|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako naj se starši lotimo učenja plavanja otroka?

P.L., 10.7.2023
Kdaj je pravi čas, da se otrok nauči plavati? Kaj storiti, če se boji vode? Kako ga pravilno učiti?

image
Izberite čim bolj preproste plavalne pripomočke – plavalnega črva, desko, mogoče jopič. Pa še to le v vodi, ko otrok ne more samostojno stopiti na tla. (Freepik.com)
/11


S trenerko plavanja Tino Jeromen iz športnega društva Riba smo se pogovarjali o tem, kako otroka naučiti plavati.

 

Kdaj lahko starši pričnemo z učenjem plavanja?

Učenje plavanja ali strokovno rečeno prilagajanje na vodo, se začne že s prvim kopanjem dojenčka v banjici. Ko pa otrok raste in vedno bolje upravlja s svetom okoli sebe, se v kadi lahko igramo preproste igrice in tako spoznavamo vodo. Nekaj pomembnih izkušenj otroci pridobijo že, ko se umivajo pod tušem ali skupaj s starši v veliki kadi.

Primerne prve igrice so: škropljenje, pretakanje vode s pomočjo kozarca, polivanje samega sebe, umivanje obraza in polivanje z vodo po glavi.

Kasneje lahko poskusi s pihanjem mehurčkov v vodo, potapljanjem in podobno. V poletnih dneh si privoščimo kopanje zunaj v npr. napihljivem bazenčku (ali pa srednje velikem škafu). Takrat se otroci lahko razživijo, špricajo in polivajo sebe in okolico.

 

Prilagajanje na vodo še ni učenje v nam znanem pomenu besede – ne gre za učenje plavalnih gibov. Prvi korak (in najpomembnejši) je to, da se otrok spozna z vodo in jo vzljubi. Ko bo sproščen pri igri in tekanju v vodi, ko bo potopil glavo in se na vodo ulegel, bo samo učenje plavalnih gibov steklo hitro in brez napora.


Kadar najmlajše (1 – 3 leta) peljemo na bazen ali kopališče jim omogočimo, da se igrajo v nizki vodi, čofotalnikih. Ne skrbimo preveč, če se bodo spotaknili in padli. Nujno je le, da smo starši dovolj blizu, da jih dvignemo pokonci in preprečimo nesreče. S tem pokažemo otroku, da je potapljanje glave nekaj popolnoma običajnega, če ne celo zabavnega.

 

PREBERITE TUDI: Mala šola plavanja

 

Kako naj se starši lotimo privajanja otroka na vodo?

Zelo pomembno je, da otroku vodo predstavimo kot domač element. Seveda moramo paziti na varnost in otroka nikoli ne pustimo samega (ne v banji, ne v bazenu, ne na obali ) ter vedno prilagodimo igre otrokovemu počutju. Nikoli ga ne silimo v nekaj, česar noče. Ne potapljajmo ga na silo, niti ne pretiravajmo s polivanjem po obrazu. Dovolimo, da otrok eksperimentira z vodo, valovi, lastno plovnostjo. Naj se zmoči sam in ga s pohvalo in ponosom nagradimo za pogum. V banji lahko sedi, leži, vodo lahko brca ali meče iz banje z rokami … Tako bo brez napora, samo skozi igro nabral veliko pomembnih in pozitivnih prvih izkušenj v vodi.

 

Nekateri starši so do otrok preveč zaščitniški in gredo pri varovanju otroka v vodi tudi v skrajnosti. Npr. otroka kopajo s potapljaško masko in pazijo, da otroku ne pride kakšna kapljica vode v oči. Toda s tem naredijo več škode kot koristi pri otrokovem plavalnem opismenjevanju. Otrok začuti, da je voda neprijazno okolje, nauči se strahu pred njo.

 

Nekaj vaj za privajanje na vodo:

  • Spomnite otroka, kako si zjutraj umiva obraz in naj to poskuša ponoviti tudi tukaj v vodi.
  • Otrok naj zajame vodo z obema rokama in v tej vodi poskuša z usti pihati mehurčke.
  • Poskuša naj pihati v žogico za tenis, ki plava na površini vode.
  • Skupaj z otrokom poskušajta zajeti zrak in zaprtih oči postopoma potopiti glavo, dokler le ta ne bo v celoti pod vodno površino.
  • Pri sebi imejte lonček, napolnite ga z vodo in si jo zlijte na glavo. Pri tem neznansko uživajte. Otrok bo želel ponoviti. Spodbudite ga, naj si tudi sam zlije vodo na glavo.
  • Igra iskanje kamenčkov ali drugih predmetov - otroka spodbudite, naj v vodi odpre oči in poišče kamenček.
  • Špricanje mamice je zelo zabavno, pri tem se otrok niti ne zaveda, kako na ta način ves čas moči tudi sebe.

 

Kaj pa storimo, če otrok ne mara vode?

Otrok naj vodo vzljubi. V njej se bo počutil udobno, če mu jo odrasli prikažemo kot varen in zabaven element. Naj ima v kadi družbo, vašo ali pa gumijaste račke, ko mu umivate glavo naj si naredi »pank frizuro«, naj piha v vodo, da vidi kaj se dogaja z izdihom, naj poskusi, kdaj iz pipe priteče voda, kakšna je razlika med hladno in toplo vodo …


Tudi z majhnim otrokom (že od šestega meseca dalje) si kdaj pa kdaj lahko vzamemo čas in se odpravimo na plavalni bazen. Če si ne zaupate, je na trgu veliko pripomočkov, ki bodo tak izlet z nekajmesečnikom olajšali ter naredili prve korake v vodi varne, preproste ih zabavne, tako zanj kot za starše. Predvsem pa je pomembno, da otrok pridobiva izkušnje v tem posebnem elementu ter da vidi, da tudi odrasli v vodi uživamo.


Kateri pripomočki za otroka, ki ne plava so ustrezni - rokavčki ali obroč, morda jopič? 

Od plavalnih pripomočkov priporočamo čim bolj preproste – plavalnega črva, desko, mogoče jopič. Pa še to le v vodi, ko otrok ne more samostojno stopiti na tla. Neplavalec naj se čim več igra v njemu primerno globoki vodi (približno do pasu). Kadar take vode ni na voljo je pomembno, da uporabimo katerega od pripomočkov.

 

PREBERITE TUDI: Katere so prednosti plavalnih tečajev za otroke?

 

Kakšne nevarnosti pretijo v vodi na otroka, na kaj ga morajo starši opozoriti?

Voda je sama po sebi zelo zdravo in varno okolje. Predvsem je potrebno paziti na tiste bolj pogumne otroke, ki bi skakali in se potapljali, ne zavedajo pa se še svojih plavalnih omejitev. Takim otrokom čim prej omogočimo, da se nauči plavati ali vsaj lebdeti na vodi, vedno skupaj preverimo, če je voda dovolj globoka za varno skakanje, predvsem pa bodimo v bližini in skupaj z njimi uživajmo v igri.

 

Če vas zanima več, kliknite TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
45
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
8
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...
6
Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...
5



Lepe misli o mami
Nič ni narobe, če si lepo misel sposodimo od drugih, lahko pa nam je navdih za lastne besede, zato smo zbrali nekaj čudo...
Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?