|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako otroka naučimo smučati?

Uredništvo Ringaraja.net, 13.2.2024
Sneg je za otroke velika zabava in smučanje prav tako, vendar le, če so starši pri učenju smučanja potrpežljivi in če znajo učenje spremeniti v igro. Preberite si predloge, kako otrok učiti prvih smučarskih zavojev!

image
Otroci hitreje usvojijo smučarsko znanje na smučarskem tečaju. (Foto: Freepik.com)
/11


Ko se starši sami spoprimemo z učenje smučanja svojega otroka, naletimo na dve težavi. Bodisi sami nismo dovolj potrpežljivi ali pa nas otrok ne posluša tako pazljivo, kot bi poslušal, da če bi ga smučanja učil smučarski učitelj. Zato je velikokrat tako za starša kot za otroka najboljše, da se prvih smučarskih korakov uči z učiteljem. Splošno znano je, da otroci veliko hitreje usvojijo smučarsko znanje na smučarskem tečaju, kot pa na učnih urah s starši.


Učenje smučanja naj bo postopno

Za otroka mora biti tudi učenje smučanja v prvi vrsti igra. Otrok naj uživa na snegu, se veliko igra in se zabava. To je najpomembnejše. Prav ta prvi stik s snegom in smučmi je namreč ključen pri tem, ali bo otrok sneg in smučanje vzljubil ali pa bo to zanj postalo muka. Zato je zabavna in zanimiva vadba na smučeh v prvih učnih urah zelo pomembna. Učenje bo najbolj učinkovito, če se bo otrok skozi igro, neopazno učil prvih zavojev.


Otroci se lažje naučijo smučanja

Smučanje je šport, za katerega velja, da se ga je najboljše učiti od mladih nog. Otroci imajo več poguma in se na smučeh hitreje počutijo sproščeni, kot če se smučanja lotimo v starejših letih, ko nas že malce omejuje strah.

Smučarsko vadbo je najbolje začeti z različnimi igrami in gibanjem na snegu. Otrok v tem času, ko se samo igra, preizkusi tudi smučarske čevlje, ki so okornejši in trši od običajnih ter se nanje privaja, da mu niso preveč moteči.


Katere vaje so najboljše za začetek?

Najboljše je, da začnete s hojo in drsenjem na smučeh. Otroka vlečemo na smučeh, da dobi sploh občutek, kako je stati na smučeh. Nadaljujemo s snemanjemin natikanjem smuči. 

Igrajte se različne domišljijske igre, z oponašanjem živali, likov. Otrok naj se poskuša v lovljenju po eni in obeh smučeh. Otroka naučimo padati in ponovno vstati na smučeh. Te vaje bodo otroku omogočile, da bo dobil občutek za stanje na smučeh, za stabilnost in ravnotežje na obeh smučkah.

Palice lahko uvedete v igro kasneje, naj otrok najprej vzljubi smuči. Potem lahko iste vaje ponovite še s palicami. 


Vaje za nadaljevanje

Počasi in po občutku lahko dodajamo vaje, ki otroku izboljšujejo ravnotežje: izmenično dvigovanje smuči, čim daljše vztrajanje na eni in drugi nogi, poskakovanje na smučeh, prehajanje iz visoke v nizko prežo.

Nadaljujete z učenjem "štamfanja", ki na začetku za otroka ne bo tako preprosto, zato bodite potrpežljivi. Ko otrok usvoji "štamfanje", lahko poskusite s pravilno držo v smuk preži naravnost. Strmina naj bo blaga in jo potem počasi stopnjujte, da se otrok privadi hitrosti. Ker se otrok še ni naučil zaustavljati, izberite teren, ki se izteče v ravnino, da ga bo ta zaustavila.


Nato ga naučimo zaustavljanja in počasi lahko začnemo otroka učiti še prenašanja teže iz ene noge na drugo. Otroci so si različni, eni bodo hitreje dobili občutek za smuči, drugi bodo potrebovali malce več časa. Pomembno je, da starši, kot učitelji, ostaneme čim bolj potrpežljivi.


Nadaljujemo z nastavljanjem smuči na robnike in nato s pravilnim gibanjem kolen naprej in navznoter ter z izmeničnim obremenjevanjem in razbremenjevanjem ene oziroma druge smučke. S tem otroka postopoma pripeljemo do vodenja smuči v želeno smer. Ne pričakujte, da boste otroka vse to naučili že v eni sezoni, razen, če boste veliko dni na snegu. Prilagodite tempo učenja otroku samemu in bodite pozorni, kako se na učenje odziva.


Vožnja z vlečnico

Smučišča imajo za najmlajše začetnike posebne proge in njim prilagojene vlečnice, tako da najprej otroka postavite na posebne tekoče trake, da se navadi na vlečenje v klanec navzgor. Ko bosta z učenjem že tako daleč, da bo vaš malček že samostojno s smučmi spreminjal smer na blagi strmini ter se bo znal sam zaustaviti, ga lahko naučite še vožnje s "krogci". Sprva je priporočljivo, da mu pomagate tako, da ste mu v oporo zraven, potem pa ga lahko počasi na krogce posadite tudi samega, seveda, ko otrok izrazi željo po tem.


Če boste videli, da vam učenje ne gre, da otroku učenje ni po godu, čim prej odnehajte in ga raje prepustite strokovno usposobljenim vaditeljem, ki so izkušeni v učenju smučanja otrok. V skupini sebi enakih bo imel zagotovo večjo spodbudo, da se nauči smučarskih zavojev in po nekaj urah boste že lahko opazili očiten napredek.


Veliko zabave na snegu!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Seznam zabaviščnih parkov v Evropi:
Anglija, Avstrija, Danska, Francija, Italija ter Nemčija.
3
Sečoveljske soline
»Mami, zakaj je morje slano?« me vpraša naša petletnica. »Zato, ker čudežni mlinček na morskem dnu nenehno melje sol.«, ...
3
Rotovnikova jama
Si predstavljate imeti čudovito kraško jamo kar pod svojo hišo? Ne? Verjamem. Toda med potepanjem po Savinjskem koncu, ...
3
Planina nad Vrhniko
Za mestom Vrhnika se na obrobju Ljubljanskega barja dviga z gozdom poraslo hribovje Planina, vedno bolj priljubljena izl...
3



Izposoja smuči ob slovenskih smučiščih
Januarja letos so MIPORjevci obiskali šest slovenskih smučišč in si sedemkrat sposodili smuči, palice, smučarske čevlje ...
Mobilna aplikacija za načrtovanje izletov
photo
Prebivalcem in obiskovalcem Slovenske Istre in Srca Slovenije je na voljo mobilna aplikacija e-Turist. Ta uporabniku na ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?