedo obesi. Ali drug...
21
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
7
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
6
BLOG: Kaj je zdravje?
Nacionalna agencija za javno zdravje poroča, da število izdanih receptov skozi leta ves čas narašča. Živimo torej dlje, ...
6



Nenavadne žverce: hobotnica Dumbo
photo
Otroci, kako dobro poznate hobotnico? V Ringarajinem živalskem kotičku lahko preverite svoje znanje.
9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?