|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Svetovni dan nedonošenčkov: Izšla je nova zbirka zgodb prezgodaj rojenih dojenčkov

Uredništvo Ringaraja.net, 17.11.2023
Ob svetovnem dnevu nedonošenčkov je izšla nova knjiga zgodb malih borcev - od mamice malega Vasilije, ki je komaj preživela korono, do junaka Vala, ki se je rodil v 26. tednu nosečnosti. Izjemne zgodbe o pogumu in borbi.

image
Junak Val se je rodil v 26. tednu (Osebni arhiv)
/11


Danes praznujejo najmanjši borci za življenje. Vsako leto se v Sloveniji prezgodaj rodi približno 1400 otrok. Trenutna meja preživetja je 22. teden nosečnosti, kjer znaša 20 odstotkov, medtem ko je po 27. tednu že kar 90 odstotna.

Prezgodaj rojeni otroci so postavljeni pred velike izzive – imajo povečano tveganje za slabši razvoj osrednjega živčevja, srčno-žilnega in dihalnega sistema. Najpogostejše posledice prezgodnjega rojstva pa so kronične bolezni pljuč in posledice zapletov v možganih.


Junaki prvega nadstropja

Zgodba projekta Junakov prvega nadstropja se je začela leta 2019, ko je mamica Petra ležala v porodnišnici in čakala na carski rez. Vedela je, da je manjši od dvojčkov težek le 900 gramov in želela si je kakršnekoli motivacije, spodbude, podpore. Ko je brskala po internetu, da bi našla kakšno podobno zgodbo, ki bi ji vlila malo upanja in ni našla ničesar, se je odločila, da bo, ko se vrne iz porodnišnice, začela zbirati zgodbe, ki bodo pomagale mamicam v tej situaciji.

Tako so se rodili Junaki prvega nadstropja. Na Facebook in Instagram profilu od leta 2020 skoraj vsak teden izide nove zgodba – zgodba o moči, zgodba o borbi za življenje malih junakov, velikih komaj za dlan.


PREBERITE TUDI: Ko so mi v 22. tednu povedali, da bom rodila, sem vedela, da ni možnosti za preživetje 


Izšla je že tretja knjiga

Letos je ob prazniku izšla že tretja knjiga zbranih zgodb nedonošenčkov, ki so jih mamice delile v letu 2022. "Že od vsega začetka sem načrtovala, da bodo zgodbe objavljene tudi v obliki knjige. Želela sem si, da so naše zgodbe tudi nekaj, kar lahko primeš v roko. Seveda brez socialnih omrežij projekt ne bi mogel zaživeti, saj sem le tako lahko dosegla takšno število mamic, ki delijo svoje zgodbe. Vendar ta borba – naših malih junakov in pa seveda tudi nas, staršev – izraža pogum, ki mora pristati na knjižnih policah vsepovsod, ker si to borci za življenje zaslužijo," pravi Petra Znoj, ki stoji za projektom.

 

knjiga

 

Tokratna zelena knjižica vsebuje 29 zgodb, ki vas ne bodo pustile ravnodušne. Knjiga ni le spomin na te težke dni, ampak je hkrati namenjena osveščanju o neverjetni moči nedonošenčkov in njihovih staršev ter opora in moč vsem, ki se bodo s to situacijo še spoprijeli. Naši borci naj bodo v navdih, da se v življenju nikoli ne predajte, ne glede na to, v kakšni situaciji ste.

 

PREBERITE TUDI: Zgodbe malih junakov: Moj IVF čudež


Knjigo lahko dobite >>TUKAJ<<.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
8
Pet nepriporočljivih praks pri hranjenju s...
Hranjenje s stekleničko že od nekdaj velja za lažji način hranjenja. Verjetno je to razlog, zakaj v preteklosti nihče ni...
6
Dojenčki potrebujejo vitamin D
Pomanjkanje vitamina D lahko vodi v rahitis, to je napaka pri razvoju kosti.
5
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
5



Oprema za dojenčka 0 do 3 mesece
Na tržišču lahko najdemo poplavo različne opreme in pripomočkov za dojenčke. Preverite, kaj bo vaš dojenček takoj po roj...
Poskok v rasti: Dojenček neprestano joče
S t.i. poskoki v rasti se pri dojenčku pojavijo spremembe v ritmu hranjenja, pogosta prebujanja, spremembe v vedenju - o...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?