|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Ko se mož in žena odtujita eden od drugega, hrepenita po medsebojni bližini in po tem, da bi bilo vse tako kot nekoč, a si tega ne povesta, pač pa čakata, da bo eden ali drugi dal pobudo. Ne zavedata pa se dejstva, da brez impulza ni odziva.

image
/41


Optimizem in navdušenje nad življenjem sta lastna otrokom, pri odraslih ljudeh pa se izgubita neznano kam. Večina jih tako, v upanju na boljši jutri, obtiči na mrtvi točki, in čakajo, da bo pozitivna sprememba prišla sama od sebe.

Lutkovno gledališče Ljubljana je gostilo prvo javno predavanje gibanja »Kako živ si?«, katerega glavni pobudnik je dr. Aleksander Zadel. V popolnoma zasedeni dvorani je obiskovalcem karizmatično in humorno predstavil inovativne načine, s pomočjo katerih lahko izboljšajo svoje počutje in vzamejo življenje v svoje roke.

 

Po tem, ko je v začetku januarja zaživelo spletno mesto www.kakoziv.si, kjer so pobudniki gibanja »Kako živ si?« med 19. januarjem in 8. februarjem 2010 merili živost Slovencev, je bila zainteresirana javnost priča prvemu javnemu predavanju gibanja. Dr. Aleksander Zadel, glavni pobudnik in uradni govorec gibanja, je v do zadnjega kotička napolnjeni dvorani Lutkovnega gledališča Ljubljana zbranim predstavil različne načine, kako izboljšati kakovost svojega življenja in kako vzeti življenje v svoje roke. Predvsem pa je bil glavni cilj predavanja pri ljudeh razbiti stereotip o tem, da vsakdanjega življenja ni moč spremeniti na bolje.

 

Ciljna skupina gibanja so predvsem pasivni posamezniki, ki si želijo spremembe v svojem življenju, a čutijo nemoč in so prepričani, da s svojimi dejanji ne bodo ničesar dosegli, zato še naprej vztrajajo na mrtvi točki. Razlog, da večina ljudi podleže takšni pasivnosti, so predvsem odzivi okolice in okoliščine, ki jih ljudje ne razumemo in nad njimi nimamo nadzora. Zato dr. Zadel in sodelavci želijo ljudem pomagati, da se naučijo sprejemati modre in suverene odločitve s ciljem povečati kakovost svojih življenj. Naučiti jih želijo, da imajo lahko že majhne stvari v življenju velik učinek ter da je vse, kar moramo storiti za spremembo, že majhen korak naprej. »Kako se motiviram, da nekaj naredim zase,« se sprašuje dr. Zaletel. »Tako, da dvignem svojo rit in grem delat! Če bom samo sedel in čakal, se ne bo nič zgodilo!«

 

Prepogosto ljudje krivdo za čudna obdobja v življenju ali za slabe dneve valimo bodisi na vreme, bodisi na čudno razporeditev planetov, ali pa fatalistično prepuščamo svojo usodo v »roke« vesolja, kjer naj bi bilo zapisano naše poslanstvo. V resnici pa smo tako za svoje počutje kot za svoje življenje odgovorni sami. Razlago o tem, kako ljudje pogosto zanemarimo svoje želje in čakamo, da se bo nekaj zgodilo samo od sebe, je dr. Zadel odlično ponazoril s primerom iz partnerstva, ko se mož in žena odtujita eden od drugega. Hrepenita po medsebojni bližini in po tem, da bi bilo vse tako kot nekoč, a si tega ne povesta, pač pa čakata, da bo eden ali drugi dal pobudo. Ne zavedata pa se dejstva, da brez impulza ni odziva. In enako delujejo tudi druge stvari v življenju.

 

»Ali smo Slovenci res 'vremenski' ljudje?«, se je spraševal dr. Zadel. Ali res na večino od nas vreme vpliva tako usodno, da takrat, ko ravno ne sije sonce, nismo sposobni narediti prav nič dobrega zase in svojega počutja spremeniti iz slabega v dobro? Kar nekaj razlogov za takšno miselnost bržkone tiči v vzgoji, ki smo je deležni že od otroštva, pa tudi v šolskem sistemu in v splošnih družbenih vrednotah, ki jih nenazadnje odraža tudi klasična slovenska literatura. Ob ponazarjanju takšne miselnosti je dr. Zadel slušateljem predstavil nekatere tipične slovenske literarne junake, ki vsak po svoje predstavljajo nekatere karakterne lastnosti, ki so sicer lastne pasivnim ljudem. Po mnenju dr. Zadela je edini resnični slovenski junak Kekec. Pogumen, neustrašen in prijazen fant, ki mu hudobije sveta ne pridejo do živega, njegova iznajdljivost in življenjski optimizem pa ga vedno znova postavita na noge tudi po največjih preizkušnjah. A Kekec je, v primerjavi z drugimi literarnimi junaki, samo otrok. Mlad fantič, ki, v nasprotju z odraslimi, še ni izgubil tistega pristnega navdušenja nad življenjem.

 

 


 

Dr. Aleksander Zadel

 Doktor Aleksander Zadel je specialist klinične psihologije. Doktoriral je iz psiholoških znanosti in se v osmih letih dela v zdravstvu ukvarjal pretežno z boleznimi odvisnosti, preventivo in zdravim načinom življenja. Predava in raziskuje na Primorski univerzi, je pa tudi ustanovitelj Inštituta za osebni razvoj Corpus, Anima, Ratio, ki ljudem vseh starosti ponuja izoblikovanje celostne, avtonomne osebnosti, sposobne sprejemanja zrelih odločitev.

 

 O gibanju »Kako živ si?«

 Gibanje Kako živ si je neprofitno organizirana skupina aktivnih posameznikov, ki želi zbuditi življenje in vsem na glas povedati, da imajo lahko majhne spremembe velike pozitivne učinke. Združuje družbeno odgovorne posameznike, ki verjamejo, da je mogoče v današnjem svetu živeti kakovostno. Prepričani so, da je mogoče z lastno voljo in aktivnostjo spremeniti naša življenja, pa tudi življenja bližnjih, na bolje. Pobudnik ideje o gibanju in uradni govorec gibanja je dr. Aleksander Zadel, ki je tudi vodja zgoraj omenjenega predavanja.

Gibanje se je zavezalo, da bo s pomočjo enako mislečih širilo idejo o zadovoljnih ljudeh, ki se za svojo srečo borijo sami z aktivno držo. Organiziralo bo predavanja in delavnice, na katerih se bodo tako otroci kot odrasli učili o pomenu aktivne drže v življenju, kako se postaviti zase in za svojo srečo ter kako izboljšati svoje življenje.

Več o gibanju na www.kakoziv.si.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pismo Eko Vile - Zrak
Na majhni jasi na robu gozda stoji majhna hiša, zbita iz lesa in gline, z majhnimi okni in okrašena s pisanimi rožami. V...
4
Stanje favne in flore v Sloveniji
Namen rdečih seznamov je prikazati realno stanje favne in flore v Sloveniji glede na stopnjo njene ogroženosti ter s tem...
3
Označevanje ekoloških živil
Ekološke kmetijske pridelke je potrebno označevati z enotno oznako "ekološki".
3
Avokadova čokoladna pena
Pripravite si odlično, zdravo sladico iz avokada.
3



Na BIO kmetiji je lepo!
videophoto
Ringarajevci smo se s HiPP-om odpravili na potep na Bio kmetijo Ljubica. Preberite si in poglejte video, kako smo užival...
Pismo eko vile: Eko vila in Zajček nagaji...
photo
Ob tednu otroka vam Eko vila predlaga, kako narediti čisto pravega Zajčka iz blaga, nagajivega pripovedovalca in zvesteg...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?