|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Klepet: Dušan Mamut Badovinac Zupanjič

www.gongkoncert.com, 20.9.2010
Na klepet smo povabili Duška Mamuta, ki se že vrsto let ukvarja s širjenjem zvoka, izvaja zvočne kopeli, zvočne masaže, delavnice o spoznavanju zvoka in prvinskih glasbil.

image
/181


Ste se že kdaj prepustili zvokom gonga, himalajskih pojočih posod, zvoku školjke iz indijskega oceana, regljanju lesenih žabic, zvoku didgeridooja, indijski harmoniki, dromlji, oceanskim bobnom in še številnim drugim inštrumentom za ustvarjanje zvoka?


»Zvok je duša Univerzuma« je menil že Pitagora. In gongi širijo prav ta prazvok, zvok vesolja.


Kako zvok gonga vpliva na naše fizično telo in duha?

Zvok gonga vpliva dobro, vzpodbuja rast in napredek tistemu duhu in njegovemu telesu, ki je pripravljen (z namenom) na ta korak in sproščen v času predajanja oz. kopanja v tem zvoku.


Kaj se dogaja s človekom, ki prisluhne zvoku gonga?

V samo treh minutah poslušanja in umirjenega diha nas zven Gonga umiri, možgani preklopijo v nižja valovanja, pojavijo se sinhronizacije med levo in desno možgansko poloblo, ter resonance med morjem tonov iz tega » več kot glasbila« in našim telesom. Med sinhronizacijo leva stran možganov ponuja desni oz. ego strani, slike naravnega in spontanega delovanja, ter priložnost sprejemanja in hkrati preseganja programov po večini naloženih s strani zunanjih sistemov.


Kaj je zvok Om?

Om približno sliši rastoči otrok v trebuhu matere, ki biva v naravnem okolju divjine, manj ga sliši otrok matere, ki je obdana z vsem dodatnim zvokom tukaj (v mestu), slišimo ga v trobljenju na školjko, globokem dihu. To je zvok, ki obstaja od začetka in je ustvaril, kar vidimo in tisto bistvo, ki ga ne. Preden ustvarimo novo pesem, ta najprej obstaja v mislih, te ne zaznavamo z čutili, slišimo pa jo v tretjem ušesu in ta požene delovanje, podobno je z om zvokom, ki je temelj in zasnova, če mu le prisluhnemo.


S prvinskim zvokom se spoprijateljimo že v maternici. Kako gongi delujejo na še nerojenega otroka in njegovo mati? Ali se nosečnice lahko udeležijo zvočne kopeli?

V vodi je zvok 4x močnejši, zato nosečnice obravnavamo nežneje v osnovi pa enako. Ti zvoki razvijajočemu bitju, dajejo popotnico, da nekoč lahko pridobil bi s svojim delovanje si ime človek. To je bitje, ki ne sodi; zgolj je in kot tako bitje sprejema vse zunanje dejavnike nekajkrat kvalitetnejše kot mi.

Še posebno pa kvalitetne zvoke, ki jih srka kot goba, ti zalivajo njegovo rast kot rožo! Da, semena sedanjosti so cvetovi prihodnosti.


Kako zvok prvinskih glasbil sprejemajo otroci?

Otroci ga sprejemajo bolje, kot odrasli. Znan jim je, ker niso toliko oddaljeni od izvora oz. izven balansa narave (čeprav danes s cepljenji, prehrano in odraščanjem med napravami…). Oni čutijo to bistvo, si ne znajo razložit kaj slišijo, kaj se dogaja a znaki na njihovih obrazih povedo mnogo: sproščenost, sprejemanje. Ne pozabimo pa, da ne moremo oceniti po enem odzivu, ker je tu veliko dejavnikov (kdo igra, okolje, avra starša ki vpliva nanj in še …).


Kako bi nam razložil ekologijo zvoka?

Nekoč nekje sem prebral: »in ko na Zemlji spet zavladala bo tišina, življenje spet našlo bo pot tisto pravo«. Kakor v beli svetlobi prisotne so vse barve, tako tišina vsebuje vse zvoke. Sem vesel, ker obstaja knjiga, jaz ji rečem kar moja-naša nova biblija z naslovom Sporočilo vode, avtorja Masaru Emota, v njej so nazorno prikazane fotografije. kako različni zvoki neposredno preoblikujejo strukturo vode. Voda je bistvo, to je planet Vode, kljub imenu Zemlja - 70% jo je, prav tako v našem telesu in ta element je najboljših sprejemnikov in prenašalec različnih vibracij-informacij.

Skoraj vsak zvok, ki oddaljen je od tega kar slišimo v divjinah daleč stran od civilizacije je razdiralen za vse živo. kar raste in se premika. Zapisali smo »skoraj vsak«, ker je človek vseeno ustvaril vire vibracij, kot so gongi, violine, himalajske pojoče posode, mnoga druga glasbila in razne pripomočke, vendar sem mnenja, da ura sproščanja v divjini, nekje ob slapu odtehta 99% teh.


Ljudi z zvokom zdraviš, razvajaš, usmerjaš, umirjaš. Ali je lahko nepravilna uporaba zvoka škodljiva?

Ne zdravim, samo sproščam in to ob vašem namenu preraste v zdravljenje. Nepravilno uporabo ponazorim s primerom: z nožem lahko ustvarjamo mnogo, rešujemo življenja, lahko pa z njim delujemo tudi ravno nasprotno.


Je res, da tudi gluhi slišijo gonge?

Da. Torej omenili smo že tretje uho, ki obstaja tako kot tretje oko (pri večini nedejavno) z njim lahko slišimo tudi bistvo, tisto kar normalno ne. Gluhi pa zaradi odsotnosti tega čuta razvijejo ostale še bolje, tako preko kože zaznavajo veliko več vibracij kot mi. Zgodili so se primeri po svetu, tudi v Sloveniji, ko je udeležencem zven gonga izboljšal ali obudil sluh.


Kako poteka masaža s himalajsko pojočo posodo? Ali lahko z uporabo himalajske posode v domačem okolju škodujemo sebi in bližnjim? Kam po nasvet, učne urice?

Himalajska pojoča posoda je zvočno orodje, mogoče najbolj uporabno za različne namene izmed vseh glasbil oz. zvočnih orodij. Njihova sestava je iz različnih kovin, ob udarcu na njen rob vsaka od teh proizvede svoj ton, ti se zlijejo skupaj in tvorijo spev harmonij in melodij, ki se sijajno širijo po prostoru, ga uravnovešajo in čistijo. S tem, ko posode polagamo na telo in z njimi drsimo po lahno oblečenem telesu spodbujamo pretok limfe, energetskih kanalov, krvožilja, vzpodbujamo čakre, sproščamo in umirjamo naše bitje na vseh nivojih. Rečem ji kar trojna masaža, saj ob gibanju začutimo to kot fizično masažo, ob zvoku se sprošča-masira mental, in energetska, saj zvok prodre do celic in jih vzpodbudi h delovanju oz. boljšem vibriranju.

Če se poslušamo in delamo po notranjem občutku si skoraj ne moremo škoditi, je pa priporočljivo se posvetovati z enim izmed nas, ki smo v tem bolj domači.


Kako si lahko » oplemenitimo« vodo z zvokom?

Bistvo je v tem, da je vsa voda v vodovodih in plastenkah v dolgih klastrskih verigah. Ta zaradi te strukture ne more opraviti tega za kar je zadolžena, torej da prodre po osmotskem principu skozi membrano celice, jo osveži in odplakne nepotrebne snovi iz nje. Spijemo liter vode od tega je učinkovitih približno 20 do 30% tekočine, ostalo steče mimo.

Ob nekaj udarcih na himalajsko pojočo posodo, do polovice napolnjeno z vodo, se voda razdrobi, podobno se dogaja v gorskih potokih in hkrati napolni z urejenostjo, ki jo prinese spev zvokov. Po uživanju take vode kmalu zaznamo spremembe. Pojavi se osredotočenost oz. fokus, to bistvo je, ker kjer misli so, tam sem, to sem.


Ali lahko s pihanjem v školjko odpravimo npr. bolečine v križu?

To je ena izmed najstarejših znanih tehnik uravnovešanja človeškega bitja z zvokom. Kakor zgoraj tako spodaj in obratno, tako kot vesolju, vlada tudi Zemlji osnovna formula. Imenuje se Fibonaccijevo zaporedje (1+1=2, 2*+1=3, 3+2=5, …) ali zlati rez. Po tem principu raste in se v naravi odvija več ali manj skoraj vse. Tudi mere našega zdravega telesa so odraz te formule, polžja hiška, sončnični cvet, kameleonov jezik, naklon dinje v puščavi, vala morja, razporejenost listov na rastlini, kot tudi zavrtinčenost morske školjke v katero po tem, ko ji odrežemo vrh zatrobimo in ven izvabimo naravno uglašen zvok, ki ga nosimo v sebi, a pogosto nekje izgubljenega in razglašenega. Po principu resonance se ta obudi.


Nam zaupaš tvojo teorijo življenja, ukvarjanja z zvokom?

Zvok je prvi in zadnji, on zaliva, mi rastemo. Pot je v delovanju; ni važno kaj se zgodi, šteje samo to kako reagiramo. Sem učenec in učitelj, med nama ni razlike. Sveta ne bomo spremenili kot posamezniki, lahko pa širim vibracije oz. informacije (zvok), ki ga bodo.

Tukaj in zdaj je edino in naj nam sije Sonce.



Več o zvoku in koledarju dogodkov si preberite na povezavi TUKAJ.


 



Z Duškom je klepetala Eko Vila.



Ste se že kdaj prepustili zvokom gonga, himalajskih pojočih posod, zvoku školjke iz indijskega oceana, regljanju lesenih žabic, zvoku didgeridooja, indijski harmoniki, dromlji, oceanskim bobnom in še številnim drugim inštrumentom za ustvarjanje zvoka?

  »Zvok je duša Univerzuma« je menil že Pitagora. In gongi širijo prav ta prazvok, zvok vesolja. Kako zvok gonga vpliva na naše fizično telo in duha?

Zvok gonga vpliva dobro, vzpodbuja rast in napredek tistemu duhu in njegovemu telesu, ki je pripravljen (z namenom) na ta korak in sproščen v času predajanja oz. kopanja v tem zvoku.

Kaj se dogaja s človekom, ki prisluhne zvoku gonga?

V samo treh minutah poslušanja in umirjenega diha nas zven Gonga umiri, možgani preklopijo v nižja valovanja, pojavijo se sinhronizacije med levo in desno možgansko poloblo, ter resonance med morjem tonov iz tega  več kot glasbila«  in našim telesom. Med sinhronizacijo leva stran možganov ponuja desni oz. ego strani, slike naravnega in spontanega delovanja, ter priložnost sprejemanja in hkrati preseganja programov po večini naloženih s strani zunanjih sistemov. »

 

Kaj je zvok Om?

Om približno sliši rastoči otrok v trebuhu matere, ki biva v naravnem okolju divjine, manj ga sliši otrok matere, ki je obdana z vsem dodatnim zvokom tukaj (v mestu), slišimo ga v trobljenju na školjko, globokem dihu. To je zvok, ki obstaja od začetka in je ustvaril, kar vidimo in tisto bistvo, ki ga ne. Preden ustvarimo novo pesem, ta najprej obstaja v mislih, te ne zaznavamo z čutili, slišimo pa jo v tretjem ušesu in ta požene delovanje, podobno je z om zvokom, ki je temelj in zasnova, če mu le prisluhnemo.


S prvinskim zvokom se spoprijateljimo že v maternici. Kako gongi delujejo na še nerojenega otroka in njegovo mati? Ali se nosečnice lahko udeležijo zvočne kopeli?

V vodi je zvok 4x močnejši, zato nosečnice obravnavamo nežneje v osnovi pa enako. Ti zvoki razvijajočemu bitju, dajejo popotnico, da nekoč lahko pridobil bi s svojim delovanje si ime človek. To je bitje, ki ne sodi; zgolj je in kot tako bitje sprejema vse zunanje dejavnike nekajkrat kvalitetnejše kot mi.

Še posebno pa kvalitetne zvoke, ki jih srka kot goba, ti zalivajo njegovo rast kot rožo! Da, semena sedanjosti so cvetovi prihodnosti.


Kako zvok prvinskih glasbil sprejemajo otroci?

Otroci ga sprejemajo bolje, kot odrasli. Znan jim je, ker niso toliko oddaljeni od izvora oz. izven balansa narave (čeprav danes s cepljenji, prehrano in odraščanjem med napravami…). Oni čutijo to bistvo, si ne znajo razložit kaj slišijo, kaj se dogaja a znaki na njihovih obrazih povedo mnogo: sproščenost, sprejemanje. Ne pozabimo pa, da ne moremo oceniti po enem odzivu, ker je tu veliko dejavnikov (kdo igra, okolje, avra starša ki vpliva nanj in še …).


Kako bi nam razložil ekologijo zvoka?

Nekoč nekje sem prebral: »in ko na Zemlji spet zavladala bo tišina, življenje spet našlo bo pot tisto pravo«. Kakor v beli svetlobi prisotne so vse barve, tako tišina vsebuje vse zvoke. Sem vesel, ker obstaja knjiga, jaz ji rečem kar moja-naša nova biblija z naslovom Sporočilo vode, avtorja Masaru Emota, v njej so nazorno prikazane fotografije. kako različni zvoki neposredno preoblikujejo strukturo vode. Voda je bistvo, to je planet Vode, kljub imenu Zemlja - 70% jo je, prav tako v našem telesu in ta element je najboljših sprejemnikov in prenašalec različnih vibracij-informacij.
Skoraj vsak zvok, ki oddaljen je od tega kar slišimo v divjinah daleč stran od civilizacije je razdiralen za vse živo. kar raste in se premika. Zapisali smo »skoraj vsak«, ker  je človek vseeno ustvaril vire vibracij, kot so gongi, violine, himalajske pojoče posode, mnoga druga glasbila in razne pripomočke, vendar sem mnenja, da ura sproščanja v divjini, nekje ob slapu ne odtehta 99% teh.


Ljudi z zvokom zdraviš, razvajaš, usmerjaš, umirjaš. Ali je lahko nepravilna uporaba zvoka škodljiva?

Ne zdravim, samo sproščam in to ob vašem namenu preraste v zdravljenje. Nepravilno uporabo ponazorim s primerom: z nožem lahko ustvarjamo mnogo, rešujemo življenja, lahko pa z njim delujemo tudi ravno nasprotno.


Je res, da tudi gluhi slišijo gonge?

Da. Torej omenili smo že tretje uho, ki obstaja tako kot tretje oko (pri večini nedejavno) z njim lahko slišimo tudi bistvo, tisto kar normalno ne. Gluhi pa zaradi odsotnosti tega čuta razvijejo ostale še bolje, tako preko kože zaznavajo veliko več vibracij kot mi. Zgodili so se primeri po svetu, tudi v Sloveniji, ko je udeležencem zven gonga izboljšal ali obudil sluh.

 

Kako poteka masaža s himalajsko pojočo posodo? Ali lahko z uporabo himalajske posode v domačem okolju škodujemo sebi in bližnjim? Kam po nasvet, učne urice?

Himalajska pojoča posoda je zvočno orodje, mogoče najbolj uporabno za različne namene izmed vseh glasbil oz. zvočnih orodij. Njihova sestava je iz različnih kovin, ob udarcu na njen rob vsaka od teh proizvede svoj ton, ti se zlijejo skupaj in tvorijo spev harmonij in melodij, ki se sijajno širijo po prostoru, ga uravnovešajo in čistijo. S tem, ko posode polagamo na telo in z njimi drsimo po lahno oblečenem telesu spodbujamo pretok limfe, energetskih kanalov, krvožilja, vzpodbujamo čakre, sproščamo in umirjamo naše bitje na vseh nivojih. Rečem ji kar trojna masaža, saj ob gibanju začutimo to kot fizično masažo, ob zvoku se sprošča-masira mental, in energetska, saj zvok prodre do celic in jih vzpodbudi h delovanju oz. boljšem vibriranju.
Če se poslušamo in delamo po notranjem občutku si skoraj ne moremo škoditi, je pa priporočljivo se posvetovati z enim izmed nas, ki smo v tem bolj domači.

 

Kako si lahko  » oplemenitimo«  vodo z zvokom?

Bistvo je v tem, da je vsa voda v vodovodih in plastenkah v dolgih klastrskih verigah. Ta zaradi te strukture ne more opraviti tega za kar je zadolžena, torej da prodre po osmotskem principu skozi membrano celice, jo osveži in odplakne nepotrebne snovi iz nje. Spijemo liter vode od tega je učinkovitih približno 20 do 30% tekočine, ostalo steče mimo.
Ob nekaj udarcih na himalajsko pojočo posodo, do polovice napolnjeno z vodo, se voda razdrobi, podobno se dogaja v gorskih potokih in hkrati napolni z urejenostjo, ki jo prinese spev zvokov. Po uživanju take vode kmalu zaznamo spremembe.
Pojavi se osredotočenost oz. fokus, to bistvo je, ker kjer misli so, tam sem, to sem.

 

Ali lahko s pihanjem v školjko odpravimo npr. bolečine v križu?

To je ena izmed najstarejših znanih tehnik uravnovešanja človeškega bitja z zvokom. Kakor zgoraj tako spodaj in obratno, tako kot vesolju, vlada tudi Zemlji osnovna formula. Imenuje se Fibonaccijevo zaporedje (1+1=2, 2*+1=3, 3+2=5, …) ali zlati rez. Po tem principu raste in se v naravi odvija več ali manj skoraj vse. Tudi mere našega zdravega telesa so odraz te formule, polžja hiška, sončnični cvet, kameleonov jezik, naklon dinje v puščavi, vala morja, razporejenost listov na rastlini, kot tudi zavrtinčenost morske školjke v katero po tem, ko ji odrežemo vrh zatrobimo in ven izvabimo naravno uglašen zvok, ki ga nosimo v sebi, a pogosto nekje izgubljenega in razglašenega. Po principu resonance se ta obudi.


Nam zaupaš tvojo teorijo življenja, ukvarjanja z zvokom?

Zvok je prvi in zadnji, on zaliva, mi rastemo. Pot je v delovanju; ni važno kaj se zgodi, šteje samo to kako reagiramo. Sem učenec in učitelj, med nama ni razlike. Sveta ne bomo spremenili kot posamezniki, lahko pa širim vibracije oz. informacije (zvok), ki ga bodo.

Tukaj in zdaj je edino in naj nam sije Sonce.


Več o zvoku in koledarju dogodkov si preberite na povezavi TUKAJ




Na zvočnih vibracijah z »vibrotvorci«  

Dušanom Mamutom Zupaničem, Nives Pinno Ramanino in Karlom Vizkom


se nam lahko pridružite:

v Ljubljani
vsako sredo ob 19.00 uri v stari tovarni ROG, Trubarjeva c. 72
kontakt
040 542 364 ali ZvokVsehZvokov@gmail.com

in

v Mariboru:
 vsak četrtek ob 20.13 uri, Marina center, 1.nadstropje, Jadranska c.27
 kontakt 031 333 738 ali nives@nasoncnipoti.si





Več o zvoku in koledarju dogodkov si preberite na povezavi TUKAJ


Z Duškom je klepetala Eko Vila.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Privoščite si Biobi izdelke!
Biobi so zdravi in slastni izdelki iz ekološko pridelanih in predelanih sestavin najvišje kakovosti.Izdelki ekološkega k...
3
Slovenski vremenski rekordi
Poglejte slovenske vremenske rekorde.
3
NISSAN Eko – 6 enostavnih korakov k varčne...
Dejstvo je, da z agresivno vožnjo pridobimo na 100 km največ 10 minut, v okolje pa izpustimo dvakrat več ogljikovega mon...
3
Pozor nevarni Piškoti Jaffa Cakes
Zdravstveni inšpektorat je vzorčil živila, pakirana v embalažo, ki vsebuje nevarne snovi, ki lahko zaradi svoje hlapnost...
3



Klepet: Anže Čokl
photo
Anže Čokl, direktor Bohinj Park EKO Hotela in MPM Engineeringa, ima kljub mladosti za seboj že celo vrsto uspešnih proje...
Klepet: Nara Petrovič - 1. del
video
Nara Petrovič je samostojni raziskovalec škodljivih navad, soustvarjalec lepšega sveta, pisatelj, (so)prevajalec (zbirke...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?