|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Privoščite si prijeten izlet v naravo, oglejte si eno najstarejših kobilarn na svetu, kjer vas bo očaral plesoči korak lipicanskih lepotcev!

image
/71


Kobilarna Lipica, zibelka vseh lipicanskih konj na svetu, leži v slikovitem kraškem okolju, sredi zelene oaze ter v senci stoletnih lip in hrastov, tik ob slovensko-italijanski meji. Gre za enega najlepših kulturno-zgodovinskih spomenikov Republike Slovenije, ki že več kot štiri dolga stoletja neguje tradicijo vzreje in selekcije konj čistokrvne pasme. V povojnem času je razvila lastno klasično šolo jahanja, s katero se uspešno udeležuje konjeniških prireditev po vsem svetu.

Poleg ogleda plemenitih belih lepotcev s Krasa in lipicancev, si lahko privoščite tudi jahalni tečaj, prijeten izlet s kočiji po lipiškem parku, ogled ene najstarejših kobilarn na svetu in zbirke čudovitih umetniških del v stalni galeriji Avgusta Černigoja. Poleg tega lahkospremljate ponosni plesoči korak lipicanskih lepotcev na predstavah klasične umetnosti dresurnega jahanja.

 

Ponosni na tradicijo

Le malo je kobilarn v svetu, ki se lahko ponašajo s preko 425 letno tradicijo vzreje konj, še manj je kobilarn katerih sloves v svetu bi zaznamovala tako imenitna in plemenita pasma konj, kot je lipicanec. Ena najstarejših pasem na svetu je nastala prav zaradi slovesa trdnosti in hitrosti teh živali na Krasu, kar je bilo poznano že iz rimskih časov. Že leta 1580 so za plemenitenje konj uvozili iz Španije prve andaluzijske žrebce, kasneje tudi druge. Tako so nastale znamenite originalne linije žrebcev: kladrubška po žrebcih, pripeljanih iz tedanje Češke - Favory in Maestoso, neapeljska - Conversano in Neapolitano, danska - Pluto in arabska - Siglavy, ki so v Kobilarni Lipica tudi vse zastopane. V Lipici vzgajajo tudi 16 rodov kobil: Sardinia, Spadiglia, Argentina, Africa, Almerina, Presciana, Englanderia, Europa, Stornella, Famosa, Deflorata, Gidrana, Djerbin, Theodorosta, Mercurio in Rebecca. Danes redijo lipicanca v šestih državnih kobilarnah: Kobilarni Piber (Avstrija), Kobilarni Đakovo (Hrvaška), Kobilarni Fara Sabina (Italija), Kobilarni Szilvasvarad (Madžarska), Kobilarni Simbata de Jos (Romunija), Kobilarni Topolcianky (Slovaška) in Kobilarni Karadjordjevo (Srbija). Za uveljavljanje lipicanca v rejskem in konjeniškem smislu je izjemno pomembno tudi delo številnih rejskih organizacij po vsem svetu. Te so v vseh že naštetih državah, v večini zahodnoevropskih držav in celo v ZDA, Avstraliji in Južni Afriki.

 

Rekreacija

Lipica je svetovno znan rekreativni center s pridihom tradicije in sredi neokrnjene narave, kjer lahko preživite čudovite trenutke sprostitve v hotelih Maestoso in Klub. Tu so še golf igrišče, tenis igrišča, mini golf, savna, bazen, fitness, igralnica. Vse za sprostitev v prijaznem domu, ki ga je človeška roka skozi stoletja ustvarjala, gradila in skrbno negovala.

 

Informacije in rezervacije:

Kobilarna Lipica
Lipica 5
6210 Sežana
Slovenija
Tel.: +386 5 73 91 580
Fax: +386 5 73 42 521

E-mail: info@lipica.org
Splet: www.lipica.org

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
6
Vikendi nikoli niso bili bolj funtastični
Preživite nepozabne družinske trenutke z najboljšo animacijo na Jadranu - Pomladni fantastični vikendi v hotelu Falkenst...
4
Čudovita Slovenija: Gorenjska
Tematski sklop "Čudovita Slovenija" vam prinaša prispevke o svetovno zananih, o še neodkritih in o drugih zanimivi...
3
Macelj – Na hrbtu pošasti
Učna pot je krožna, dolga 3,5 kilometra. Označena je s prikupno rumeno gobo in rumenimi puščicami. Na poti je 12 kontrol...
3



Družinski izlet v neznano
Starši smo sicer vodje družine, pa vendar lahko vodenje kdaj načrtno prepustimo otrokom. Zakaj se ne bi ta vikend odprav...
Najboljši slovenski ranči za družine
Preverite seznam najboljših slovenskih rančev za družino po regijah, ki smo si izposodili na spletni strani Kamzmulcem.s...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?