|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako spakirati otroku za večdnevni izlet

Uredništvo Ringaraja.net, 20.10.2023
Obstajajo manjše razlike glede na to, ali gredo pozimi ali poleti.

image
/11


Vsaka ločitev otroka od staršev je zelo stresna. Običajno bolj za starše kot za otroke, saj smo ponavadi preveč skrbni, zato se niti ne zavedamo, kako samostojni so naši otroci. Jaz sem najhujši paničar od vseh in ponavadi sem omamljena, ko gredo moji otroci na izlet. Strašno jih pogrešam in komaj čakam, da se vrnejo.

 

Vem, da ni dobro, zato se vzdržim, kolikor se da, da otroci ne opazijo, kako težko mi je. Ne želim jim kvariti časa z družbo. Da ne govorim o tem, koliko me skrbi: ali so dobro, ali so siti, ali so dobro oblečeni itd. Vzgojitelji in učitelji so različni, dejstvo je, da večina ekskurzij sloni na samostojnosti otrok, nekateri pa se niti ne potrudijo preveriti, ali so otroci naredili vse, kar bi morali: stuširali, umili zobe, preoblekli.

Čeprav me jezi, vem, da otroci uživajo, ko so ločeni od staršev in so v skupini. Zato vedno pomaga, ko jih dobro spakiram za na pot, me pomiri, ker vem, da sem naredila vse, kar je bilo v moji moči, da jim bo lažje. 

Izleti mojih otrok so bili večinoma planinski ali zdraviliški ob vznožju gore, zato je seznam prilagojen omenjenim razmeram. Obstajajo manjše razlike glede na to, ali gredo pozimi ali poleti.

 

1) Označevanje stvari

Najprej označite stvari. Mislim na vsak kos na seznamu, na vsak kos oblačila in obutve in celo na zobno ščetko. Kupite vodoodporen marker in na vse napišite otrokovo ime! Videli boste, kako koristno je. Zahvaljujoč temu so mi vrnili kup stvari, ki so jih otroci pomešali na ekskurziji. Poleg tega bo vašemu otroku v pomoč tudi, če ima nekdo iz sobe npr. isto zobno ščetko ali jopico. Čeprav vaš otrok morda ne zna brati, mu pokažite, kako ste označili stvari.

Na kovček in nahrbtnik pritrdite kartonček, na katerem piše: ime in priimek otroka, vrtec ali šola, kraj in telefonska številka. Če se kovček ali nahrbtnik na poti slučajno izgubi, bo najditelj (najpogosteje voznik) vedel, komu ga je treba vrniti.

 

2) Način pakiranja

Glede na to, koliko časa bo otrok na ekskurziji, pripravite toliko oblačil in enega rezervnega. Ne štejte dneva odhoda, ker tistih oblačil ne boste spakirali, ampak jih bo otrok oblekel za na pot. Za vsako kombinacijo pripravite enako torbo in vanjo spakirajte en komplet, ki vsebuje: spodnjice, nogavice, spodnjo majico, spodnji del trenirke, jopico z zadrgo in glede na letni čas majico s kratkimi ali dolgimi rokavi. Na vsako vrečko napišite ime otroka in kaj je v vrečki.

 

3) Umazano perilo

Pripravite veliko črno vrečo za smeti in jo prav tako označite z otrokovim imenom. Ni slabo, če teden dni pred odhodom vadiš, da otrok vsak večer sleče vse svoje stvari in jih pospravi v tisto torbo. Nato odpre torbo s kombinacijo oblačil, vzame čisto spodnje perilo, preostanek vrečke pa pusti ob postelji za zjutraj.

 

4) Kuverta

Kuverto izročite vzgojiteljici ali učiteljici ob vstopu v avtobus ali jo spakirajte na vrh kovčka (odvisno, kako se dogovorite). V ovojnico zapakirajte naslednje predmete:

- Drugo polovico tabletke proti slabosti, za vračilo

- Žepnina

- Zdravstvena izkaznica (overjena)

- Naslov in telefonske številke staršev

- Izjava o alergijah in posebnostih v zvezi z otrokom (napišem sama na list papirja)

- Seznam zapakiranih stvari (ni obvezno, ni pa slabo imeti)

 

5) Nahrbtnik za na pot

Vanj spakirate vse, kar otrok potrebuje med bivanjem na avtobusu. Ne pretiravajte. Ponavadi dam naslednje:

- Voda

- Žemlja

- Malo sladkarij

- Vlažilni robčki, majhno pakiranje

- Papirnati robčki, en paket

 

6) Kovček

Za vse letne čase:

- Hlačke, koliko dni je še ostalo, plus ena rezerva.

- Nogavice, koliko dni je ostalo, plus en rezervni par.

- Spodnji del trenirke ali pajkice, koliko dni je še, plus ena rezerva.

- Pulover s kapuco na zadrgo, koliko dni je ostalo, plus en rezervni.

- Pižame, dva para. Eno bo uporabil, drugo pa uporabil kot rezervo, če se bo pomotoma polulal ali umazal.

- Brisače, 3 kosi. Velike, srednje in majhne.

- Gumijasti copati, za tuširanje.

- Osebna higiena: glavnik, zobna ščetka, pasta, kozarec, gel za tuširanje, šampon, milo za roke. (za punčke: gumice)

- Krema za obraz in labelo.

- Mokri in papirnati robčki.

- Vrečka za umazano perilo.

- Morda boste potrebovali tudi: kostum za maškarado, zvezek in peresnico (s flomastri in barvicami), najljubšo igračo, telovadno opremo, risanko.

 

Odvisno glede na sezono morate spakirati tudi:

Zimsko obdobje:

- Spodnje majice, koliko dni je še ostalo, plus ena rezervna.

- Majica z dolgimi rokavi, koliko dni še ostane, plus ena rezervna.

- Žabe. Koliko dni je ostalo, plus ena rezerva.

- Debelejša jakna.

- Nepremočljivi škornji za sneg.

- Smučarske hlače.

- Kapa, ??šal in rokavice. Po dva kompleta, medtem ko se eden suši, da lahko uporabijo druge.

 

Poletno obdobje:

- Majica s kratkimi rokavi, koliko dni še ostane, plus ena rezervna.

- Tanka jakna.

- Superge.

- Kopalke.

 

7. Dodatna priporočila:

• V nahrbtnik spakirajte samo suho hrano, brez sladkarij in sokov, zaradi bruhanja. Če nameravate otroku res spakirati sladkarije in sokove, jih dajte v kovček, vendar pazite, da bo dovolj za vse otroke. Bistvo tega druženja je tudi deljenje.

• Ni dobro, da otrok nosi mobilni telefon. Najprej mu bo veliko breme polnjenje in shranjevanje, pa tudi vam bo slabo, da vas bo klical za vsako malenkost. Poskrbite, da poiščete telefonsko številko vzgojiteljice ali učiteljice, pri kateri lahko pokličete otroka in se dogovorite za uro, saj bi bilo nesmiselno klicati, ko sta pri kosilu ali se igra.

• Žepnina je nekaj, o čemer se dogovorite z drugimi starši, in če se odločite, da jo pripravite za otroke, se dogovorite za število in ta denar dajte vzgojiteljici ali učiteljici. S tem denarjem se običajno odpravijo na sladoled, palačinke ali jahanje. Otroka ne obremenjujte z dodatnim denarjem, da bo ves čas preživel v strahu, da mu ga bo kdo ukradel.

• 30 minut pred potjo dajte otroku polovico tablete proti slabosti. Morda boste rekli, da vaš otrok tega ne potrebuje, a predstavljajte si, kakšna neprijetnost bi bila, če bi slučajno bruhal na avtobusu. Lahko bruha na svoja oblačila, zato ostane moker in umazan celo pot.

• V primeru, da ustanova, v kateri bodo otroci bivali, nima ambulante, ni slabo, da imate s seboj nekaj osnovnih zdravil za prvo pomoč: brufen sirup, probiotik, tantum verde, kapljice za nos.

 

Vašemu malčku želim varno pot, vam pa vso srečo pri prenašanju njegove odsotnosti!

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Družinsko potepanje: Lignano
Lignano je italijansko letoviško mestece, primerno za enodnevni družinski izlet ali za podaljšan konec tedna. Nudi velik...
4
Nepozaben dan v parku Mini ZOO land
V objemu lepote in cvetja vas čaka svet poln razburljivih doživetij!
4
Kopanje v reki ali jezeru
Čas je za rečna kopališča, ki jih je v Sloveniji ob jezerih in rekah okrog 26 preverjenih. Če odštejemo vse tiste skrite...
3
Preživite nepozabne družinske poletne poči...
Portorož, Slovenija - Sončni žarki, sveža morska sapica in smeh veselih otrok. Vroče poletje je tu, in kaj bi lahko bilo...
3



Partnerska nesoglasja na dopustu
Zakaj pride do prepirov na dopustu in kako se jim izogniti oz. kaj lahko storimo še pred dopustom, da jih preprečimo, sm...
Kako spakirati otroku za večdnevni izlet
Obstajajo manjše razlike glede na to, ali gredo pozimi ali poleti.




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?