|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Lekarna za na pot

Janja Šmid, 24.1.2010
Na dopustu se želimo prepustiti uživanju s svojo družino. A da bi bili resnično brezskrbni, je dobro vzeti s seboj nekaj osnovnih stvari, ki so ob manjših poškodbah ali obolenjih takoj na voljo ter nam prihranijo pot do lekarne ali zdravnika.

image
/11


AKTIVNO OGLJE se uporablja pri driski ali kot protistrup za večino zaužitih strupov. Pred uporabo tablete ali zrnca oglja raztopimo v vodi po navodilu proizvajalca ter spijemo po slamici.

 

ALUPLAST KOMPRESA za zaščito opečene kože.

 

ANTIHISTAMINIKI so nepogrešljivi pri različnih alergijah in srbeči koži. Za predšolske otroke si jih priskrbimo v obliki sirupa. Glede odmerjanja se držimo priloženih navodil.

 

BELO HLADILNO MAZILO je primerno za nego vnete zadnjice in tudi pri izpuščajih, ki nastanejo po zaužitju ali po stiku z alergogenimi snovmi.

 

BOMBAŽNI POVOJ je namenjen fiksiranju obvez. Z njim učinkovito ustavimo močnejšo krvavitev, kadar s celim svitkom pritisnemo na krvavečo rano.

 

ELASTIČEN POVOJ namestimo pri zvinu gležnja, pod njega pa položimo hladen obkladek (npr. kriopak iz hladilnika).

 

FIZIOLOŠKA RAZTOPINA je nadvse uporabna za spiranje ran in odrgnin. Ob nahodu jo večkrat dnevno vbrizgamo v zamašen nos.

 

GEL PROTI BOLEČIM DLESNIM zaradi rasti zob.

 

GLICERINSKE SVEČKE uporabimo v primeru zaprtja pri otrocih, ki so starejših od 2 let.

 

HLADILNI VLOŽEK Z GELOM ali kriopak hranimo v hladilniku ali ga ohladimo v hladni vodi ter ga uporabimo kot obkladek pri zvinu, opeklinah, oparinah, buškah, pikih insektov, …

 

Z LEPILNIM TRAKOM za zložence oz. microporom pritrdimo zložence na kožo.

 

OBLIŽI so nepogrešljivi pri manjših vrezninah ter odrgninah. Otroci so navdušeni nad obliži za otroke, ki so poslikani z junaki iz risank. Teh se otroci ne branijo, hkrati pa imajo tovrstni obliži močan psihološki učinek, da najmlajši kmalu pozabijo na bolečino. V lekarni je mogoče kupiti tudi posebne obliže, ki so namenjeni žuljem. Kadar je mehur napolnjen s tekočino, čezenj nalepimo t.i. hiperosmolarni obliž. Če pa se je že predrl in je prisotna skeleča rana, uporabimo poliuretanski obliž.

 

KAPLJICE za zamašen nosek. Pred uporabo natančno preberimo navodila, samozdravljenje naj ne traja več kot tri dni.

 

ORALNA REHIDRACIJSKA RAZTOPINA je uporabna pri driski. Na voljo je v obliki praška, ki ga pripravimo po priloženem navodilu. S to raztopino ponovno nadomestimo snovi, ki smo jih izgubili skozi prebavila. Pri otrocih je nadomeščanje še posebej pomembno, saj lahko ob driski kmalu pride do prevelike dehidracije (izsušitve) in z njo povezanih zapletov.

 

PARACETAMOL SIRUP prodajajo pod različnimi imeni in je najbolj primerno protibolečinsko in protivročinsko sredstvo pri otrocih. Na potovanju pride prav za blaženje različnih bolečin – od zobobola, glavobola, bolečine ob poškodbi ali piku morske živali, primeren pa je tudi za zniževanje povišane telesne temperature. Kot pri vseh zdravilih je potrebno upoštevati priloženo navodilo.

 

PINCETA ter razkužena šivanka za odstranjevanje iglic morskih ježkov.

 

RAZKUŽILO za razkuževanje rok pred oskrbo rane, za razkuževanje površin in pripomočkov.

 

REPELENTNA sredstva za zaščito pred piki komarjev in klopov.

 

SREDSTVA ZA BLAŽENJE PIKOV so na voljo v obliki gelov in krem, ki lajšajo srbeče-pekoč občutek ter hladijo vbodno mesto. Nanašamo jih večkrat dnevno. Pomembno je vedeti, da fenistil gela ni priporočljivo uporabljati na obrazu.

 

SAMOLEPILNI ŠIVI so dobrodošli pri manjših vrezninah oz. ranah, pri katerih je potrebno rano zašiti. Rano najprej dobro očistimo z večjo količino fiziološke tekočine, nato jo s sterilnim zložencem osušimo. Z razkuženimi rokami približamo robova rane ter pravokotno na njen potek v razmaku 0,5 cm namestimo več daljših samolepilnih šivov ter jih dodatno učvrstimo še z dvema prečno potekajočima šivoma, ki potekata vzporedno ob rani.

 

ŠKARJE

 

TABLETE ali SIRUP PROTI SLABOSTI je smiselno nabaviti, kadar je otroku med vožnjo slabo. Nekatere pripravke smejo otroci uživati že po 1. letu starosti, nekatere pa šele po 2. letu, zato v lekarni povejte, koliko staremu otroku jih nameravate dati. Zdravilo naj otrok zaužije 30 minut pred potovanjem.

 

TERMOMETER za merjenje telesne temperature.

 

TRIKOTNA RUTICA za imobilizacijo. Najbolje je, da imate na voljo vsaj dve.

 

UV-ZAŠČITA naj bo sestavljena iz oblačil, klobuka ter očal in seveda zaščitnih pripravkov, namenjenih otrokom, ki ščitijo pred UVA- in UVB-žarki in imajo zaščitni faktor višji od 20.

 

ZLOŽENCI naj bodo sterilni, s sabo jih vzemite vsaj 10.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
13
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
7
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
6
Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...
6



To so znaki, ki kažejo na psihopatijo pri ...
Strokovnjaki na področju duševnega zdravja govorijo predvsem o teh štirih znakih.
Med vikendom otrok ne zbujajte zgodaj
Zakaj je dobro, da otrok med vikendom ne zbujamo prezgodaj? Kako sta povezana prekomerna telesna teža in pomanjkanje spa...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?