|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ko pri rojstvu ne gre vse po načrtih

Tina Južnič, 5.6.2010
Ob številnih napotkih o tem, kako si olajšati prihod iz porodnišnice, pogosto ni nikjer nič rečeno o tem, kaj storiti, če se mamica z novim dojenčkom ne vrne domov tako hitro, kot je bilo sprva mišljeno. Lahko vam povem, da to ni prav nič prijetno.

image
/11


Leta minevajo in mi postajamo iz dneva v dan starejši in modrejši. Tiste, rojene pod srečno zvezdo, na popotovanju po življenju spremlja družina, ki nam stoji ob strani pri vseh najpomembnejših odločitvah in prijatelji, brez katerih bi bili dnevi daljši. V družino se rodimo in je ne moremo izbirati, medtem ko si prijatelje izberemo sami. Zase lahko rečem, da so se vsa moja prava prijateljstva, ki so se obdržala do danes, razvila že dolgo nazaj, že v osnovni oziroma srednji šoli. Naše poti so se sicer vmes za nekaj časa razšle, danes pa smo z večino prijateljic spet našle skupno pot. Seveda se ne družimo več tako pogosto kot  včasih, vendar, ni pomembna kvantiteta temveč kvaliteta. S prijateljicami smo se tudi naučile oproščati občasna nesoglasja in ravno zaradi tega smo skozi vsa ta leta vzpostavile trdno prijateljsko vez.

 

Druga ob drugi, v dobrem in slabem

Tempo sodobnega življenja je tako hiter, da nam včasih onemogoča, da bi se morda le z manjšo pozornostjo večkrat spomnili na svoje bližnje, jih večkrat samo povprašali po njihovem počutju. Predramimo se šele, ko vidimo zaskrbljenost v njihovih očeh ali čutimo strah v njihovem glasu.

Minuli teden je prinesel kar nekaj ne preveč dobrih novic, s katerimi so mi »postregle« moje prijateljice, vendar kljub temu ostajam optimist. Premladi smo za bolezni in resnejše probleme, zato naj te lepo še kar počakajo. Zato, drage moje prijateljice, vedite, da vam stojim ob strani in sem z vami v lepih in malo manj dobrih trenutkih. Kar pogumno naprej. Verjamem, da se bo vse uredilo.

 

Novo rojstvo

Moj prijateljski krog pa je minuli teden zaznamoval tudi prečudovit dogodek. Gajev prijateljček Jaš je dobil bratca. Mali Vitan se je sicer odločil, da bo pohitel na svet – rodil se je kar dva meseca prehitro. Zahvaljujoč sodobni medicini pa mali korenjak že spančka v topli posteljici in pridno raste.

Prav mamica drobcenega novorojenčka me je pred kratkim navdušila za pisanje dveh člankov na temo rojstva drugega otroka. Z veliko vnemo in veseljem sem se lotila pisanja, saj sem želela ne le njej, temveč tudi ostalim mamicam, ki ponovno pričakujejo naraščaj malo namigniti, kako starejšega otroka pripraviti na dejstvo, da bo dobil bratca ali sestrico in kako si olajšati prve dni po porodu. Če ste mogoče prebrali članka, veste, da vsebujeta veliko koristnih nasvetov, kljub temu pa nekaj manjka. Pri pisanju sem se osredotočila predvsem na veseli dogodek in popolnoma izključila misel o morebitnih zapletih. Šele ko sem se po rojstvu malega Vitana pogovarjala z njegovo mamico, se mi je posvetilo. Ob številnih namigih in napotkih o tem, kako in zakaj si olajšati prihod iz porodnišnice, nisem nikjer zapisala kaj storiti, če se mamica z novim dojenčkom ne vrne domov iz porodnišnice tako hitro, kot je bilo sprva mišljeno. Zdaj vam lahko povem, da to ni prav nič prijetno.

 

Kje je moj bratec?

Veliki bratec Jaš ima že dobri dve leti. Pravo malo razumno bitjece, ki kljub zelo skrbnemu očku pogreša svojo mamico. Skupaj se vsako popoldne odpeljeta k njej in mlajšemu bratcu v Ljubljano na obisk. Ampak kje pa je bratec? V mamičinem trebuščku ga ni več. Pa tudi z njo v sobi ga ni. In zakaj ima lahko tista druga mamica svojega dojenčka pri sebi, njegova pa ne? Toliko težkih vprašanj v tako mali zvedavi glavici.

Ko mine čas obiskov in se družinica razide, pogumna mamica spet leži sama v svoji sobi. Njene misli potujejo od enega otročička k drugem. Ker sem človek, ki se z lahkoto vživim v vlogo drugega, se z lahkoto poistovetim tudi z njeno situacijo in občutki, ki jih ima. Kako težko ji mora biti, ko ob sebi ne more imeti svojih dveh malih zakladov. In starejši Jaš … prej tako navezana drug na drugega, nerazdružljiva, sedaj pa oddaljena več kot 60 kilometrov. In tako bo še kar nekaj tednov.

Draga Katja in Damjan, čeprav se vama zdaj dnevi zdijo dolgi in naporni, bo kmalu prišel čas, ko se bo vajina družinica končno lahko skupaj pocrkljala. Hiša bo kmalu spet polna otroškega smeha in veselja. Do takrat pa le pogumno naprej.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
24
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
8
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
8
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
6



Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
photo
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?