|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Izgorela mama: Ko je vsega preveč ...

Uredništvo Ringaraja.net, 13.3.2024
Čeprav vemo, da popolna mama ne obstaja, se mame hitro ujamemo v vlogo absolutne skrbnice za dobro vseh, pri čemer se počutimo vse bolj nezadovoljne in spregledane. Kako se iztrgati iz tega vzorca, smo vprašali Barbaro Brinovec Pribaković.

image
Večkrat na dan se vprašajte Kako sem in kaj potrebujem? (Arhiv Ringaraja.net)
/11


"Ne pišem vam zaradi otrok, temveč zaradi sebe. Svoje otroke imam zelo rada, toda v njihovi družbi sem vse bolj zadirčna in nezadovoljna. Včasih sem se z veseljem igrala z njimi in uživala v času, ki smo ga preživeli skupaj, toda zadnje mesece mi je prav vse odveč. Tudi otroci, čeprav to težko napišem in si ne predstavljam več življenja brez njih. Vem, da bi si morala vzeti več časa zase, toda enostavno ne gre, saj me potrebujejo otroci, družina in mož. Hvala vam za nasvet, saj sem vse manj takšna mama, kot bi želela biti - ljubeča, razumevajoča in umirjena."

Utrujena mama

 

Za nasvet smo prosili Familylabovko Barbaro Brinovec Pribaković.

 

Ko mama le daje

Iz vaših besed sem dobila vtis, da zelo resno jemljete svojo odgovornost in skrb za družino, celo do te mere, da si odtegujete čas zase in skrb za svoje potrebe. To matere in žene počnemo iz ljubezni, ker želimo biti vredne za naše ljubljene. Ko so otroci čisto majhni, se moramo res marsičemu odpovedati, toda ko zrastejo in še vedno vztrajamo v odrekanju, pa se pričnemo pretirano izčrpavati.

Na srečo nas občutki izpraznjenosti, osamljenosti in nezadovoljstva ter pomanjkanje veselja v družini opomnijo na to, da smo v skrbi za druge šle predaleč. Pokažejo nam, da je potrebno ustvariti družinsko okolje, v katerem ne bo ‘dajala’ predvsem mama in žena, ostali pa bodo le prejemniki, temveč vsi dajemo in prejemamo ter se čutimo vredne drug za drugega.

 

Vzemite se resno!

Kot odrasle osebe smo mame seveda same odgovorne, da smo se znašle v takšni vlogi absolutne skrbnice za dobro vseh, zato je tudi na nas, da izpeljemo spreminjanje v smeri bolj pravičnega medsebojnega dajanja in prejemanja. To naredimo tako, da odložimo to vlogo absolutne skrbnice za dobro vseh, prav tako pa tudi pričakovanje, da nam bodo drugi družinski člani skrb avtomatično in hvaležno vračali. Kot pravi Jesper Juul, je osebna odgovornost staršev, da "poskrbimo zase in pri tem ne pozabimo na otroke".

Menim, da vam vsi znaki kažejo, da je čas, da tudi sebe in lastne potrebe vzamete resno. Pri tem vam bo morda pomagalo razmišljanje, da so vaše osebne potrebe (po počitku, zabavi, gojenju zanimanj, druženju s prijatelji …) popolnoma enako pomembne kot potrebe drugih družinskih članov. Zato razmislite, katerim za vas pomembnim dejavnostim se odrekate na račun družine, in poiščite načine, da jih vsaj v minimalni meri umestite v svoje življenje.

Opazujte, kdaj v vsakdanjem življenju ignorirate svoje potrebe in meje ter raje ustrežete otrokom in možu, morda tudi na delovnem mestu. Vsak dan se sprašujte Kako sem? in Kaj potrebujem? Vadite se v izražanju svojega mnenja in čustev ter v izrekanju ne-ja, kadar čutite in mislite ne, ter izrekanju da-ja, kadar čutite in mislite da. Tega veliko odraslih namreč nismo vajeni, zato je to včasih težko ter zahteva pozornost in delo. Toda sčasoma boste opazili, da tako krepite svojo notranjo celovitost - integriteto. Drugim družinskim članom boste tako lahko lažje dali jasna sporočila o tem, kdo ste, kaj potrebujete in česa nočete, kar bo v vaše odnose vneslo dinamiko in živost. Ob sebi bodo imeli osebo, ki je zgled ohranjanja integritete in skrbi za polno življenje. Prav tako pa jim ne bo treba več nositi krivde za vaše slabo počutje, ki jo čutijo ob vašem nezadovoljstvu in neizpolnjenosti. Kadar namreč ne prevzamemo odgovornosti za skrb zase, jo avtomatsko preložimo na druge družinske člane, kar pa le-ti doživljajo kot krivdo za naše stanje.

 

Bodite nežni do sebe

Predajte kakšno domače opravilo možu in otrokom ter si dovolite prositi, da naredijo kaj prijaznega za vas. Tako se bodo tudi oni počutili vredne in se naučili, kako lahko vzajemno skrbite za dobro drug drugega. Verjamem, da družina za vas potem ne bo le prostor obremenjenosti, pač pa zavetje, kjer boste deležni tudi podpore, veselja in izpolnjenosti.

Seveda je vse te spremembe nemogoče izpeljati čez noč, toda zadovoljstvo lahko prinesejo že majhni koraki v željeni smeri, zato bodite potrpežljivi in nežni tako do sebe kot ostalih družinskih članov, ki se bodo prav tako morali navaditi na novo družinsko dinamiko. Pri tem sprejmite svojo človeško celovitost, ki neizbežno terja, da smo mame občasno tudi jezne (in v tistem trenutku neljubeče), glasne, nerazumne, nepravične ipd. Za dobre odnose je namreč bolj kot to, da smo popolni, pomembno to, da si dovolimo biti avtentični, hkrati pa tudi zmožni priznati svoje zmote in zanje prevzemati odgovornost. Biti dovolj dobra mama je cilj, ki je - za razliko od nemogočega ideala popolne mame - dosegljiv. In ne pozabite - umirjeni, razumevajoči in ljubeči ste do svojih otrok lahko le takrat in do tiste mere kot zmorete takšni biti v odnosu do sebe.

 

Barbara Brinovec Pribaković je mama treh otrok, diplomirana psihologinja in Familylabova sodelavka, ki rada preživlja čas na prostem, bere, pleše, razmišlja, se pogovarja z ljudmi in igra z otroki, pa tudi ustvarja s tekstilom in vrtnari.

 

stres

 

Knjiga Reševanje stresa

Čeprav boste v življenju neizogibno naleteli na morebitne stresne dejavnike in se boste nanje neizogibno odzvali, ni neizogibno, da se morate odzvati s stresom in napetostjo.

Z napotki iz te knjige boste lahko zmanjšali sedanji stres, odpravili škodljive učinke preteklega stresa in preprečili večino prihodnjih stresov. Izstopili boste iz začaranega kroga stresa, si povrnili osebno dobro počutje in resnično spremenili svoj odnos do zahtev aktivnega življenja.

 

Za več informacij o knjigi in naročila kliknite >>TUKAJ<<.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
14
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
5
Dojenje: "Mozoljčki" na bradavicah...
Neverjetno, za kakšne podrobnosti je poskrbela Narava! Poglejte si video, kako pomembno vlogo imajo tiste drobne pikice,...
5
Koliko mleka potrebuje novorojenček?
Dojenčkov trebušček je po rojstvu zelo majhen, zato je normalno, da se doji večkrat po malo. Preverite, kakšen je obseg ...
4



10 smešnih situacij utrujenih mamic
Vsaka mamica vam lahko pove, da je materinstvo najlepše, pa tudi najtežje hkrati. Preberite resnične in zelo smešne situ...
24 močnih fotografij brazgotin carskega reza
photo
V prizadevanju za razbijanje stigme okoli carskega reza matere na družabnih omrežjih vse pogosteje prikazujejo brazgotin...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?