|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petkova ideja za vikend: Oglejte si film Aktivirani očka!

Helena Primic, 22.9.2017
Jutri, v soboto 23. septembra 2017, si ob 17.15 uri na RTV SLO 1 obvezno oglejte dokumentarni film Aktivirani očka, ki je nastal v okviru projekta Aktivni.Vsi. Kakšen je aktivirani očka, smo povprašali očeta, novinarja in blogerja Jureta Marolta.

image
Novinar in bloger Jure Marolt s svojo hčerko Višnjo
/31


Dokumentarni film Aktivirani očka, ki si ga bomo lahko premierno ogledali v soboto, 23. septembra 2017, ob 17.15 uri na prvem programu RTV Slovenija (sicer pa še na drugem programu 24. septembra ob 9.50 in 28. septembra ob 16.35 uri), je del projekta Aktivni.Vsi, ki se na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izvaja od leta 2016 ter se osredotoča na starševstvo, zlasti na spodbujanje očetov k še bolj dejavnemu vključevanju v skrbstveno delo.

Zakaj morajo biti očetje enakovredno udeleženi pri vzgoji? Pri katerih letih otroka se morajo očetje že dejavno vključiti? Kako bo take vrste vzgoja vplivala na otroka? Kakšne bodo generacije otrok, ki jih bodo dejavno vzgajali tudi očetje? Na vsa ta vprašanja odgovarja dokumentarni film Aktivirani očka, ki skozi niz razmišljanj moških in žensk različnih generacij ter stroke predstavi vidik starševstva in dejavnega vključevanja očetov v skrb za otroke, pa tudi psihološki vidik prednosti dejavnega očetovstva.

Poleg tega bomo v filmu lahko videli, kako znani slovenski očetje (Boštjan Romih, Robert Pečnik – Pečo, Jure Marolt ...) usklajujejo družinske in službene obveznosti ter se zabavajo ob iskrenih in neposrednih odgovorih osnovnošolskih otrok, ki brez zadržkov povedo, kako dejavni so pravzaprav njihovi očetje ter kako dejansko izgleda delitev vlog v njihovi družini v vsakdanjem življenju.

 Kakšen je aktivirani očka in zakaj je oče pomemben v vzgoji otroka, smo povprašali enega izmed sogovornikov iz filma, slovenskega očeta, ki mu na njegovem blogu Ljubki nesmisel sledi ogromno mamic, pa tudi vse več očetov - Jureta Marolta.  

 

 

"Očka ima neverjetno pomembno vlogo pri vzgoji svojega otroka"


Jure, sodelovali ste pri nastajanju dokumentarnega filma Aktivirani očka. Katera vprašanja, dileme in ideje je film vzbudil pri vas oz. kako si vi predstavljate aktiviranega očeta?

Moram priznati, da sem o vseh vprašanjih, ki so mi jih zastavili ustvarjalci dokumentarca, razmišljal že pred tem. Ideja aktivnega očeta je zame namreč nekaj povsem samoumevnega in o tem rad in veliko razmišljam. Zame je aktivni oče tisti, ki svojega otroka postavi na prvo mesto in zanj žrtvuje tisti prosti čas, ki mu je na voljo. Ker ni boljše reči od te, da se družiš s svojim otrokom, od tega oba odneseta največ.

 

Kot lahko beremo v vaših zapisih na blogu, vas je očetovstvo bistveno spremenilo. Bi lahko našteli tri glavne spremembe v razmišljanju in načinu življenja, ki ste jih "rodili" ob oz. po rojstvu hčerke?

Da sem sposoben nekoga ljubiti brezpogojno. Da sem komaj čakal, da nekdo zopet prebudi otroka, ki se je ves ta čas skrival v meni. Da so otroci najbolj zabavna, pristna in iskrena bitja na tem svetu.

 

Kaj vam je v odnosu s hčerko najtežje - katero opravilo, situacija ali občutenje?

Želim si, da bi bil v določenih situacijah še bolj potrpežljiv, po drugi strani pa želim osvojiti spoznanje, da mora mala sicer odrasti z mojo pomočjo, ampak povsem na svoj način. To pomeni, da se bo morala večino stvari naučiti na svojih napakah, ne pa da ji jaz „solim pamet“.

 

Tako kot ne obstaja popolna mama, ne obstaja niti popoln oče, temveč le "dovolj dober oče". Katere situacije s hčerko so za vas izziv, ko vas zamika vloga popolnega očeta?

Nikoli nisem imel želje po tem, da sem popoln oče ali dovolj dober oče ali aktiven oče ali karkoli podobnega. Nazivi me ne zanimajo. Želim biti tisti njen očka, ki se je z njo rad igral, počel lumparije in skozi njeno otroštvo neizmerno užival. Izzivov je veliko, saj je deklič, kar pomeni, da pride na plano veliko situacij, ki moškim na prvo žogo niso jasne. Ampak saj greva potem skupaj na igrišče in mečeva in brcava žogo in se vse uravnovesi.

 

 

Kaj ste najbolj pogrešali pri svojem očetu in kaj očetovega še danes globoko cenite?

Mislim, da je bila vzgoja pred tremi desetletji nekaj povsem drugega. Predvsem za očete je takrat veljalo, da morajo biti trda roka v družini. Verjamem, da sem bil vzgajan tako, kot je on v tistem trenutku verjel, da je pravilno, čeprav je bilo polno napak. Cenim pa najbolj to, da sem imel vedno možnost, da se sam učim življenja. Da me niso zavili v navidezno vato v upanju, da bom vedno majhen fantiček, ampak sem lahko delal tudi napake.

 

Kaj bi svetovali bodočim mladim očetom, ki v resnici ne vedo, kaj jih čaka - morda le kratek stavek, ki jim bo olajšal očetovske začetke?

Pred vami je najbolj čudovita pustolovščina v življenju.


Se s partnerko kdaj ne strinjata glede vzgoje? Kaj storite takrat?

Dejstvo je, da se tudi v primerih, ko se glede česa ne strinjava, o tem pogovoriva in zelo paziva, da najine različne poglede na določeno stvar ne razrešujeva pred malo. Sicer pa imava v grobem enak pogled na vzgojo, z velikim poudarkom na ljubezni, ki je po najinem mnenju ni nikoli preveč.


Bo Višnja dobila tudi kakšno sestrico ali bratca in ali s partnerko že kaj načrtujeta tudi v bližnji prihodnosti?

To bomo pa še videli oziroma se s tem ne obremenjujeva preveč. Jaz imam starejšega brata, Tjaša je edinka. Kakšna bo naša družinska celica v prihodnosti, bomo še videli. Ta vzgib ali želja mora priti iz naju samih, šele nato se lahko resnično udejanji. Če pa o tem vprašava Višnjo, pa pravi, da si želi bratca. Zanimivo, ker si punce ponavadi želijo še kakšno sestrico.

 

Če bi imeli čarobno "politično" paličico, ki bi lahko spremenila zakone in uredbe, kako bi uredili svet (porodniška, delovni čas, vrtec, šola ...), da bi bil prijazen tako do otrok kot mam, očetov in družin?

Očetovski dopust pri nas je katastrofalen. Vsega dva tedna, v katerih oče po najboljših močeh pomaga svoji izbranki, da si opomore po porodu, otrok pa se skorajda še ne zaveda, da je privekal na plano. V tem času otrok seveda od svojega očeta nima skoraj nič. Zato bi se lahko zgledovali po skandinavskih državah, kjer očetovski dopust traja tri mesece. V tem času pa se lahko tudi očka in otrok veliko bolje spoznata. Tudi devetletka je zame neuspel eksperiment. Prisiliti pet in šest let stare otroke, da sedijo pri miru za mizo, ko si želijo le igre, je norost. Želja po znanju bi morala priti od njih samih.

 

Bi želeli še sami kaj dodati o projektu oz. pomenu očeta v vzgoji?

Očka ima neverjetno pomembno vlogo pri vzgoji svojega otroka. Sicer so pa otroci sila preprosti, želijo si le naš čas in pozornost. To pa je nekaj tako iskrenega in dobrega, da jim tega resnično ne smemo in moremo odreči.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
23
Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...
14
Zgodbe malih junakov: 9 dni sem bila v ume...
Sprejeli so me v zelo kritičnem stanju na Infekcijsko kliniko, opravili nujen carski rez, intubirali. Potem sem bila v ...
5
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5



Anitin sklad: dobrodelni sklad Anite Ogulin
Novo ustanovljen sklad, ki je ustanovljen z namenom hitre pomoči ljudem v najglobjih stiskah.
Lepe misli o mami
Nič ni narobe, če si lepo misel sposodimo od drugih, lahko pa nam je navdih za lastne besede, zato smo zbrali nekaj čudo...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?