|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Klopi prežijo tudi na naše malčke

Uredništvo Ringaraja.net, 24.1.2010
Ko se prijeten sprehod po naravi konča z nočno moro. Od pomladi do pozne jeseni klopi prinašajo resno in nevarno bolezen klopni meningoencefalitis, ki lahko pusti trajne posledice. Kakšne in kako to preprečiti?
Ključne besede:

image
/11


Nedolžen sprehod v naravi se včasih lahko, za nas in našega malčka, spremeni tudi v nočno moro. Ne glede na to, kako pozorni smo na nevarnosti, ki se skrivajo v naravi, nikoli ne moremo povsem zaščiti naših malčkov. 
Še posebej nevarni zanje so na prvi pogled nedolžni klopi, ki so aktivni od pomladi do pozne jeseni in povzročajo resno in nevarno bolezen klopni meningoencefalitis, ki lahko pusti trajne posledice.
 
Ker je aktivnost klopov pogojena predvsem z lepim vremenom, je priporočljivo, da se zaščita s cepljenjem opravi jeseni ali pozimi, na kar opozarjajo tudi strokovnjaki.

»Zaradi visoke obolevnosti proti  klopnemu meningoencefalitisu je cepljenje nadvse priporočljivo, tudi za otroke, saj so posledice obolelosti lahko tudi zanje usodne. Je pa še vedno opaziti ideološko zadržanost staršev pred cepljenjem, ki jo bomo, upam, z ustreznim ozaveščanjem odpravili.«

dr. Milan Čižman, specialist pediater in specialist infektolog na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja je na novinarski konferenci UKC Ljubljana, ki je na temo klopnega meningoencefalitisa potekala marca letos, spregovoril tudi o cepljenju otrok.

 

Kako nevaren je klopni meningoencefalitis?

Slovenija sodi v endemična področja, zato se okuženi klopi nahajajo po vsej Sloveniji, še posebej ogrožena pa je Gorenjska in Koroška. Tveganju so izpostavljeni ljudje vseh starostnih skupin, zbolevajo pa tudi otroci.

Klopni meningoencefalitis je bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa. Prvi znaki bolezni se lahko primerjajo z obolelostjo za gripo. V roku sedmih do štirinajstih dni po okužbi se pojavi utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol, kasneje lahko nastopijo znaki značilni za meningitis, kot so visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in v skrajnem primeru tudi smrt. 

Bolezen lahko na zdravju naših malčkov pusti trajne posledice. Klopni meningoencefalitis lahko namreč povzroči dolgotrajne kognitivne motnje v delovanju centralnega živčnega sistema, kar čas okrevanja še podaljša. Večina bolnikov tudi kasneje trpi za močnimi glavoboli, vrtoglavico, zmanjšano sposobnost koncentracije, depresijo, motnjami v delovanju avtonomnega živčnega sistema ter motnjami razpoloženja in sluha. Nekateri bolniki postanejo delno ohromljeni, pojavi se lahko celo mišična atrofija.


Kako naše malčke zaščititi pred klopnim meningoencefalitisom?

Ko se z malčki odpravljamo v naravo lahko sebe in našega malčka zaščitimo z repelenti in primernimi oblačili, ki pokrivajo čim več kože. Priporočljivo je tudi, da so oblačila čim bolj svetla, saj bomo tako klopa hitreje opazili. Seveda pa moramo naše malčke po prihodu iz narave ali gozda pazljivo pregledati. V primeru, da odkrijemo klopa, pa ga je potrebno čim prej odstraniti. Še vedno pa je najuspešnejša zaščita pred klopnim meningoencefalitisom cepljenje, na kar opozarjajo tudi strokovnjaki.


Cepljenje otrok proti klopnemu meningoencefalitisu

Proti klopnemu meningoencefalitisu se lahko cepijo vse osebe oziroma otroke, ki so starejši od enega leta. Običajna shema cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu, ki jo priporoča Inštitut za varovanje zdravja, je prejetje drugega odmerka cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu v obdobju enega do treh mesecev po prvem cepljenju, tretji odmerek pa je potrebno prejeti devet do dvanajst mesecev po drugem odmerku. S tem je osnovno cepljenje zaključeno. Za vzdrževanje zaščite so potrebni poživitveni odmerki: prvi tri leta po zaključenem osnovnem cepljenju, nato do 60. leta starosti vsakih pet let, po 60. letu pa vsaka tri leta po en odmerek cepiva.


Da bodo malčki v naravi varni, v času aktivnosti klopov, je precepljenost priporočljivo opraviti v jesenskem oziroma zimskem obdobju.

Strokovnjaki opozarjajo, da je za ustrezno precepljenost proti klopnemu meningoencefalitisu potrebno prejetje vseh treh odmerkov cepiva. Seveda je pred cepljenjem nujeno, da se posvetujemo tudi z našim pediatrom.


»Klopni meningoencefalitis je nevarna bolezen, ki lahko pusti resne zdravstvene posledice in proti kateri se lahko najuspešneje zaščitimo s pravočasnim in pravilnim cepljenjem, ki se priporoča vsem odraslim in otrokom nad enim letom starosti, ki živijo ali se gibljejo na okuženih območjih. Zanesljivo zaščito omogoča popolno osnovno cepljenje s tremi odmerki cepiva v priporočenih časovnih razmikih, kasneje pa poživitveni odmerki vsakih tri oziroma pet let. V hladnih obdobjih leta, to je jeseni in pozimi klopi niso aktivni, zato se je priporočljivo cepiti v tem obdobju.« prof. dr. Franc Strle, dr. med., predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana opozarja na ustrezno precepljenost proti klopnemu meningoencefalitisu. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
6
Kako visok bo vaš otrok, ko odraste?
Vas zanima, komu bo po višini bolj podoben vaš otrok: visokemu očetu ali malce manjši mamici? Preveriti to enostavno for...
5
Še poznate stare igre? Se jih še igrate?
Igre poznajo vse kulture sveta. Skozi igro spoznavamo sebe in druge, pridobivamo dragocene izkušnje, rešujemo konflikte,...
4
Koliko bi plačevali vrtec za drugega otroka?
V zadnjih dneh se govori, da naj bi vlada ukinila brezplačen vrtec za drugega otroka. Minister za izobraževanje Darjo Fe...
4



Ko uspavanje traja tudi več kot eno uro
Kaj storiti, ko otrok zvečer, pa tudi čez dan, nikakor ne more zaspati in porabite tudi več kot uro, da otrok vendarle z...
Med vikendom otrok ne zbujajte zgodaj
Zakaj je dobro, da otrok med vikendom ne zbujamo prezgodaj? Kako sta povezana prekomerna telesna teža in pomanjkanje spa...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?