|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako ukrepati pri poškodovanju ali izbitju zoba pri otroku

Simona Korenčan, dr. med., 11.5.2023
Poškodbe mlečnega zobovja utrpi okrog 30 % otrok, poškodbe stalnega zobovja pa približno 20 % otrok in mladostnikov. Pomembno je, da znate takrat ukrepati, saj lahko s pravilno prvo pomočjo ohranite zob vitalen.

image
Poškodbe mlečnega zobovja utrpi okrog 30% otrok, poškodbe stalnega zobovja pa približno 20 % otrok in mladostnikov. (Freepik.com)
/11


Otroci se lahko med igro poškodujejo, včasih pride zgolj do odrgnin, včasih pa tudi do zlomljenega ali izbitega zoba. Pomembno je, da znate ob poškodbi zoba pri otroku ustrezno ukrepati, saj lahko s pravilno prvo pomočjo ohranite zob vitalen. 

 

Zob je potrebno pravilno shraniti

Po nastali poškodbi najprej pomirimo poškodovanca, se zberemo in skušamo poiskati izbiti zob. Ko zob najdemo, se izogibamo dotikanju koreninskega dela zoba (rumenkaste barve). Prijemamo ga le za kronski del (bele barve). Če je zob umazan, ga za kratek čas (deset sekund) speremo pod tekočo hladno vodo in s tem odstranimo nečistoče.

Poškodovani zob shranite v kozarčku otrokove sline (prosite ga, naj vanj pljune nekaj sline), kozarcu mleka, lahko tudi fiziološke raztopine.

 

Izogibajte se, da bi zob transportirali na suhem, v vodi iz pipe ali v destilirani vodi. Zob lahko namestite tudi v ustni preddvor med lice in zadnje zobe, vendar tak način transporta zahteva popolnoma sodelujočega poškodovanca, poleg tega pa obstaja še nevarnost zanosa zoba v dihalne poti, zato tovrstno shranjevanje zoba pri otrocih odsvetujemo.

 

PREBERITE TUDI: Kako poskrbeti, da bo otrok dovolj pil?

 

Otrokova usta sperite s toplo vodo, da odstranite morebitno umazanijo iz ust in da zmanjšate otrokove bolečine, če jih ima.

 

Poškodba mlečnega zoba

Čim prej obiščite zobozdravnika, da preprečite zaplete, ki jih povzročijo poškodovani ali izbiti zobje. Če bo možno, bo zobozdravnik otrokov zob popravil z originalnim delcem (če je pravilno shranjen) ali z zalivko.

Izbitega mlečnega zoba NE VSTAVLJAJTE NAZAJ V ALVEOLO, saj lahko poškodujete stalnika, ki raste za njim.


Poškodba stalnega zoba

Zob poiščite in shranite kot je opisano zgoraj. V primeru, da je zob cel, ga vstavite nazaj v alveolo, poškodovanec pa naj ugrizne v čist robček. Priporočljivo je, da v roku ene ure obiščite zobozdravnika za dokončno strokovno oskrbo.

 

PREBERITE TUDI: Štiri top prehranska dopolnila za mamice

Simona Korenčan, dr. med. in SkrbenStars.si 
Več nasvetov Simone Korenčan, dr. med., najdete na https://www.skrbenstars.si/.

 

VIR: www.skrbenstars.si

 

Kako (za)varovati otroka?

Nezgode so pri otrocih pogostejše kot pri odraslih. Čeprav gre večinoma za manjše poškodbe, se lahko pripetijo tudi hujše. Sklenite nezgodno zavarovanje otrok, ki krije posledice nezgod, ki nastanejo v vsakdanjem življenju.

Sklenitev nezgodnega zavarovanja za otroke in mlade prek spleta vam prinaša 10-odstotni popust.


V Zavarovalnici Triglav velikim družin (s tremi in več otroki) pri nezgodnem zavarovanju otrok in mladih nudijo 20-odstoten popust, za tiste, ki se aktivno ukvarjajo s športom pa je tu paket ŠPORT, ki vključuje 100-odstotno kritje za nezgode, ki se otroku lahko pripetijo pri športu.

Ugodnost čaka tudi člane Triglav kompleta, in sicer kar do 40 % popusta pri sklenitvi paketa Nezgoda komplet v sklopu nezgodnega zavarovanja otrok in mladi.

 

Zavarujte prek spleta >>

 

nezgodno zavarovanje

 


 

simona korenčanSimona Korenčan, dr. med. je zdravnica, mama in aktivistka na področju osveščanja o nujnosti poznavanja in rednega obnavljanja znanja prve pomoči in oživljanja dojenčkov in otrok. Dve leti je delala na Pediatrični kliniki na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. V tem času so skupaj z ekipo uspešno izvedli več tečajev oživljanja za laike, predvsem vzgojitelje, učitelje in starše, ki jih je sicer zasnoval prim. Vidmar, dr. med. Od leta 2020 je zaposlena na Očesni kliniki v UKC Ljubljana. 


Več njenih strokovnih nasvetov najdete >>TUKAJ<<, kjer ne smete spregledati tudi spletnega tečaja NAJSRČEKBIJE - najbolj celovitega spletnega tečaja prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
6
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
6
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
3



Ko se rodi otrok, se rodi mama
Danes ponosno predstavljam intimno otroško olje, ki je rezultat moje ljubezni do mojega otroka in moje zaščite do nje, k...
Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?