|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Katera prehranska dopolnila bi morale jemati (bodoče) mamice?

Simona Korenčan, dr. med., 21.12.2022
Če bi morali izbrati samo štiri prehranska dopolnila za dober imunski odziv, bi to bila naslednja ...

image
Štiri top prehranska dopolnila za imunski sistem (Freepik.com)
/11


Če bi morala izbrati samo štiri prehranska dopolnila za dober imunski odziv, bi vsem mamicam najbolj priporočala, da redno uživajo vsaj naslednje:


CINK 

Je element v sledovih, pomemben za imunski, reproduktivni in živčni sistem. Vpliva na produkcijo, zorenje in funkcijo levkocitov. Poleg tega znižuje 'slabi' LDL holesterol in zvišuje 'dobri' HDL holesterol.

Najdemo ga v oreščkih, semenih, stročnicah, mesu itd.


PREBERITE TUDI: Vitamin D in nosečnost

 

VITAMIN C 

Ima pomembno vlogo pri imunskem odzivu, tvorbi kolagena in je kofaktor pri absorbciji določenih hranil iz črevesja, npr. železa. Od tod pride to, da se železo jemlje s pomarančnim sokom. Še boljši vir kot limone so rdeča paprika, brokoli, ohrovt, črni ribez in jagode.


MAGNEZIJ

Poleg vpliva na kontrakcijo in relaksacijo mišic, vloge pri regulaciji nevrotransmiterjev idr. vlog je magnezij pomemben za humoralno (protitelesa) in celično (T limfociti) imunost. Tvorba in aktivnost granulocitov (vrsta belih krvnih telesc) in mononuklearnih fagocitov so odvisne od razpoložljivosti magnezija v telesu. Tudi aktivacija komplementa po alternativni poti je odvisna od magnezija. Naj vam ga ne manjka!


VITAMIN D 

To, da ima vitamin D pomembno vlogo pri imunskem odzivu (ne le homeostazi kosti), niso šele sedaj odkrili, ampak je samo šele v času koronaepidemije prišlo do večine ljudi.

Že ko sem bila na Erazmus izmenjavi v Nemčiji, je večina zdravstvenih delavcev na tamkajšnji kliniki jemala vitamin D, zaradi njegovega protivnetnega in proti-avtoimunega delovanja ter modulacije prirojenega in pridobljenega imunskega odziva.

 

PREBERITE TUDI: Mora nosečnica jemati prehranska dopolnila?

 

VIR: www.skrbenstars.si



 

simona korenčanSimona Korenčan, dr. med. je zdravnica, mama in aktivistka na področju osveščanja o nujnosti poznavanja in rednega obnavljanja znanja prve pomoči in oživljanja dojenčkov in otrok. Dve leti je delala na Pediatrični kliniki na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. V tem času so skupaj z ekipo uspešno izvedli več tečajev oživljanja za laike, predvsem vzgojitelje, učitelje in starše, ki jih je sicer zasnoval prim. Vidmar, dr. med. Od leta 2020 je zaposlena na Očesni kliniki v UKC Ljubljana. 


Več njenih strokovnih nasvetov najdete >>TUKAJ<<, kjer ne smete spregledati tudi spletnega tečaja NAJSRČEKBIJE - najbolj celovitega spletnega tečaja prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok.


 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Želela bi, da moja zgodba v vas prebudi ra...
Rodila se je zdrava in v snu. Čudovita. Popolna. Verjemite mi na besedo. Držala sem jo v naročju ..... Tako speča in pop...
34
Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
16
Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...
5
Koliko traja nosečnost: devet ali deset me...
Zdrava nosečnost traja 40 tednov. In ker ima vsak mesec štiri tedne, ali to pomeni, da nosečnost v resnici traja deset, ...
4



FOTO: Ilustracije o nosečnosti, ki jih mor...
photo
Pred nosečnostjo si tako ženske kot moški to obdobje predstavljajo kot blaženo in veselo. Vsaka nosečnica pa vam lahko o...
Barvanje las v nosečnosti – da ali ne?
Ali si nosečka lahko barva lase? So kemikalije v barvah za lase škodljive za plod? Je res bolje, da barvanje las preloži...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?