|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako biti v oporo družini, ki se mora soočiti z rakom pri otroku?

Uredništvo Ringaraja.net, 28.2.2022
Vsake tri minute, nekje na svetu, ena družina prejme grozno novico – vaš otrok ima raka. Medtem ko se družina sooča z novo realnostjo, se okolica sprašuje, kaj storiti, kaj reči, kako biti v oporo, s čim pomagati?

image
Svojim otrokom razložite, kakšne spremembe lahko pričakuje pri prijatelju, ki je zbolel za rakom. (Junaki 3. nadstropja)
/11


Otrok ima raka - šok z vso družino

Si predstavljate, kako bi s počutili, če bi vam zdravnik povedal, da ima vaš otrok raka? Diagnoza rak pri otroku predstavlja velik šok za vso družino. Vsak član v družini se s tem sooča po svoje. Največkrat so prisotni šok, strah, jeza, žalost in zanikanje. »Najprej, ko izveš, sploh nočeš verjeti, da je res. Kar upaš, da se boš zbudil iz teh slabih sanj in nič od tega ne bo res. Rekla sem, zagotovo so se zmotili, ampak prej ko sprejmeš, da je otrok res tako hudo bolan, lažje in prej boš šel naprej s to zgodbo. Če si zatiskamo oči, ni nič lažje,« je za MMC delila svojo osebno izkušnjo Urška Kolenc, predsednica društva Junaki 3. nadstropja.


Starši otrok, obolelih za rakom, ki se združujejo v društvu Junaki 3. nadstropja ozaveščajo tudi, da se je treba odkrito pogovoriti o diagnozi tudi z bolnim otrokom. Ničesar ni dobro skrivati, čeprav otroku ne bo lahko: »Na neki način se je treba sprijazniti, zaupati stroki in si poiskati pomoč,« je svetovala Kolenčeva.

 

PREBERITE TUDI: Pismo mame - Sem mama zelo bolnega otroka


Starši nujno potrebujejo oporo bližnje in širše okolice

Diagnoza vpliva tudi na širšo okolico – učitelje/vzgojitelje, sošolce, družinske prijatelje, sosede in druge ljudi, ki so v stiku z otrokom in družino. Pomembno je, da imajo vsi primerne informacije. Le tako lahko nudijo nujno potrebno oporo v teh težkih časih.

 

6 pomembnih stvari, ki jih lahko naredite za družino otroka z rakom

1. Ne obrnite se stran, ampak vprašajte, kar vas zanima.

2. Ne čakajte, da vas družina prosi za pomoč.

3. Pojasnite svojim otrokom, kakšen spremembe se bodo zgodile pri bolnem otroku.

4. Pomagajte staršem zapolniti dan.

5. Angažirajte se pri zbiranju denarne pomoči.

6. Bodite tu zanje!

 

1. Ne obrnite se strani!

Vsaka neznana stvar v nas povzroča strah, človek se raje umakne, kot da bi se soočil z bolno osebo. Ljudje v bližnji okolici ne vedo, kako bi pristopili k prizadetim staršem oziroma družini, kaj bi rekli in kako bi pomagali. Kolenčeva pravi, da naj se nikar ne obrnemo stran: »Če bodo vprašanja pretežka ali pa takšna, na katera ne želimo odgovoriti, bomo to povedali na lep način. Ni neumnih vprašanj, treba je pristopiti in vprašati, ne pa za hrbtom nekaj govoriti.«

 

PREBERITE TUDI: Otroci z rakom in njihovi starši - Pravi junaki


Pozornosti in to, da jih sprejmemo takšne kot so, si želijo tudi bolni otroci: »Vprašajmo jih, kako se danes počutiš? Zakaj nimaš laskov? Na tem smo v nekaj letih, odkar smo ustanovljeni, naredili že toliko, da bodo zagotovo vsi odgovorili na vprašanja,« pravi Urška Kolenc.

 

2. Ne čakajte, da vas družina prosi za pomoč.

Ne čakajte, da bo družina pristopila in vas prosila za pomoč, saj se to zgodi zelo redko. Zaradi šoka še sami ne vedo, kaj bi jim pomagalo v teh težkih trenutkih, zato ne prosijo za pomoč. Obiščite jih in jim ponudite pomoč pri vsakodnevnih opravilih – prinesite hrano, pospravite stanovanje, pomagajte pri varstvu sorojencev ipd.

 

3. O bolezni se pogovorite s svojimi otroki.

Ne pozabite tudi na svoje otroke, prijatelje oziroma sovrstnike bolnega otroka. Svojim otrokom razložite, kakšne spremembe lahko pričakuje pri prijatelju – zaradi zdravljenja so otroci z rakom bolj utrujeni, izgubijo lase in ne hodijo v šolo. Pogovor bo otrokom pomagal razumeti bolezen, sprejemati spremembe, s tem pa jim hkrati sporočamo, da rak ni tema, ki jo je potrebno skrivati. Tako bodo otroci bolnega prijatelja bolje sprejeli.

 

4. Pomagajte staršem, da bodo vsaj za kakšen trenutek pozabili na bolezen.

Pomagajte staršem zapolniti dan, saj bodo imeli veliko odvečnega časa v bolnišnici in tudi doma. Priskrbite material za ustvarjanje, družabne igre, barvice, pobarvanke ipd. Hvaležni bodo, ko se bodo s čim zaposlili in ne preveč razmišljali o diagnozi. Pomagate lahko tudi s pripomočki za v bolnišnico – beležka, toaletna torba s higienskimi pripomočki, natikači itd.

 

5. Angažirajte se pri zbiranju denarne pomoči.

Družino otroški rak prizadene tudi finančno in zanje je vsak evro izjemno dobrodošel. Potrudite se, da jim boste pomagali tudi finančno, kolikor je le v vaši moči. Angažirate se pri zbiranju denarne pomoči. Mogoče boste morali biti zaradi trenutne situacije bolj ustvarjalni pri tem, zato poskusite z virtualnimi dogodki, saj se mnogi med epidemijo ne želijo udeležiti dogodkov v živo (npr. dobrodelni koncert). Z dogodki kot je, na primer, dobrodelni spletni kviz lahko omogočite ljudem, da pomagajo in se ob tem ne izpostavljajo nevarnosti zaradi epidemije.


PREBERITE TUDI: Ema, pogumna deklica z rakom (resnična zgodba)

 

6. Bodite prisotni!

Mnogi dnevi bodo za družine težki in v takih trenutkih potrebujejo prijatelja, ki zna prisluhniti, samo poslušati v tišini, brez nasvetov, kako se počutiti bolje. Ne bojte se postavljati vprašanj o bolezni, zdravljenju, preiskavah … Starši se soočajo z najhujšimi strahovi – pogosto potrebujejo prostor, kjer lahko to pokažejo, preden se vrnejo k skrbi za bolnega otroka. To potrebujejo tudi po koncu zdravljenja, saj vsaka kontrola, vsaka preiskava povzroča stisko in strah pred ponovitvijo bolezni.

 

VIR: Junaki 3. nadstropja

 

sms donacija

 

Kako lahko pomagate? Po svojih zmožnostih – vsako dejanje je dobrodošlo.

Pošlji SMS JUNAKI5 na 1919 in prispevajte 5 evrov za otroke z rakom.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
7
GZS v javnem pismu proti krčenju sredstev ...
Slovenski založniki in knjigotržci odločno in enotno nasprotujemo krčenju javnih sredstev za pisano slovensko besedo, so...
4
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
4
Kaj se dogaja v lutkovnem gledališču?
Lutkovno gledališče Ljubljana smo v drugem tednu septembra napolnili z dvema premierama, dvema obnovitvima starih uspešn...
4



Ta vikend bomo indijanska družina
Dodelite si indijanska imena, v knjigah in na spletu zberite čim več podatkov o ameriških staroselcih, postavite tipi in...
Praznovanje velike noči
Zagotovo že veste, kako boste letos pobarvali jajca. Kako pa boste otroka prepričali, da letos ne bo pojedel vseh čokola...




CEPLJENJE
manu77

Ste dali oziroma boste dali svojega dojenčka cepit?

da (75%)

ne (16%)

sem še v dvomih (9%)


Število vseh glasov: 166

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!