|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Lasten vrt - kako do kvalitetne zemlje?

Anton Komat, 26.2.2010
Se tudi vi odločate, da bo vaš vrt letošnjo pomlad krasil zelenjavni vrt? Poznate prednosti lastne pridelave zelenjave in sadja? Kako poskrbeti za kakovostno zemljo in kako zalivati vrt preberite v prispevku. Na vaša vprašanja odgovarja g. Komat.

image
/11


Petra s Primorske sprašuje:

V letošnjem letu sem se odločila, da bom imela lasten zelenjavni vrt. Na domačem vrtu nimamo dovolj zemlje. Ali nam lahko svetujete kam po zemljo, da bo le ta ekološko neoporečna? Pri nas na primorskem so strehe še večinoma pokrite s salonitom. Sosedje na veliko zbirajo vodo s teh streh v sode in z njimi zalivajo svoje vrtove. Sama menim, da je takšno početje zdravju škodljivo. Ali mi lahko sporočite vaše mnenje kako je dejansko s tem? V enem od vaših prispevkov sem zasledila, da imate doma lasten vrt? Ali imate kakšno posebno konstrukcijo ali gre za običajni zelenjavni vrt? Hvala za vaše dragocene izkušnje.

 

G. Anton Komat odgovarja:

 

Zemlje ni prav lahko dobiti, morda iz aktualnih izkopov pri gradnjah javnih objektov ali pa pri nekaj zasebnikih, ki se ukvarjajo s to dejavnostjo. Vprašanje vaših stroškov je, koliko prsti potrebujete in na kolikšno razdaljo jo je potrebno prepeljati do vas. Oporečnost prsti prepoznate hitro že po tem, iz katerega območja izvira. Ne jemljite prsti za katero ne veste natančnega izvora. Lahko pa opravite kemično analizo, vendar morate poprej vedeti, katere snovi naj bi pooblaščeni laboratorij iskal v prsti.

Salonitke so ena največjih zdravstvenih tveganj v Sloveniji, saj sproščena azbestna vlakna povzročajo mesotheliom (rak plevre). Življenjska doba salonitk je nekako 20 let in po tej dobi pričnejo razpadati in sproščati azbest. Pomembno je vedeti, da azbest (vsaj po dosedanjih raziskavah) ni nevaren v vodi, ampak v zraku, torej, ko njegove delce vdihavamo.

Domač vrt (ni velik, cca 250 m2) obdelujem po načelih permakulture in sem ga oblikoval v obliki antičnega amfiteatra v terasah tako, da je dno pod nivojem. Na njem pridelam večino potrebne hrane, viške pa zamenjam s sosedi in prijatelji. Nekatere poljščine in sadje kupim na ekokmetiji. Tako, da za obiske trgovin ostane praktično le »sol in poper«

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Začimbe in dišavnice
Zelišča in dišavnice so nepogrešljiv sestavni del in pravi zaklad vsakega vrta. Lahko rastejo kot okras med drugimi rast...
4
Aditivi v kruhu
Žito je bilo včasih simbol rodnosti. Imelo je svoje mesto v grbih držav, setev in žetev sta bila pomembna praznika. Kral...
3
Žabe in paglavci
Ste se že kdaj od blizu srečali s krastačo? Gledali žabe med oglašanjem?
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2



Kako poteka kemična kastracija moških - 2.del
Moški spol je izpostavljen HD preko matere v fetalnem obdobju in v času do prenehanja dojenja, kasneje pa direktno iz ok...
Kemična karantena rodnih žensk – 2.del
V celotnem obdobju rodnosti bi morala biti vsaka ženska temeljito podučena o varnem življenju, celovito informirana o zd...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?